Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

stop. Søren Wengel (midt) fra Copenhagen Lacrosse bremses effektivt i sit fremstød i en sport, der let kan give udøverne skrammer. Foto: Per Folkver

stop. Søren Wengel (midt) fra Copenhagen Lacrosse bremses effektivt i sit fremstød i en sport, der let kan give udøverne skrammer. Foto: Per Folkver

Sport
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hurtigt voksende sport vinder frem i Danmark

Lacrosse blev i sin tid opfundet af de nordamerikanske indianere som forberedelse til krig.

Sport
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Klask, klask, klask«.

Tre kraftige slag fra den to meter lange stav regner ned over spilleren, der løber frem mod målstregen.

Øjnene, der lige kan skimtes gennem gitteret i hjelmen, er stift rettet mod det diamantformede mål.

Han ænser knap de slag, modstanderne retter mod hans arme og lår. Han sætter af i det våde græs, parat til at kaste den lille orange bold, der ligger i nettet forenden af hans stav, mod målet.

Godt beskyttede brystkasser
»Klask!«.

Et kraftigt slag fra modstanderen rammer med ét hans stav bagfra. Bolden bliver slynget ud af nettet og rammer ved siden af målet.

Selv om de godt beskyttede brystkasser kører op og ned som blæsebælge, bliver bolden straks kastet ud på banen igen og fanget af et net. Kampen er i gang igen.

Det er ikke for ingenting, at lacrosse bliver kaldt verdens hurtigste spil på to ben, for kampen bølger konstant frem og tilbage og holder alle spillere i gang.

Opfundet for 600 år siden
Lacrosse regnes for at være en af Nordamerikas ældste sportsgrene. Spillet blev opfundet for cirka 600 år siden af de nordamerikanske indianere, der kaldte det for ’krigens lillebror’.

For indianerne var spillet dødsens alvor, for det blev brugt til at træne deres krigere til kamp. Spillet blev også brugt til at afgøre disputter med andre stammer for på den måde at undgå regulær krig.

I dag er lacrosse en veletableret sport på verdensplan. Den regnes for at være blandt verdens hurtigst voksende sportsgrene med en vækstrate på omkring 300 procent årligt. I Danmark findes der etablerede lacrosseklubber i København, Århus, Odense og på Amager.

Massiv bold kastes mellem spillerne
Lacrosse spilles udendørs på en fodboldbane med et lille, trekantet mål i hver ende. Hver spiller er udstyret med en stav med et net i enden.

Bolden er på størrelse med en tennisbold og er af massivt gummi, og den bliver kastet fra modstander til modstander. Det gælder selvfølgelig om at score i modstanderens mål. Man må løbe så langt, man vil med bolden, men så længe man har bolden, er det tilladt for modstanderne at tackle, og det vil sige at slå med deres stav for at få fat i bolden.

Det gælder om at parere slagene med kroppen, for at staven ikke bliver ramt, så man mister bolden. Af denne grund er spillerne udstyret med beskyttelse, som man kender det fra ishockey.

Trods beskyttelsen er blå mærker og småskrammer en af præmisserne. Men det er det, der gør lacrosse så fedt, lyder det enstemmigt fra spillerne fra Copenhagen Lacrosse, der denne eftermiddag træner på grønsværen i Valby Idrætspark.

For at demonstrere denne pointe hiver målmand Svend Terkelsen stolt sit bukseben op og fremviser et stort, violet mærke på størrelse med en knytnæve.

Et spil med knald på
»Lacrosse er meget præget af adrenalin. Når du har folk, der jagter og slår dig, samtidig med at du skal have øjnene med dig, så modstanderen ikke tackler dig, pumper adrenalinen i rundt kroppen på dig«, forklarer angrebsspiller Ronnie Mathiesen.

Ud over adrenalinkicket mener han, at grunden til lacrosses voksende popularitet er, at det er et spil med knald på:

»Du kan lave afleveringer hele vejen hen ad banen, og der er mange mål, fordi spillet hele tiden bevæger sig så hurtigt«.

Forsvarsspiller Mark van Lintel tog med en ven til lacrossetræning for tre år siden, og lige siden har han været ’hooked’:

»Lacrosse er 80 minutters fornøjelse, fokus og adrenalin. Dine sanser bliver skærpet, adrenalinen pumper, fordi du er på banen og risikerer at blive slået«.

Man forstår det først, når man ser det
Selv om spillets præmis er, at der til tider uddeles drøje hug, så understreger Mark van Lintel, at det, der sker på banen, bliver på banen.

»Og bagefter drikker vi øl«, griner han.

»Du kan læse om lacrosse, men du vil aldrig forstå, hvor medrivende det er, før du har set en rigtig kamp«, siger han, før han igen tager hjelmen på hovedet og springer ud i kampen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden