De danske medaljer ved OL udløste bonus fra Team Danmark til vinderne.  Men nu skal Team Danmark på skrump. Økonomien er i laser. Arkivfoto.
Foto: MIRIAM DALSGAARD

De danske medaljer ved OL udløste bonus fra Team Danmark til vinderne. Men nu skal Team Danmark på skrump. Økonomien er i laser. Arkivfoto.

Sport

Team Danmark skal på slankekur

Team Danmark er i økonomisk stormvejr. Et stort millionbeløb skal skæres på driften, og første offer bliver elitecenteret i Farum.

Sport

Lederne i toppen af dansk eliteidræt har langt alvorligere ting at tage sig til i disse dage end at kæmpe for guld til Danmark.

Økonomien i Team Danmark er så flosset, at eliteidrætsorganisationen skal gennem en større sparerunde i de kommende måneder.

Hvor mange penge det præcist drejer sig om, vil Team Danmarks direktør Michael Andersen ikke ud med, før bestyrelsen senere i dag har haft mulighed for at drøfte den prekære situation på et møde i den norske hovedstad, Oslo.

Tilskud fra tipsmidler falder
»Men det drejer sig om et betydeligt millionbeløb,« erkender direktøren.

Det er især to områder, der er årsag til kvalerne. Dels har krisen, der har sendt verdensøkonomien til tælling, også presset Team Danmarks kommercielle indtægter. Marketingsselskabet Sport One, som Team Danmark ejer i fællesskab med Danmarks Idræts-Forbund (DIF), forventer et fald i deres indtægter på fire millioner alene i år.

LÆS ARTIKEL

Og dels har tilskuddet, som Team Danmark får gennem tipsmidlerne, en klart faldende tendens, ganske enkelt fordi Danske Spil ikke genererer de samme overskud som tidligere.

Fyringer undgås ikke
Sidste år havde eliteidrætsorganisationen indtægter på knap 143 millioner kroner, men har i år været nødsaget til at budgettere med et underskud på 10 millioner kroner for at holde støtten til de danske eliteudøvere på et nogenlunde stabilt niveau, men uden økonomisk opklaring i horisonten bliver Team Danmark nu tvunget til at sadle om.

Besparelserne kommer til at ramme dansk idræt hårdt. Ifølge Team Danmark-bossen slipper hverken hovedorganisationen eller en række af specialforbundene for at skulle fyre medarbejdere, ligesom de 33 idrætter, der i dag nyder godt af Team Danmarks støtte, er i alvorlig fare for at blive skåret ned i antal.

LÆS ARTIKEL

»Det er selvfølgelig alt andet end en ønskesituation, men som tingene står nu, så er det svært at se, hvordan vi kommer uden om fyringer«, siger direktøren.

Vil gå til kulturministeren
På dagens bestyrelsesmøde skal man diskutere, på hvilke andre områder Team Danmark kan finde besparelser og måske endda flere penge.

I hvert fald vil Michael Andersen ikke afvise, at det kommer på tale at bede kulturminister Carina Christensen (K) om en genforhandling af den rammeaftale, som parterne indgik tidligere på året og sikrede Team Danmark 116 mio. kr. årligt at tipsmidlerne.

Men det beløb bliver formentlig mindre, fordi aftalen forudsætter et uændret fremtidigt overskud hos Danske Spil. Fra 2007 til 2008 gik Dansk Spil 224 mio. kr. ned i spilleindtægter.

»Megaudfordringer«
»Prognoserne for fremtiden ser ikke for gode ud«, siger Michael Andersen.

DIF-formand Niels Nygaard er heller ikke tryg ved situationen. Paraplyforbundet oplever på linje med Team Danmark fald i kommercielle indtægter og tipsmidler.

LÆS ARTIKEL

»Generelt set står dansk idræt over for nogle megaudfordringer i fremtiden. Situationen er meget alvorlig«, siger Niels Nygaard, der helst vil vente til sensommeren, før han byder ind med løsningsforslag.

Her ligger kulturministeriets rapport om Team Danmark ligger klar. En rapport, der sammenligner Team Danmark med lignende organer i udlandet.

Første offer fundet
I Team Danmark er det første offer for nedskæringerne allerede fundet.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Efter alt at dømme beslutter bestyrelsen på dagens møde at sløjfe hovedparten af elitelandsbyen i Farum, hvor otte specialforbund har sendt deres bedste atleter til siden 2001. Det giver en årlig besparelse på halvanden mio. kr.

Årsagen er, at kun få af de specialforbund, der har været tilknyttet elitelandsbyen, har formået at udvikle gode dynamiske miljøer for deres udøvere.

»Og så må vi bare sige, at det ikke længere er ansvarligt at holde liv i så relativt dyr en aktivitet«, siger Michael Andersen.

Forbund må flytte

Formentlig bliver Dansk Triathlon Forbund det eneste specialforbund, der fortsat vil være at finde i Farum, fordi de har skabt et stærkt elitemiljø i byen.

Dansk Svømme Union planlægger i forvejen at flytte deres aktiviteter til Bellahøj i København. Tilbage er fire specialforbund. Dansk Tennis Forbund har kun tilknyttet fire spillere, som Team Danmark formentlig vil forsøge at skabe et elitemiljø til i en af de københavnske klubber. Orienteringsløberne bruger kun sjældent faciliteterne i elitecenteret.

Og så er der Danmarks Brydeforbund og Dansk Taekwondo Forbund, der begge har haft mere end svært ved at overbevise deres udøvere om, at et kraftcenter i Farum er vejen til bedre resultater. For brydernes vedkommende endte det i et åbent slagsmål mellem landets bedste kæmper Mark O. Madsen og forbundets ledelse. »Det er jo ingen hemmelighed, at der har været nogle problemer omkring især bryderne. Vi må diskutere fremtiden med dem, når VM i Herning er overstået til efteråret«, siger Michael Andersen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce