Ambitiøs. Pal Joensen fra Færøerne – måske kommende OL-svømmer for Danmark. Foto: Domenico Stinellis/AP

Ambitiøs. Pal Joensen fra Færøerne – måske kommende OL-svømmer for Danmark. Foto: Domenico Stinellis/AP

Sport

Færøsk nationalhelt kan blive dansk OL-svømmer

Det bliver med blandede følelser, hvis EM-sølvvinder stiller op for Danmark.

Sport

Pál Joensen været ugens store sensation i Budapest.

Med sin sølvmedalje i 1.500 meter fri blev Pál Joensen Færøernes første medaljevinder ved europamesterskaberne i svømning nogen sinde.

Pludselig er olympisk deltagelse en helt åbenlys mulighed for den 19-årige langdistancesvømmer, men de har et praktisk problem på Færøerne:


Det nordatlantiske selvstyre er ikke medlem af IOC, Den Internationale Komité, så en tur til London om to år vil blive som en del af det danske hold, der allerede tæller en oplagt kandidat i de lange svømmediscipliner i Mads Glæsner.

De to har i en årrække været duellanter om rekorder på nordisk og dansk plan – indtil Dansk Svømmeunion besluttede, at færingerne ikke længere kunne sætte danske rekorder – men Pál Joensen og Mads Glæsner holder begge så højt internationalt niveau, at der sagtens kan blive plads til dem begge på et dansk OL-hold.

»Nu er det ikke mig, men Danmarks Idræts-Forbund, der udtager svømmere til OL, men jeg ved at Danmarks Idræts-Forbund er opmærksom på sagen. Vi har et fint forhold til Pál, og jeg så Lotte Friis og flere af de andre danskere sidde og heppe på ham i finalen i 1.500 meter fri. Han gør det supergodt, og selvfølgelig skal han til OL og svømme for Danmark, hvis han kvalificerer sig. Så må vi til den tid forholde os til de praktiske problemer, det måtte medføre«, siger svømmeunionens sportschef, Lars Sørensen, om udsigten til at få foræret en ’ny’ svømmer.


Lars Sørensen fortæller, at han og landstræner Paulus Wildeboer flere gange har inviteret Pál Joensen med til træning med det danske landshold, men det har hans træner, Jón Bjarnason, ikke ønsket.

»Vi vil heller ikke presse ham ind i et system, hvis han ikke ønsker det«, understreger Lars Sørensen.


Men er Pál Joensen da en mystisk og uomgængelig enspænder, der er blevet helt vindblæst af at drøne rundt i små færøske svømmebassiner i de seneste 13 år?

Slet ikke, hvis man skal tro det indtryk, en sød og imødekommende, men tydeligvis også dedikeret idrætsmand efterlader i et interview en stilfærdig lørdag på bassinkanten i Budapest, efter nogle sindsoprivende dage langt væk fra hjembyen Vágur hjemme på Suðuroy, som Suderø hedder på færøsk.

Og hans præstation leder tankerne hen på andre vanvittige færinger, der har gjort sig bemærket med ekstreme bedrifter. Ove Joensen, Ro-Ove, der i 1986 roede fra Færøerne til Danmark, eller den i svømmekredse legendariske Jon Hestoy, der stillede op ved DM i 1.500 meter fri og svømmede butterfly hele vejen og desuden satte en uofficiel dansk rekord i både flødebollespisning og 24-timers svømning.

Er du en gal færing, Pál?

»Ja, det er jeg måske. Jeg gør i hvert fald noget, som ikke mange færinger gør. Der er ingen, der nogen sinde har trænet så meget, som jeg har gjort, så jeg er i hvert fald ikke som andre færinger«, forklarer en smilende Pál Joensen på et dansk med en klassisk færøsk accent.

Okay, spørgsmålet blev sneget ind et passende stykke inde i interviewet, hvor Pál Joensen indledningsvist fortalte om sine første svømmeår.


»Jeg startede med at svømme, da jeg var seks år, lige før jeg startede i 1. klasse i Vagur, hvor vi har et af de tre 25-meters bassiner, der finder på Færøerne. Jeg kunne lide at svømme, og jeg var ikke god til noget andet, men jeg var ikke særlig god til at svømme, da jeg var lille«, tænker Pál tilbage.

»Først da jeg var cirka 13 år begyndte jeg at træne ordentligt og lave resultater. Jeg tror, jeg var 14 eller 15 år, da jeg slog min første færøske rekord, i 200 meter butterfly, men det var også dårlige rekorder. Da jeg var 15, kom Jón til Færøerne. Han havde været træner i Esbjerg og Aalborg, og så begyndte der virkelig at komme fart på«, beretter Pál Joensen.

»Jón kom til naboklubben, der kun havde et 12,5 meter-bassin, så vi begyndte at træne sammen, og vi fik deres træner. Mit første gode stævne uden for Færøerne var, da jeg i 2006 ved nordiske juniormesterskaber i Tampere vandt bronze i 1.500 meter fri efter svenskeren Christer Wallin og Troels Madsen fra Herning. Det er første gang, jeg opdagede, at jeg var god«, husker Pál Joensen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Dengang var Elspa Mørkøre (der trænede i Esbjergklubben West-Swim, red.) den store stjerne på det færøske landshold. Jeg forsøgte bare at leve op til hendes niveau, og året efter vandt jeg tre guld, 400, 800 og 1.500 meter, ved nordiske juniormesterskaber hjemme på Færøerne. Inden havde jeg været med til VM i Melbourne, der var mit første rigtigt store stævne. Det var virkelig inspirerende at gå og se de store svømmere, og hvad der skal til for at være med på det niveau«, siger Pál Joensen.


Sit helt store gennembrud fik Pál ved de europæiske juniormesterskaber i 2008, hvor arrangørerne også opdagede, at der var kommet en ny nation på svømningens europakort.

»Da jeg havde vundet min første guldmedalje i 400 meter fri, hang der et stort britisk og et stort italiensk flag på hver sin side af et lille færøsk flag. Det var et, de havde måttet låne af min mor, men det var bragt i orden til dagen efter«, fortæller Pál Joensen.

Efter at have vundet guld i 400, 800 og 1.500 meter fri fik han en stormende modtagelse ved hjemkomsten til Færøerne.

En modtagelse, der formentlig vil blive overgået, når Pál Joensen vender hjem om en uges tid – efter en uges ferie i Cypern med kæresten.

Al tænkelig opbakning
»Siden 2008 har jeg været kendt på Færøerne. Alle kender mig. Jeg har modtaget al den økonomiske opbakning, jeg har haft brug for, og nu føler jeg, at jeg har betalt noget tilbage. Det er en virkelig, virkelig god fornemmelse«, siger svømmeren, der nu for fjerde år i træk kan blive kåret som årets færøske sportspersonlighed.

Resultaterne er opnået, selv om Pál Joensen hjemme på Færøerne ikke har mulighed for at træne i et 50-meters bassin.

Det sker i stedet ved jævnlige udflugter til Island, træningslejre i udlandet og måske snart i Danmark – selv om en svømmekommentator ellers har foreslået, at Færøerne bygger et langbanebassin og opkalder det efter Pál Joensen.

Indtil det sker, må Pál Joensen indstille sig på at skulle blive en del af det danske svømmelandshold, hvis han skal til OL.

»Det er lidt med blandede følelser, hvis jeg skal svømme for Danmark. Jeg ville ønske, jeg kunne stille op for Færøerne, men op til OL skal jeg i hvert fald træne med det danske hold, og det bliver anderledes. Det er ikke mange gange, jeg har været en del af et hold. Vi er to færinger med til EM, men det vil ikke være et problem for mig at indgå på et hold«, lover Pál Joensen.

Regner også med OL i Rio i 2016
Mads Glæsner betragter Pál Joensen som en konkurrent som alle andre, men hilser muligheden for at få en god sparringspartner i den daglige træning velkommen, ligesom færingen regner med at kunne få et gensidigt udbytte.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Pál Joensen er ikke blot den første færøske EM-medaljevinder, men også den første, der har fået lov til at tage sin gymnasieuddannelse over fire år, så han er færdig i 2012.

»Jeg regner med at svømme helt frem til OL i Rio i 2016, og derefter vil jeg nok beskæftige mig med noget biologi. Jeg har gennem min træning lært så meget om den menneskelige fysiologi, at det er blevet en interesse«, siger Pál Joensen, hvis mor er fysioterapeut og far tidligere maskinmester.

»Nu er han opfinder og nok mere en gal færing. Sådan en, der aldrig giver op, ligesom mig selv«, siger Pál Joensen, Danmarks færøske OL-emne.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  På søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce