Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Konkurrenter: Danske Spil misbruger sin særstatus

Danske Spil udnytter bevidst hedengangne monopoldage, mener forening af spiludbydere.

Sport
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er urimeligt, åbenlyst forkert og skævvrider markedet, når Danske Spil bruger sit slogan 'til glæde og til gavn' i reklamer for blandt andet sportsvæddemål.

Sådan lyder det fra Morten Rønde, direktør i Danish Online Gambling Association (Doga), der organiserer Unibet, Ladbrokes, Bet365 og en lang række flere af det statsejede spilleselskabs konkurrenter i Danmark.

LÆS MERE

»Det er åbenlyst forkert, synes jeg. Ordet ’gavn’ refererer klart til, at en del af pengene går til idrætten og andre gode formål – men det er jo kun tilfældet for en del af Danske Spil, ikke for hele koncernen. Derfor er det vildledning af danskerne«, siger han.

Oddset-penge går ikke til idrætten

Siden den delvise liberalisering af spilmarkedet trådte i kraft 1. januar 2012, har Danske Spil haft to datterselskaber: Der er Danske Lotteri Spil, som har monopol på blandt andet Lotto og skrabelodder. Og så er der Danske Licens Spil, som er i direkte konkurrence med internationale spilleselskaber og blandt andet udbyder Oddset, Tips, poker og internetkasino.

Overskuddet fra Danske Lotteri Spil går til almennyttige formål som idrætten og spejdere, mens provenuet fra Danske Licens Spil går til at polstre selskabet og til staten – i 2013 vandt licensdelen 1,3 mia. kr. fra danskerne, hvoraf 158 mio. røg i statskassen.

LÆS MERE

Alligevel fremgår ordene 'til glæde og til gavn' fortsat i for eksempel de landskendte Oddset-reklamer om, at der er »så meget, kvinder ikke forstår«.

»Danske Licens Spil bliver drevet som en privat virksomhed, og på den liberaliserede del af markedet skal de ikke have fordel af, at de er et gammelt statsmonopol. For mig at se gør de en dyd ud af at blande produkterne fra monopol- og licensdelen sammen for at give spillerne den opfattelse, at det er samme selskab, og at alle pengene, også dem fra Oddset, går til gode formål, selv om det kun er fra lotteridelen«, siger Morten Rønde.

Myndigheder i kritik af Danske Spil

Forbrugerombudsmanden har også påtalt, at det er vildledende, når Danske Spil bruger 'til glæde og til gavn' i forbindelse med produkter udbudt af Danske Licens Spil.

Samtidig har statens kontrolorgan på gamblingområdet, Spillemyndigheden, kritiseret en kampagne kaldet ’Den lille forskel på spil og spild’.

DOKUMENTATION

I den skrev det statsejede selskab blandt andet: »Når du taber i Danske Spil, er pengene ikke helt spildt«. Men »der sker således en vildledning af forbrugerne«, skrev Spillemyndigheden i et mødeoplæg i sommer.

»En reklame som den er ikke fair, og den skævvrider markedet. De foregøgler spillerne, at de giver penge til noget, som de rent faktisk ikke gør. Og de misbruger den troværdighed, som Danske Spil-koncernen har bygget op ved at give penge til gode formål, til at fortælle forbrugerne, at de er bedre end de andre udbydere på markedet – selv om det er forkert. De giver ikke penge til spejderne og fodboldklubberne, når danskerne spiller hos Danske Licens Spil«, siger Morten Rønde fra Doga.

LÆS MERE

»Danske Spil har blandt den førende markedsandel, fordi de blander produkterne sammen. Eftersom de er alene om at have monopolspillene, har de bare flere produkter end konkurrenterne og står dermed stærkere. Samtidig udnytter de det ved for eksempel at reklamere for Lotto, når man spiller Oddset på deres hjemmeside«, siger han.

Sagen om sloganet verserer, fordi Danske Spil er uenig i afgørelserne og nu er i dialog med myndighederne. Derfor er ’Til glæde og til gavn’ stadig en del af reklamerne, og derfor har Forbrugerombudsmanden endnu ikke taget retslige skridt, som den ellers tidligere har truet med.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden