STRAF. Kapgængeren Olga Kaniskina er blandt de russiske atleter, der har fået karantæne for doping.
Foto: Emilio Morenatti/AP

STRAF. Kapgængeren Olga Kaniskina er blandt de russiske atleter, der har fået karantæne for doping.

Sport

Russiske atleter i livsfare med massiv bloddoping

Det Internationale Atletikforbund advarede i 2009 det russiske forbund om, at deres atleter var i fare på grund af vilde blodværdier.

Sport

En benyttelse af bloddoping, som var helt ude af kontrol, fik for seks år siden Det Internationale Atletikforbund (IAAF) til at sende en advarsel til det russiske atletikforbund (Araf). IAAF frygtede, at en stribe af den store atletiknations bedste atleter kunne gøre alvorlig skade på deres helbred og måske endda bringe deres liv i fare.

I dag er Rusland sat uden for det gode selskab, da IAAF som en reaktion på en rapport fra Det Internationale Antidopingagentur (Wada) om doping og korruption i russisk atletik har udelukket Rusland på ubestemt tid. Russerne er nu instillet på at opfylde en lang række krav for atter at få adgang til internationale konkurrencer, blandt andet sommerens OL.

Skandaleramt chef væk

Nyhedsbureauet AP er kommet i besiddelse af nogle dokumenter fra IAAF, der viser, at et brev til Araf's daværende præsident, Valentin Balakhnitjev, omtalte testresultater fra en række russiske deltagere ved atletik-VM i Berlin som »chokerende«. I sidste uge blev Balakhnitjev af IAAF udelukket for altid for en række brud på antidopingreglerne.

Rusland erobrede 13 medaljer ved VM 2009 på Olympiastadion, men ifølge IAAF-dokumenterne havde landets atleter »nogle af de højeste blodværdier, der nogensinde er registreret, siden IAAF begyndte at teste«, som den daværende IAAF-generalsekretær Pierre Weiss formulerede det.

SVÆRT:

»Tallene signalerer meget tydeligt en systematisk brug af bloddoping eller Epo-produkter«.

Korrespondancen fandt sted, før IAAF indførte det biologiske blodpas, der skal identificere abnorme værdier og kunne spærre atleter for deltagelse i international konkurrence. Og i 2009 kunne målingerne ikke alene føre til karantæne, og det var derfor op til et lands egen antidopingenhed at tackle problemet.

IAAF-hjælp til russerne

I perioden op til OL i London 2012 fandt en ny brevveksling sted mellem parterne, og i den foreslog IAAF, at man fandt en diskret løsning for Ruslands mindre kendte atleter. Atleterne kunne fjernes af deltagerlisterne, uden at IAAF offentliggjorde sanktionerne, og de ville blot blive spærret de næste to år.

Derimod står det beskrevet, at IAAF finder det »umuligt« at hemmeligholde doping blandt de mest profilerede russiske navne, da deres fravær vil skabe for mange spørgsmål.

Ingen dopingsager er blevet gemt at vejen, og IAAF har ganske enkelt taget de vigtigste sager først

IAAF hævder, at disse forslag til fremgangsmåde aldrig blev til noget, og Balakhnitjev har hævdet, at de aldrig kom frem til ham. Men dokumenterne viser, at IAAF havde store betænkeligheder angående russisk atletik allerede på det tidspunkt.

KONTROL:

Pierre Weiss skrev dengang til russerne, at situationen omkring de russiske atleter var »meget alvorlig«, og at »den krævede en øjeblikkelig og drastisk handling«. Alligevel er der gået yderligere seks år, og først efter offentliggørelsen af Wada-rapporten skred IAAF til udelukkelse, blandt andet med formuleringen »hele det russiske system har svigtet atleterne, ikke bare i Rusland, men over hele verden«.

Den nyvalgte IAAF-præsident Sebastian Coe beskrev rapportens indhold som »et skamfuldt wake-up call«, men IAAF's talsmand Chris Turner siger til AP:

»Ingen dopingsager er blevet gemt af vejen, og IAAF har ganske enkelt taget de vigtigste sager først«.

Torsdag kommer Wada med endnu en rapport - et dokument, der formentlig mest af alt kommer til at handle om IAAF's indblanding i sagen om skjulte russiske dopingsager. Om at tage sig godt betalt for at skjule positive dopinganalyser fra de bedste atletiknavne.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce