Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

VM-sølv. Det bedste resultat for Anders Thomsen (tv.) og Jonas Warrer (th.) var VM-sølvet i 2014.
Foto: Flemming Ø. Pedersen/Dansk Sejlunion (arkiv)

VM-sølv. Det bedste resultat for Anders Thomsen (tv.) og Jonas Warrer (th.) var VM-sølvet i 2014.

Sport
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kuldsejlet OL-samarbejde: Det er jo for fanden elitesport, det her

Jonas Warrer er lettet og ser frem efter at have ofret sin 49’er-gast, der ellers var OL-kvalificeret. Nu skal der opfyldes nye kvalifikationskrav for at komme til Rio.

Sport
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Er Jonas Warrer en besværlig egoist, der har det svært med samarbejde?

Spørgsmålet trængte sig på, da en olympisk kvalifikation til legene i Rio blev sat på spil, fordi Jonas Warrer tog konsekvensen af de personlige relationer og fyrede gasten Anders Thomsen nogle få uger efter definitivt at have sikret OL-billetten med en femteplads ved VM.

»Det mener jeg jo ikke, men det må du spørge andre om. Så vil du nok få det svar, at jeg kan blive lidt stædig, og hvis jeg har fået en idé og synes, noget er rigtigt, så betyder det ikke så meget for mig, hvad andre tænker«, svarer Jonas Warrer selv på spørgsmålet.

For Jonas Warrer gik den bare ikke mere. Han og Anders Thomsen havde været i samtaleterapi hos en sportspsykolog, men forholdet stod ikke til at redde.

Læs også

»Der var nogle personlige ting, der gjorde, at stemningen var virkelig dårlig. På nogle helt overordnede punkter var vi gået skævt af hinanden, og jeg kunne ikke se, at det kunne fortsætte. Jeg vurderede, at min bedste chance for at få en medalje i Rio ville være med en ny gast. Stemning og kemi om bord er så vigtig en ting, og jeg kan se det tidligere i min karriere, at jeg har præsteret de bedste resultater, når vi har haft det godt sammen i båden. Det var en tough beslutning, men det er jo for fanden elitesport, det her«, siger Jonas Warrer.

Han har haft gode muligheder for at øve sig med forskellige gaster. Peter Krüger, Martin Kirketerp, Søren Hansen, Peter Lang og Anders Thomsen har været hans gaster på den sprælske skiff-båd i de mere end ti år, Jonas Warrer har tilhørt verdenseliten i 49’er-klassen, hvor han har vundet medaljer ved OL, VM og EM.

I den periode har Peter Hansen både været en af Jonas Warrers konkurrenter og træner for 49’erne, der tidligere udgjordes af fem konkurrencedygtige besætninger, men i denne OL-kampagne kun har talt Warrer/Thomsen.

»Jonas er en fyr, der ved, hvad han vil. Han er blevet bekræftet i, at det kan betale sig at tro på sig selv, og det har han haft succes med i mange år. Det er den stemme, han har lyttet til, da det ikke har spillet, som han gerne ville det«, svarer Peter Hansen på spørgsmålet om, hvorvidt Jonas Warrer er besværlig.

Ny gast fisket fra anden bådtype

Jonas Warrers status resulterede i opbakning til beslutning fra Dansk Sejlunion, der lagde op til, at de to adskilte sejlere kan duellere om den olympiske kvoteplads, de selv har sikret. Jonas Warrer havde allerede ’fisket’ en ny gast i Christian Peter Lübeck, der netop havde tabt den nationale kvalifikation i Nacra17 til VM-sølvvinderne Allan Nørregaard og Anette Viborg, men for Anders Thomsen var det umuligt med kort varsel at finde en ny styrmand til et olympisk projekt.

»Det er en personlig skuffelse at gå fra en fuldt booket kalender til ikke at skulle lave noget mere«, siger Anders Thomsen om den bratte afsked med en sport, han har dedikeret hele sit liv til i de seneste år.

Læs også

»Det er vigtigt for mig at understrege, at det er Jonas’ beslutning, og den kom bag på mig. Det sociale fungerede ikke med venskab, når vi var på land, men selve sejladsen og samarbejdet virkede. Jeg ville gerne have løst problemerne«, siger Anders Thomsen, der nu lige tager en puster, »inden jeg skal i gang med et mere normalt liv«, som han siger.

For Dansk Sejlunion var det vigtigt, at der i den olympiske trup ikke skulle være en boblende konflikt, der kunne have spoleret den gode stemning, men den udlægning køber Anders Thomsen ikke helt.

»Der har ikke været tale om en konflikt, der har været i udbrud, og som har generet de andre. Vi har lige været to uger til et VM, hvor vi blev nummer 5 uden at have været til gene for de andre på holdet. Vi har ikke rendt og skændtes, så det har taget fokus fra sejlsporten, men sejlunionen troede ikke på, det ville lykkes, og var bange for stemningen på holdet: Det er en vurderingssag, og det giver mig en sur følelse«, erkender Anders Thomsen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Harmoni er vigtig

For sportschef Thomas Jacobsen var der ingen anden udvej end at acceptere Warrers beslutning. Jesper Banks gast fra solingen, der vandt OL-guld i 2000, fremhæver vigtigheden af harmoni blandt de 11 sejlere fordelt i 8 bådklasser, der ser ud til at blive den danske repræsentation i Rio.

»At tage til OL som et samlet hold, der deler viden og bakker hinanden op, er en af vores styrker, som andre lande kan misunde os. Vi vil ikke risikere, at hele vores OL-hold bliver påvirket negativt af en besætning, der ikke kan få det til at fungere«, siger Thomas Jacobsen.

Vi vil ikke risikere, at hele vores OL-hold bliver påvirket negativt af en besætning, der ikke kan få det til at fungere

Læs også

Finnjollesejleren Jonas Høgh-Christensen har i den forgangne uge sikret sig sin fjerde olympiske deltagelse ved en 11.-plads ved VM i Barcelona, og selv om OL-sølvvinderen fra 2012 ikke vil blande sig i konflikten, så vil han gerne sige, at den interne stemning er vigtig for holdets muligheder for at præstere.

»Det oplevede vi i London, hvor alle bakkede hinanden op. I 2008 var vi så lille et hold, at det ikke rigtigt gjorde nogen forskel, men i Athen i 2004 var der en masse interne konflikter med forskelsbehandling, der skabte problemer«, erindrer Jonas Høgh-Christensen om sine første tre OL-deltagelser.

Jonas Warrer og Christian Peter Lübeck skal dog bevise deres værd på internationalt niveau, hvis de skal have fingrene i OL-kvotepladsen. Dansk Sejlunion har opstillet et krav om to placeringer i top-10 i de forestående stævner på Mallorca, i Hyeres og ved EM i Barcelona.

Læs også

»Jeg glæder mig til at lave den her proces frem mod OL. Jeg er ret sikker på, at vi kan gøre os gældende, og det et fedt at sejle med ’CP’. Det går som forventet. Han har jo sejlet 49’er i fire år tidligere, men vi skal lige finde hinanden, og det skal ske i løbet af den kommende måned«, siger Jonas Warrer om fremtidsudsigterne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

De kan nå samme niveau

Peter Hansen er nu træner for den OL-kvalificerede 49erFX-besætning Jena Mai Hansen og Katja Salskov-Iversen, men under en igangværende fælles træningslejr på Mallorca har Warrer og Lübeck også indledt deres samarbejde.

»Det er for tidligt at sige, om det er muligt for Jonas og CP. Det er et mere usikkert og uprøvet setup, men det har set fornuftigt ud hernede. De har mulighederne for at nå samme sportslige niveau. Deres topniveau kan i hvert fald blive lige så godt, men bundniveauet vil være mere usikkert. Når det ikke går godt, vil de være dårligere rustet. Det er en af fordelene ved at have sejlet i mange år, at man har øvet sig i at håndtere modgangen«, siger Peter Hansen om den nye konstellation i bådklassen, hvor Danmark har vundet guld og bronze ved de seneste to OL-stævner.

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden