Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

TRAVL. Travis Tygart, direktør for den amerikanske antidopingenhed Usada, har med et brev måske scoret selvmål i forhold til den rapport om russisk doping, der mandag offentliggøres.
Foto: Francois Mori (arkiv)/AP

TRAVL. Travis Tygart, direktør for den amerikanske antidopingenhed Usada, har med et brev måske scoret selvmål i forhold til den rapport om russisk doping, der mandag offentliggøres.

Sport
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lækket brev underminerer rapport om russisk doping

USA og Canada vil have et OL i Rio helt uden russisk deltagelse.

Sport
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Spillet om russisk deltagelse ved OL i Rio har taget en grovere karakter, efter et lækket brev viser, at antidopingenhederne i USA og Canada forsøger at opfordre Den Internationale Olympiske Komite (IOC) til helt at se bort fra russisk deltagelse i legene.

Det er nyhedsbureauet Reuters, der har set brevet, som er addresseret til IOC, og som også har cirkuleret i Det Internationale Antidopingagenturs (Wada) atletkomite. Rusland er i forvejen ramt af karantæne, da Det Internationale Atletikforbund (IAAF) har spærret russiske atletikudøvere fra det kommende OL.

Rapport præsenteres i dag

Men det lækkede brev, der kommer frem, inden den med spænding ventede rapport om statsstøttet russisk doping op til vinterlegene i 2014 i Sotji offentliggøres i dag, tager noget af troværdigheden væk fra rapporten udarbejdet af den canadiske advokat Richard McLaren.

Ingen vil jo nu kunne tage rapporten så seriøst, som den burde blive, fordi der tilsyneladende er nogen, der har kendt dens indhold før offentliggørelsen

For spørgsmålet, som både russere og andre stiller, er, hvordan amerikanerne og canadierne kan komme frem til deres anbefaling, inden nogen kender - eller burde kende - rapportens indhold.

»Desværre har rapporten lidt skade, når der sker den slags forud for offentliggørelsen«, siger f.eks. Nenad Lalovic, der er medlem af Wada's ledelse og øverste chef i United World Wrestling. »Det er klart, at rapporten fokuserer på situationen i Rusland, men vi kan jo ikke bare generalisere på den måde«.

»Ingen vil jo nu kunne tage rapporten så seriøst, som den burde blive, fordi der tilsyneladende er nogen, der har kendt dens indhold før offentliggørelsen«, konkluderer Nenad Lalovic.

Antidopingdirektører har skrevet under

Brevet er underskrevet af direktøren for den amerikanske antidopingenhed (Usada), Travis Tygart, og hans canadiske kollega Paul Melia. Brevet indeholder bl.a. dette afsnit:

»Den eneste passende aktion over for disse ganske særlige omstændigheder er omgående at suspendere Ruslands olympiske og paraolympiske komiteer fra den olympiske bevægelse«.

Den aktuelle rapport er delvis bygget op på oplysninger videregivet af russiske whistleblowers, hvoraf nogle selv tidligere er blevet afsløret i doping.

Spydig russisk sportsminister

Russernes reaktion på den seneste udvikling har som ventet været bitter og spydig.

Scenen er sat, og der vil bare komme flere af disse udsagn med grove beskyldninger. Vil IOC være i stand til at stå fo presset? Det kan man ikke undgå at spekulere på

»At bygge en rapport på oplysninger fra de forbrydere er helt uforståeligt. Og at hele sagen for amerikanerne allerede er klar, inden nogen kender rapporten, er meget overraskende. Måske har Travis Tygart selv skrevet rapporten. Det ville til gengæld ikke overraske mig«, siger den russiske sportsminister, Vitalij Mutko, til det russiske medie R-Sports hjemmeside.

»Scenen er sat, og der vil bare komme flere af disse udsagn med grove beskyldninger. Vil IOC være i stand til at stå fo presset? Det kan man ikke undgå at spekulere på«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

IOC-leder kritiserer brevskriverne

IOC-eksekutivkomitemedlem Patrick Hickey er heller ikke vild med udviklingen.

»Det bekymrer mig meget, at der tilsyneladende er blevet gjort et forsøg på at opnå enighed om en reaktion, før nogle beviser overhovedet er blevet fremlagt. Den slags utidige indblanding i sagen før McLaren-rapportens offentliggørelse er stik imod den internationalt anerkendte metode for en fair juridisk proces og kan have undermineret rapportens integritet og dermed troværdighed«, siger Patrick Hickey i følge Reuters.

Atleters talsmand forsvarer brev

Den tidligere langrendsskiløber Becky Scott, der nu står i spidsen for Wada's atletkomite, har været med til at dele brevet i sin organisation og forsvarer dets indhold.

»Brevet beskriver en begrundelse for suspendering af Ruslands olympiske komite fra Rio set i lyset af de beviser og den information, som rapporten kommer med. Og den er i tråd med den linje, vi hele tiden har indtaget i denne meget lange proces. Og så er det vigtigt at tilføje, at brevet, ligesom det var tilfældet for IAAF's beslutning, også lægger op til en OL-chance for russiske atleter, der har opholdt sig uden for Rusland«, siger Becky Scott i en email sendt lørdag til Reuters.

Slaget om en af de traditionelt helt store OL-medaljeslugeres deltagelse ved legene i Rio fortsætter, men dagens offentliggørelse af McLaren-rapporten kæmper med troværdigheden, inden første ord er sagt og første konklusion er leveret.

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden