Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

PRESSET. Den russiske sportsminister, Vitaly Mutko, fyrer folk omkring sig, og bliver Rusland udelukket fra OL, er hans egen stilling nok heller ikke helt sikker længere.
Foto: Pavel Golovkin (arkiv)/AP

PRESSET. Den russiske sportsminister, Vitaly Mutko, fyrer folk omkring sig, og bliver Rusland udelukket fra OL, er hans egen stilling nok heller ikke helt sikker længere.

Sport
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Antidopingchef: Helt afgørende at bremse Rusland nu

Den skræmmende rapport fra Wada bør føre til en udelukkelse af Rusland, og sportshistorien må skrives om, mener Michael Ask.

Sport
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Efter godt et år i stillingen som direktør for Anti Doping Danmark (ADD) må Michael Ask nok sande, at historierne om doping bare er gået fra ondt til værre. I det meste af hans periode har Rusland været under beskydning, og hans holdning efer den seneste Wada-rapport er klar:

»Beviserne for statsstyret doping i Rusland er overvældende, og hvis man ikke tager konsekvenserne nu, så kan man lige så godt lukke butikken«, siger Michael Ask, der i marts sidste år kom til fra et job som chef for Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter.

Butikken er blandt andet hans egen, for han lægger ikke skjul på, at det vil være enormt svært at acceptere som antidopingchef, hvis det lykkes russerne at komme ud af den nuværende klemme og sende deres atleter til legene i Rio.

LÆS:

»Det vil naturligvis være epokegørende, hvis en stor nation som Rusland bliver udelukket fra OL, men det er svært at se, at der findes en anden løsning. Nu bliver det dog spændende at se, om der går storpolitik i det hele, eller om fair play for atleterne vinder«, siger ADD-chefen.

Man er nødt til at ramme hovedet, hvis straffen skal have virkning

Inden den canadiske advokat Richard McLaren mandag offentliggjorde den rapport, han af Det Internationale Antidopingagentur (Wada) var blevet udpeget til at stå for, krævede en gruppe nationale antidopingenheder, bl.a. i USA og Canada, i et lækket brev til Den Internationale Olympiske Komite (IOC), at Rusland blev udelukket fra OL og de paralympiske lege. Det skabte stor kritik, fordi det så ud til, at nogle havde fået adgang til rapporten, inden den var offentliggjort. Men både Wada’s og IOC’s aktivkomite er fremkommet med samme krav, og det er ADD også.

Det kan også blive et vendepunkt

»Oplysningerne i den nye rapport giver to stemninger her hos os. Det er selvfølgelig en stor skuffelse, at russiske topatleter gennem de seneste seks år sandsynligvis har været dopet, og niveauet af ulovlighederne i Rusland er chokerende. Men det er også positivt, at der kan sendes et klart signal til et stort land om, at det her går ikke. Det kan måske blive et vendepunkt«, vurderer Michael Ask.

LÆS:

»Men der tegnes et billede af et før og et efter vinterlegene i Vancouver 2010, hvor det ikke gik tilfredsstillende for Rusland. I de seneste seks år er der kommet falske indberetninger fra Rusland, og der forestår et kæmpe arbejde med at skrive sportshistorien om. Alle konkurrencer med russiske medaljevindere i perioden skal gennemgås, og Wada har fået adgang til kommunikation, der kan hjælpe efterforskerne. Det vil dog tage lang tid«.

Det vil formentlig heller ikke glæde de rene atleter, der er blevet snydt undervejs, for det er ikke sjovt at få sin medalje fem år efter en konkurrence, og det kan nok heller ikke undgå at gå ud over nogle rene russiske atleter, hvis Rusland er ude af OL.

»Jeg synes, den kollektive straf er okay, og det er der også mulighed for ifølge Wada’s kodeks. De få uskyldige, der kan være tale om, har været en del af systemet uden at melde fra, og det er det samme, som hvis et helt fodboldhold får en straf, selv om ikke alle spillerne har gjort noget ulovligt. Man er nødt til at ramme hovedet, hvis straffen skal have virkning«, fastslår Michael Ask.

LÆS:

Tirsdag holdt IOC-spidserne telefonkonference om den ventede straf til Rusland efter rapporten, men en afgørelse blev ikke truffet. IOC kan vælge at lade de internationale specialforbund udelukke russiske atleter i deres sportsgrene – ligesom det er sket i atletikken – eller selv vælge at udelukke Rusland. Formand for Danmark Idrætsforbund (DIF), Niels Nygaard, mener ikke, det vil ændre OL markant, at Rusland måske ikke er med.

»En udelukkelse af Rusland er nærliggende, men konkurrencen er så hård i dag, at niveauet ved legene i Rio ikke vil falde. Alvorligere ville det være, hvis russerne fik en række andre lande til at blive væk. Men det er ikke aktuelt i dag«, siger Niels Nygaard.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Cas-afgørelse torsdag vigtig

Både præsident Putins talsmand, Dimitry Peskov, og den spanske sportsavis Marca meldte tirsdag ud, at en afgørelse først kan ventes senere på ugen.

Måske venter beslutningstagerne i IOC på, at sportsdomstolen Cas torsdag, formentlig, kommer med sin afgørelse i sagen mellem IAAF og Rusland. Vurderer Cas, at verdensatletikforbundet har ret til at udelukke de russiske atletikudøvere, kan det se svært ud for russerne, hvis de vælger at sende en eventuel OL-udelukkelse af hele nationen til høring i Cas.

LÆS:

Ruslands sportsminister, Vitaly Mutko, oplyste ifølge R-Sport tirsdag, at bl.a. hans antidoping-rådgiver Natalia Zhelanova er blevet suspenderet. Han sagde også, at hans egen fremtid i jobbet kun kan vurderes af præsident Vladimir Putin og premierminister Dimitry Medvedev, men at det ikke er aktuelt netop nu.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden