Gennem 20 år har Bayram Tutumlu været agent for Michael Laudrup. Begge har de sagt i offentligheden, at agenten aldrig har tjent penge på at bringe spillere til klubben.
Foto: Nick Potts / AP

Gennem 20 år har Bayram Tutumlu været agent for Michael Laudrup. Begge har de sagt i offentligheden, at agenten aldrig har tjent penge på at bringe spillere til klubben.

Sport

Tutumlus ageren skader fodbold mere, end den skader Laudrup

Michael Laudrup-agentens kontroversielle ageren i forbindelse med syv transfers i Swansea fordømmes af Spiller-foreningen. Laudrups image lider ingen større skade, mener forsker.

Sport

At Bayram Tutumlu som agent for Michael Laudrup tjente en formue i det skjulte på spillerhandler i Swansea, kaster et dystert skær over fodboldverdenen. Sådan lyder det fra Spillerforeningen og en mangeårig agent.

»For mig er det her endnu et symptom på, hvordan hele systemet er sygt. På mange måder er transfersystemet gået amok og er derfor nødt til at blive revideret«, siger Mads Øland, direktør i Spillerforeningen.

Politiken afslørede i går, at Swansea blandt andet fyrede Michael Laudrup, fordi klubben mistænkte ham for, via sin agent, at profitere af spillerhandler – det kunne Swansea dog ikke bevise. Til gengæld viser dokumenter fra Football Leaks, at Bayram Tutumlu på 20 måneder i Swansea indgik 7 skjulte aftaler, der sikrede ham op mod 32 millioner kroner. Typisk indgik han sidekontrakter med agenterne til de spillere, der stod over for at få kontrakt med klubben.

Blandt andet lavede han en generel aftale med spanske Promoesport om at få 66 procent af agentsalæret for alle de af agenturets spillere, der i sæsonen 2012/2013 skiftede til Swansea. Både han selv og Michael Laudrup har ellers i offentligheden sagt, at Tutumlu ingen penge tjente på dem, der blev hentet til klubben.

Mads Øland finder sagen problematisk og skadelig for fodbolden:

»De her artikler kaster lys over en praksis, vi desværre godt ved, at der er. Spillere bliver rykket rundt af de forkerte årsager – nemlig for at personer i kulissen skal tjene penge på dem, snarere end at det er deres ønske at spille der. Når sådan noget forekommer, ryger der penge ud af fodboldbranchen, hvilket også er usundt«.

Den mangeårige agent og tidligere landsholdsspiller John Sivebæk pointerer, at handlerne i Swansea ser ud til mest at handle om penge og ikke om fodbold. Og måden, underaftalerne er indgået på – tilsyneladende uden klubbens viden – finder han underlig.

»Penge under bordet er skidt i forhold til alting. Jeg går ind for åbenhed omkring alle de spillerhandler, der laves. Der er klare regler for, at det hver gang skal oplyses«, siger fodboldagenten.

John Sivebæk mener, at det er vigtigt, at en sag som denne kommer frem i lyset. Dermed vil de involverede – i første omgang Tutumlu – kunne blive straffet, hvis det engelske fodboldforbund når frem til, at reglerne er blevet overtrådt.

I gårsdagens avis vurderede to fremtrædende britiske topadvokater, at flere regler formentlig er overtrådt.

Også Mads Øland er »sikker« på, at Tutumlus ageren er i strid med fodboldens regler. Men det største problem er, siger han, at fodboldforbundene – både de nationale og internationale – ikke håndhæver dem. På sin branches vegne er John Sivebæk ked af, at der igen kommer en sag frem om en umiddelbart grådig agent.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg ved ikke, hvad sådan en sag betyder for fodbolden, men den betyder noget for os agenter. Det kommer til at virke, som om der hele tiden foregår noget uskønt i vores branche – og det er uheldigt i forhold til det omdømme, vi går rundt med«, siger John Sivebæk fra ProXI.

Laudrups egen rolle i de syv kontroversielle handler er fortsat uklar. Politiken har stillet ham en række spørgsmål om hans eventuelle viden om og involvering i de omstridte transfers. Men han har ikke besvaret dem. I går rungede historien om Tutumlus omstridte sidehandler og bedragerianklagen mod Laudrup fra Swansea i en lang række medier Europa rundt. Kenneth Cortsen, der forsker i sportsbranding, mener, at sagen på kort sigt kan pille lidt ved Laudrups unikke image. Men medmindre han bliver formelt dømt for noget, skader det ham næppe på lang sigt: »Så længe han ikke er dømt for noget, vurderer jeg, at folk vil se gennem fingre med det«, siger Kenneth Cortsen fra University College Nordjylland.

Han mener, at Michael Laudrups ry er mere modstandsdygtigt end de fleste fodboldbrands i Danmark.

»Skal man drage paralleller, kunne man nævne Nicklas Bendtner, som har trådt ved siden af loven med spirituskørsel. Det er der nogle, der har rystet på hovedet af, men når han så scorer mod Italien, så er det glemt igen. Og man skal huske på, at Laudrup rent brandmæssigt er et andet sted i danskernes bevidsthed. Han er for en stor del af danskerne det største danske fodboldnavn nogensinde«, siger han.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce