Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Sandra Overballe Pedersen og Eugen Miu er sammen 20-25 timer om ugen.
Foto: Tor Birk Trads/Tor Birk Trads

Sandra Overballe Pedersen og Eugen Miu er sammen 20-25 timer om ugen.

Sport
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nomineret til Årets Fund: Partnere med had og kærlighed

Hun har danset, siden hun var 4 år. Han har gjort det, siden han var 7. Hun kommer fra Aarhus, han fra Rumænien. De tilbringer et væld af timer sammen – og deres fælles mål er toppen af verden.

Sport
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det var en mørk og kold aften i et nedlagt traktorværksted på en stille industrivej i Risskov i den nordlige udkant af Aarhus.

Men indenfor i det store og stærkt ombyggede værksted på Arresøvej– nu kendt som det aarhusianske dansemekka, Studie 43 – er der lys, varme og en næsten gnistrende, elektrisk koncentration fra de mange dansere, der i to sale øver detaljer og finpudser udstrålingen.

Mens man godt kan hygge sig i loungen med pebernødder og lidt opvarmet halløj i tomatsauce henne fra hjørnet, er der på den anden side af døren fuldt blus på opmærksomheden og bestemt ingen pludren på gulvet.

Her er danserne – og næsten alle er klædt helt sort, absolut sort – i gang med de ting, der kan gøre forskellen i den næste konkurrence.

Årets Fund: Danserne fra Studie 43

Kilde: Politiken / Heidi Skibsted

I udkanten af de hidsige og dramatiske latindansere, bl.a. de finske mestre – en finsk kvinde og hendes rumænske partner – ser man instruktøren og træneren, Kristina Juel Stokkebroe. Hun taler lidt ’dunder’ på den dæmpede måde til et meget ungt par, efterlyser større indbyrdes forståelse og mere gensidig hjælp i dansens hede.

Og det unge par, som nikker og mumler »ja« og nikker igen, er Sandra Pedersen og Eugen Miu, to 17-årige, der har vundet EM-sølv i disciplinen 10 danse for ynglinge, og som nåede frem til finalen i den meget prestigefyldte konkurrence German Open.

Af samme grund er danseparret blandt de 10 nominerede til landets ældste idrætspris, Politiken-kåringen Årets Fund i dansk idræt – ganske som deres trænere og Studie 43’s ejere, Kristina og Peter Stokkebroe, de senere latinverdensmestre, var det tilbage i 1995, før de blev gift.

Danseparret Eugen Miu og Sandra Overballe Pedersen er nomineret til Årets Fund 2016. De er fotograferet i deres træningslokaler i Risskov.
Foto: Tor Birk Trads/Tor Birk Trads

Danseparret Eugen Miu og Sandra Overballe Pedersen er nomineret til Årets Fund 2016. De er fotograferet i deres træningslokaler i Risskov.

»Vi er glade og stolte over nomineringen«, siger aarhusdanseren Sandra Pedersen, mens hendes jævnaldrende partner nikker storsmilende.

De to unge dansere ser temmelig meget til hinanden. Nogle gange også for meget, kan jeg forstå på deres ord og mimik. Men så tager de en fridag. Hver for sig.

De træner mellem 20 og 25 timer om ugen, de dyrker lidt ballet og yoga for smidighedens skyld – og de har også en ugentlig træning i et fitnesscenter. Sådan for at få styr på mavemusklerne.

Og foruden al dansen og træningen og det at gå i samme klasse på Aarhus Business College, 1. årgang, bor de nærmest også sammen, idet Eugen Miu bor hos Sandras far, hvor Sandra også er hver anden uge – de andre uger er hun hos sin mor.

»Vi har sådan noget i retning af et søskendeforhold. Med had og kærlighed«, siger Sandra Pedersen, der havde en russisk dansepartner, inden hun begyndte at danse med Eugen Miu for 3 år siden.

Eugen kom til Danmark fra Rumænien som 14-årig. Han var begyndt at danse 7 år tidligere, da han skulle hjælpe en skoleveninde med et lille show. Og i den forbindelse opdagede Mihai Petre, der er Rumæniens svar på Jens Werner i ’Vild med Dans’, talentet Eugen og blev hans træner.

»Min træner syntes, jeg skulle udvikle mig mere, og han kontaktede derfor Peter Stokkebroe her i Studie 43 for at høre, om jeg kunne komme til Danmark. Og sådan blev det«, fortæller Eugen Miu på næsten fejlfrit dansk.

Det dansk-rumænske par kom i VM-finalen i deres første sæson – og i år blev det altså til EM-sølv i 10 danse, 5 standard og 5 latin.

»Men nu er det slut med standarddans, jeg er blevet for høj i forhold til Sandra«, forklarer Eugen – og viser med hænderne, hvor akavet det tager sig ud, hvis han skal føre Sandra i, gætter jeg, eksempelvis en quickstep.

»Nu satser vi på latin, og målet er at ende som verdensmestre inden for 10 år, dog gerne noget før«, lyder det fra Sandra Pedersen – den aften i Risskov, hvor russere, rumænere, en finne og andre elitedansere fra Bulgarien, Letland og Danmark forkæler gulvet med lette, hurtige fødder.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden