Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
I 2015 havde flertallet af danske fitnesscentre fravalgt Anti Doping Danmarks dopingkontrol. En statistik, man nu vil lave om på med lavere priser. På et uanmeldt besøg taler  kontrollanten Claus med de unge om doping. Sebastian i hvidt er på måned nummer to med proteinpulver.
Foto: Ivan Riordan Boll

I 2015 havde flertallet af danske fitnesscentre fravalgt Anti Doping Danmarks dopingkontrol. En statistik, man nu vil lave om på med lavere priser. På et uanmeldt besøg taler kontrollanten Claus med de unge om doping. Sebastian i hvidt er på måned nummer to med proteinpulver.

Sport
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ny aftale: Dopingjægerne vil have fat i de små centre

Anti Doping Danmark sænker nu priserne markant for at øge samarbejdet med danske fitnesscentre, der i mange år har fravalgt den officielle dopingbekæmpelse.

Sport
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De taktfaste bump fra rækken af farverige fitnessko på løbebåndene blander sig med popmusik og enkelte skingre smæld af vægtskiver, der møder hinanden i fitnesscentrets maskiner. Claus stiller sig, så har har overblik over indgangen og det åbne rum. Han er fitnesskonsulent i Anti Doping Danmark og i dag på jagt efter dopingmisbrugere i et fitnesscenter på den københavnske vestegn.

To personer skiller sig hurtigt lidt ud fra mængden. Den ene, en hærdebred skaldet mand med tatoveringer på hænderne, kigger fra skuldermaskinen flere gange surt på Claus. Men konsulenten går målrettet efter den anden. En ung fyr ved spejlet, der umiddelbart ser naturligt veltrænet ud. Roligt og med en snert af autoritet i stemmen henvender han sig til den unge mand:

»Hej, jeg kommer fra Anti Doping Danmark, og jeg vil gerne indkalde dig til dopingkontrol«.

I mange år har landets motions- og fitnesscentre klaget over, at det er for dyrt at få en fitnesskonsulent som Claus på besøg. Men onsdag underskrev Anti Doping Danmark (ADD) og fitnesscentrenes brancheorganisation (DFHO) en ny aftale, der skal stoppe priskonflikten mellemde danske træningscentre og dopingjægerne. Prisen for samarbejdet med ADD sænkes fra 6.100 kroner årligt til 4.000 kroner for motionscentre, der er en del af DFHO.

Prisen for motionscentre, der ønsker at stå uden for brancheorganisationen DFHO, er også blevet sat ned. Den individuelle aftale koster nu 6.000 kroner om året mod 8.500 tidligere.

Samarbejdet giver fitnesscentrene adgang til rådgivning, dopingkontrol og forebyggende besøg, ligesom de får mulighed for at skilte med, at deres træningsmiljø er dopingfrit.

»Priserne falder nu til et niveau, hvor vi håber og tror på, at stort set alle, der vil samarbejde, ikke mere kan bruge kontingentets størrelse som undskyldning. Vi kan så at sige skille fårene fra bukkene og gøre det tydeligere for brugerne, hvilke centre der ikke ønsker et dopingfrit miljø«, siger Michael Ask, direktør i Anti Doping Danmark.

Fælden klapper i fitness

Tidligere har prisniveauet modtaget massiv kritik fra især de mindre centre, der så et svulmende kontingent som en barriere for antidopingarbejdet. Idrættens Analyseinstitut konkluderede i 2015, at lidt over halvdelen af landets fitnesscentre havde fravalgt et samarbejde med Anti Doping Danmark, og her var prisen en af de største anker.

»Vi har været medlem og synes, det er alt for dyrt at betale såååå mange penge for, at de (dopingkontrollanterne, red.) kommer ud. Vi ville gerne være medlem igen, hvis de kunne sænke deres priser og gøre mere for de enkelte centre«, svarer et center i analyseinstituttets undersøgelse.

Vi vil gerne have endnu bedre tag i centrene, så vi kan få et bedre samarbejde mod dopingmisbrug.

De cirka 300 centre, der har fravalgt et samarbejde med Anti Doping Danmark, udgør et problem for dopingbekæmpelsen, fordi det udvander sanktionsmulighederne. Når dopingkontrollanterne tester et medlem positivt for doping, bliver vedkommende udelukket i to år fra alle træningscentre, der er medlem af ADD samt idræt under DIF, DGI og Firmaidrætten. Men konsulenterne kan ikke stoppe ham fra at tage de muskelopbyggende præparater med sig til et center, der står uden for samarbejdet.

Tilbage i det københavnske motionscenter tager den 21-årige mødet med Anti Doping Danmark med ophøjet ro.

»Ja, fælden er klappet«, siger han med det samme.

»Skal vi tage prøven?«, spørger Claus, men den unge fyr ryster på hovedet. Han tilstår uden videre at have dopet sig, men afviser at gennemgå den urinprøve, som er standardprocedure, når man tester for doping. Afviser man at tage prøven, bliver den automatisk regnet som positiv.

Fitnesskonsulenten behøver heller ikke at spørge, hvilken doping han bruger. De hjælpes blot ad med at udfylde Claus’ formular, og den 21-årige får lov at træne videre i fred. Inden længe vil han modtage et brev med den formelle udvisning.

Klistermærket har været for dyrt

Brancheorganisationen DFHO, der repræsenterer 222 fitnesscentre og 650.000 idrætsaktive danskere, forpligter sine medlemmer til at samarbejde med Anti Doping Danmark. I praksis betaler centrene for samarbejdet som en del af kontingentet til DFHO, og den indbyrdes aftale har på den måde haft anselig betydning for kontingentets størrelse.

Fitnesscentrenes tilbageholdenhed overfor dopingjægerne har da også kunnet mærkes på egne medlemstal, fortæller branchedirektøren Morten Brustad. For organisationen har det først og fremmest handlet om at tage samfundsansvar, men man har samtidig arbejdet hårdt for den prisnedsættelse, som nu er en realitet.

DFHO sætter med ét hug prisen for medlemskab inklusive samarbejde med Anti Doping Danmark ned med to tredjedele af den oprindelige pris for enkeltstående centre. Det er blevet muligt i forlængelse af den nye aftale.

»Jeg er rigtig glad for, at ADD har ambitioner om at gennemføre en forandring. Det er helt naturligt, at vi i kølvandet på det indgår en ny aftale, som fremadrettet gør det væsentligt billigere at samarbejde med Anti Doping Danmark«, siger han.

Morten Brustad har forståelse for de centre, som tidligere har haft svært ved at gabe over samarbejdet.

»Et lille center må tænke på, hvad de kan få for pengene, når de køber noget til mange tusinde kroner. Køber de en maskine, kan de vise den til kunderne og genere omsætning. Der har ikke været helt samme logik mellem ydelse og modydelse i samarbejdet med Anti Doping Danmark. Klistermærket har så at sige været for dyrt at sætte op«, siger direktøren, der til gengæld ser den nye aftale som en mulighed for at nå ud til flere centre.

Doping er de senere år blevet mere udbredt blandt kvinder i takt med, at bikinifitness er blevet populært. Og blandt mænd ser man det nu også i flere forskellige aldersgrupper.
Foto: Ivan Riordan Boll

Doping er de senere år blevet mere udbredt blandt kvinder i takt med, at bikinifitness er blevet populært. Og blandt mænd ser man det nu også i flere forskellige aldersgrupper.

Claus fra Anti Doping Danmark besøger cirka 15 træningscentre om måneden og kommer også ud til dem, der ikke har en aftale med ADD. Her forsøger han at overbevise personalet om at samarbejde, men møder ofte centerledere, der ikke føler, de behøver aftalen med Anti Doping Danmark.

»Nogle steder vil en stor del af medlemstallet nok ryge, hvis vi kom på besøg« tilføjer Claus.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Efter at have sagt farvel til den 21-årige kører han videre. Det næste center ligger lidt længere ude af byen, og her er der ikke umiddelbart nogen oplagte kandidater til en dopingkontrol.

Claus har arbejdet som fitnesskonsulent i fem år og ved efterhånden, hvad han skal kigge efter. Uren hud på øverste del af ryggen, rødme i ansigtet, unaturligt store nakkemuskler og arme »på størrelse med træstammer« er de klassiske tegn, men det er ikke længere så moderne at ligne en kampvogn. Den 21-årige fra før er ifølge Claus et godt eksempel. I dag gælder det om at have meget lav fedtprocent, så musklerne står som hakket i granit – og det ser ikke nødvendigvis unaturligt ud.

For Claus handler en del af arbejdet også om forebyggelse, så han tager i stedet kontakt til to 17-årige drenge, der er dybt koncentrerede af deres træning.

»Du må da gerne teste mig«, siger den ene kækt.

Mange tager det ifølge Claus som et kompliment, når de bliver udtaget til dopingkontrol. For så må de - i deres verden - gøre noget rigtigt.

Aftalen skal genforhandles i 2018

Tilbage i 2014 besluttede et politisk flertal at bevilge flere penge til Anti Doping Danmark. Pengene var i første omgang ikke øremærket til at nedsætte prisen for samarbejdet, men Kulturministeriet har i en senere handlingsplan bundet dopingjægerne til at nedsætte prisniveauet til 25-50 procent af niveauet i 2016. Et mål, ADD skal have indfaset i 2018, hvor man får den sidste portion penge.

»Vi vil gerne have endnu bedre tag i centrene, så vi kan få et bedre samarbejde mod dopingmisbrug. Det er vores plan, at vi i 2018 kan komme yderligere ned i pris«, siger Michael Ask, direktør i Anti Doping Danmark.

I den nye aftale forpligter ADD sig til at leve op til Kulturministeriets handlingsplan. Aftalen skal derfor genforhandles i år, og der er stadig et stykke vej, hvis Anti Doping Danmark skal ramme sin målgruppe. Ifølge Idrættens Analyseinstitut er centrene uden samarbejdsaftale i gennemsnit villige til at betale 2.000 kroner for ADD’s ydelser. Halvdelen af, hvad der er lagt op til i den nye aftale.

Vi er blevet lidt mere som en forsikring, det er rart at vide man kan bruge, hvis det bliver nødvendigt.

Modviljen mod de høje gebyrer skal ses i sammenhæng med, at fitnesscentrene i mange år har talt for at sætte prisen for samarbejdet helt ned til 0. Det er nemlig realiteten for danske idrætsforeninger under DIF, DGI og Firmaidrætten, der ikke skal betale for et samarbejde med Anti Doping Danmark på samme måde som de kommercielle centre.

Det har tidligere været et udbredt argument blandt centrene, at ønsket om at bekæmpe doping i høj grad er et politisk formuleret ønske, som man derfor også burde finde finansiering til fra politisk side. Brancheorganisation kalder i dag den nye aftale »et kæmpe stort skridt i den rigtige retning«.

»Vi er ikke helt i mål endnu, men der er nogle rigtig gode hensigtserklæringer i aftalen. Jeg forventer, at vi når et tilfredsstillende resultat«, siger Morten Brustad, direktør i DFHO.

Christian på 45 år synes det er fint, at Anti Doping Danmark er til stede i fitnesscentret, men han ville ikke have noget imod at træne i et center uden en samarbejdsaftale.
Foto: Ivan Riordan Boll

Christian på 45 år synes det er fint, at Anti Doping Danmark er til stede i fitnesscentret, men han ville ikke have noget imod at træne i et center uden en samarbejdsaftale.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Dopingjægerne rykker hurtigt ud

Anti Doping Danmark har de seneste år rykket sit fokus fra de to uanmeldte dopingkontroller om året, som tidligere var standarden, til mere fokuseret hjælp i de fitnesscentre, der har brug for det. Kontrollerne er stadig uanmeldte, men afstanden mellem myndighed og center er blevet mindre, fortæller Michael Ask.

»Vi er blevet lidt mere som en forsikring, det er rart at vide, man kan bruge, hvis det bliver nødvendigt. Har man et problem, så kommer vi hurtigt. Det betyder også, at centrene oplever, at vi i nogle perioder kommer meget hyppigt, mens de i andre perioder ser os knap så ofte«, siger direktøren for Anti Doping Danmark.

Derfor er der også visse centre, hvor Claus er kommet en del og kender personalet. Da der ikke umiddelbart er nogle at teste i det sidste center på dagens tur, sætter han sig til sidst i en sofa ved siden af indgangen og kigger på dem, der kommer og går. Lige der, hvor medlemmerne kører deres adgangskort igennem, fortæller et lille rødt skilt, at her engang imellem bliver taget stikprøver af Anti Doping Danmark.

Fitnesskonsulenten optræder efter ønske fra Anti Doping Danmark med opdigtet navn. Politiken kender hans identitet.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden