Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Værtsnationen Frankrig går langt for at undgå en matchfixing-skandale som den, der rystede fransk håndbold tilbage i 2012. Her var blandt andre stjernen Nikola Karabatic involveret.
Foto: Michel Spingler/AP

Værtsnationen Frankrig går langt for at undgå en matchfixing-skandale som den, der rystede fransk håndbold tilbage i 2012. Her var blandt andre stjernen Nikola Karabatic involveret.

Sport
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Svindlere er jaget vildt under VM

Aftalt spil overvåges i hidtil uset omfang under VM-håndbold i Frankrig, og Danmark er for første gang en del af samarbejdet mod matchfixing, der strækker sig ud over hele Europa.

Sport
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danmarks sidste kamp i gruppespillet ved VM var en oplagt kamp at svindle med.

Qatar var en modstander, landsholdet skulle slå, og det danske hold ville gå videre uanset udfaldet af opgøret. Oddsene ville være til dansk fordel, og et uventet slutresultat – foranlediget af lyssky aftaler i omklædningsrummet – ville skæppe godt i kassen.

Men ingen udnyttede muligheden. Det kan Anti Doping Danmark garantere, for organisationen er en del af et europæisk samarbejde mod aftalt spil, såkaldt matchfixing, under slutrunden, som værtsnationen Frankrig koordinerer.

Beredskabet er større end nogensinde før, og de europæiske lande, som har deltagende landshold i turneringen, arbejder for første gang i en håndboldslutrunde sammen om at analysere kampe som Danmark-Qatar, overvåge mistænkelige væddemål og rapportere til hinanden.

»Der er flere lande med i samarbejdet, inklusive Danmark, som ikke har været med før. Når vi samarbejder på tværs af grænserne, får matchfixerne et mindre vindue at operere i«, siger Jesper Frigast, koordinator for den nationale platform mod matchfixing i Danmark og juridisk konsulent i Anti Doping Danmark.

Privat og offentlig sektor samarbejder med idrætten

Samarbejdet er blevet udbygget, efterhånden som flere og flere europæiske lande har indført nationale enheder mod matchfixing.

Danmark var et af de første lande til at skrive under, og platformen blev indført herhjemme sidste år. Den består af et samarbejde mellem spiludbydere, idrætsorganisationer, politiet, Skat og spilmyndigheden.

»Alle vil bekæmpe matchfixing, men indtil nu har de stået hver sit sted uden at samarbejde. Nu skal den private, offentlige og idrætssektoren arbejde sammen og på tværs af grænser. Det ser vi de første resultater af nu«, siger Jesper Frigast.

Samarbejdet skaber nyt dilemma

I praksis er det spiludbyderne, der står for overvågningen af de væddemål, de udbyder. De rapporterer så ind til Anti Doping Danmark, som med et par dages mellemrum holder telefonmøder med de andre europæiske enheder om eventuelle fund. I Danske Spil ser man positivt på mulighederne i den nye platform.

»Det er vores hjerteblod, og det ødelægger de drømme og den begejstring, som vi deler med millioner af danskere, når matchfixing sker. Vi er en del af platformen, fordi vi ikke vil tolerere det«, siger Stine Hove Marsling, CSR-direktør i Danske Spil med ansvar for hvidvask, matchfixing og ludomani.

Netop indrapporteringen stiller dog spiludbyderne i et dilemma, for det er endnu ikke afklaret, hvor langt de må gå i forhold til at sende personfølsomme oplysninger videre i systemet.

»Vi har to interesser, vi skal varetage. Vi vil selvfølgelig gerne dele data for at få det samlede overblik, men på den anden side skal vi være yderst varsomme og sikre os, at vi overholder loven«, siger Stine Hove Marsling.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Frankrig vil undgå skandale

Den franske spilmyndighed, ARJEL, gik i gang med at analysere risikoen for matchfixing allerede i september, og risikoen for aftalt spil bliver løbende vurderet under alle kampene ved VM.

ARJEL indsamler 70 millioner informationer om dagen om spilmønstre og væddemål, der bliver indgået. Der er et særligt stort fokus på aftalt spil under slutrunden, fordi fransk håndbold for få år siden blev rystet af en matchfixingskandale, der involverede verdensstjernen Nikola Karabatic.

»Det var sørgeligt for både fransk håndbold og spillerne selv, men det gav os en god mulighed for at uddanne atleterne og skabte politisk opbakning til at ændre lovene omkring matchfixing«, siger Corentin Segalen, koordinator for den franske nationale platform mod matchfixing.

Han pointerer desuden, at den konkrete matchfixingsag var lille og »for indlysende«, fordi personer meget tæt på spillerne satte store pengesummer på højkant. ARJEL kigger også efter mere komplicerede typer matchfixing, hvor svindlerne har organiseret sig og i højere grad forsøger at skjule det aftalte spil.

Ifølge Corentin Segalen ser der endnu ikke ud til at være foregået matchfixing under dette års VM i håndbold.

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden