Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Morten Olsen (tv.) og Åge Hareide har været landskampsmodstandere, cheftræner i Brøndby og er nu tidligere og nuværende dansk landstræner.
Foto: Lars Poulsen

Morten Olsen (tv.) og Åge Hareide har været landskampsmodstandere, cheftræner i Brøndby og er nu tidligere og nuværende dansk landstræner.

Sport
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hareide kan blive alle tiders ældste danske landstræner

Nordmanden kan overgå sin forgænger, Morten Olsen, hvis Danmark når EM i 2020.

Sport
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Da Åge Hareide i 2016 trådte til som dansk landstræner, afløste han en rekordholder, som bliver svær at overgå, når det handler om antallet af landskampe.

Morten Olsen spillede selv 102 og var landstræner i yderligere 166 kampe, og er til stadighed den eneste i verden, der har opnået over 100 landskampe som både spiller og træner for sit eget land.

Åge Hareide nåede 50 kampe som spiller for Norges landshold, som han fra 2004 til 2008 havde ansvaret for i 58 kampe (uden at møde Danmark), og nu er nordmanden foreløbig på 17 kampe med ansvaret det det danske landshold.

Hareide vil være 66 år i 2020

På ét punkt har Hareide dog overgået sin forgænger - og med sin kontraktforlængelse til 2020 kan han overgå Morten Olsen endnu en gang.

Da Danmark 24. marts 2016 spillede mod Island blev Åge Hareide med sine 62 år den ældste debuterende træner for et dansk landshold nogen sinde. Den 'rekord' tilhørte tidligere svenskeren Bo Johansson, der var 55 år, da han blev dansk landstræner i 1996.

Hareides nye kontrakt med DBU løber til og med EM-slutrunden i 2020, og lykkes det Danmark at kvalificere sig blandt de 24 nationer, vil Åge Hareide blive alle tiders ældste danske landstræner.

Morten Olsen er den ældste som 66-årig

Morten Olsen takkede af efter det samlede nederlag i VM-playoff mod Sverige 17. november 2015, da han i en alder af 66 år og 3 måneder satte rekord som den ældste.

Kommer Danmark med til EM-slutrunden i 2020, der vil være spredt ud over hele Europa i anledning af turneringens 60-års-jubilæum, vil Hareide være 66 år og 9 måneder.

En aldrende landstræner er nu på ingen måde en forhindring for EM-succes.

Tyskeren Otto Rehhagel var 69 år, da han i 2008 førte Grækenland til en sensationel sejr i EM-finalen, og han var 71 år, da han stoppede som landstræner i Grækenland.

Europas ældste landstræner er 72 år

Åge Fridtjof Hareide, som er hans fulde navn,  er da heller ikke tæt på at være den ældste landstræner i Europa.

Dick Advocaat har fejret sin 70-års fødselsdag, siden han i marts tog fat på sin tredje periode som hollandsk landstræner, men han overgås Tyrkiet landstræner, rumæneren Mircea Lucescu, der allerede var fyldt 72, da han i august tog over efter Fatih Terim.

Rumæneren er i øvrigt en af de mange landstrænere, der i sin aktive karriere spillede landskampe mod bl.a. Morten Olsen.

Lucescu var i 1971 i en af sine 70 landskampe med til at tabe 2-1 til Danmark - og Morten Olsen - i en OL-kvalifikationskamp i Idrætsparken.

Hareide spillede 6 gange mod Danmark

En anden af Morten Olsens landskampsmodstandere var Åge Hareide, der i ikke færre end 6 af sine 50 landskampe spillede mod Danmark.

Hareide debuterede mod Danmark i 1976 i en 0-0-kamp i Bergen.

Hareide scorede det tredje af sine fem landskampsmål, da Norge i 1982 vandt 2-1 over Danmark med Michael Laudrup som målscorer og en af fem danske debutanter.

Og så spillede Hareide en uheldig hovedrolle i 1985, da en dårlig tilbagelægning førte til at Michael Laudrup i Oslo kunne udligne i 5-1-sejren, der så godt som sikkert kvalificerede Danmark til den første VM-slutrunde i Mexico.

Og så er der bundet endnu en sløjfe på fodboldhistorien, for Danmarks definitive VM-kvalifikation blev dengang i 1985 sikret i Dublin - hvor Hareide om to uger kan være med til at sikre sig sin egen første slutrundedeltagelse.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden