Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Jeff Pachoud/Ritzau Scanpix
Foto: Jeff Pachoud/Ritzau Scanpix

Chris Froome har hele tiden bedyret sin uskyld, og nu har UCI givet ham medhold.

Sport
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Som lyn fra en klar himmel: UCI frikender Froome, der kan starte i Tour de France

Den Internationale Cykelunion har meddelt, at salbutamol-sagen mod Chris Froome er lukket uden nogen form for straf.

Sport
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Bedst som det trak op til en drabelig juridisk konfrontation mellem Tour de France-selskabet Amaury Sport Organsiation og det britiske storhold Team Sky omkring superstjernen Chris Froomes startberettigelse i den tre uger lange franske styrkeprøve, som indledes på lørdag, tog sagen her til formiddag som lyn fra en klar himmel en fuldstændig uforudset vending.

Den Internationale Cykelunion, UCI, meddelte nemlig, at salbutamol-affæren fra sidste års Vuelta a España, der har hængt som en alvorlig trussel over den firedobbelte Tour de France-vinders videre skæbne, ganske enkelt er lukket, uden at Froome idømmes nogen form for straf.

Dermed er det også en kendsgerning, at den 33-årige brite vil være at finde i feltert som Team Skys kaptajn i den 105. udgave af Tour de France.

Har hele tiden bedyret sin uskyld

Selv har Froome hele tiden bedyret, at han intet ulovligt har foretaget sig, selv om testen taget under Vueltaen, viste et for stort indhold af salbutamol – stoffet, der findes i det astmamiddel, som briten har tilladelse til at bruge.

Fra mange sider er både Froome og Team Sky blevet bebrejdet, at han ikke indstillede aktiviteterne, da det ved en læk i systemet kom frem, at han var under mistanke.

Froome stod imidlertid fast på sin ret til at fortsætte med at køre, fordi der ikke i reglerne var belæg for at suspendere en rytter i en sag af denne karakter.

Afgørelsen ikke ventet inden Tour de France

Og nu viser det sig altså, at han trods den kraftige modstand mod hans tilstedeværelse ikke mindst i Giro d’Italia, som han vandt, har været fuldt ud berettiget til at konkurrere på vanligt niveau.

Det har længe forlydt, at UCI næppe ville kunne nå frem til en afgørelse inden starten på Tour de France, og det var da også den omstænmdighed, der fik ASO til at benytte sig af en passus i bestemmelserne for Touren, som siger, at en rytter eller et hold kan udelukkes, hvis deres medvirken skader løbets image.

Den bandlysning indbragte Froome og Team Sky så for den franske olympiske komité, hvis kendelse var forudset at ville komme i morgen eller onsdag. Den synes imidlertid nu overflødig, efter at UCI pure har renset Froome.

Hvilke omstændigheder, der konkret har fået unionen til at nå frem til denne udgang på den for hele cykelsporten særdeles belastende sag, og hvorfor den ikke er kommet hurtigere, foreligger der intet nærmere om endnu.

Støtter sig til udtalelse fra Wada

I erklæringen fra UCI, hvor det tilkendegives, at der ikke basis for at gå videre med sagen, lægges der først og fremmest vægt på, at det er en meget klar ekspertudtalelse fra det internationale antidopingagentur, Wada, der har ført til frikendelsen.

Wada fastslår nemlig efter indgående undersøgelser,  at salbutamolindholdet i Froomes prøve ikke giver baggrund for at konstatere, at der er foregået noget ulovligt.

Unionen beklager samtidig, at afgørelsen ikke er kommet tidligere, og udtrykket håbet om, at opmærksomheden nu kan koncentreres om de kommende løb.

Annonce

Læs mere

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden