x-faktor. Alberto Contador skal op mod en række eksperter på dagens VM-enkeltstart i Holland.
Foto: Lalo R. Villar (arkiv)/AP

x-faktor. Alberto Contador skal op mod en række eksperter på dagens VM-enkeltstart i Holland.

Cykling

Contador satser højt mod en stribe eksperter

Den spanske superstjerne er den store ukendte faktor i dagens VM-enkeltstart for eliten.

Cykling

Uden nogensinde at have forsøgt sig på en enkeltstart ved verdensmesterskaberne suser den spanske superstjerne, der til daglig er i dansk tjeneste, Alberto Contador, ind blandt favoritterne, når dysten om de globale medaljer i eftermiddag afvikles på landevejene mellem Heerlen og Valkenburg i det sydøstlige hjørne af Holland.

At den 29-årige nylige Vuelta a Espana triumfator har officiel status som aspirant til en topplacering, fremgår af, at han starter næstsidst og kun har den forsvarende mester, tyskeren Tony Martin, bag sig.

Gælder om at fokusere på egen indsats
»Det er en klar fordel, at jeg undervejs kan få melding om alle konkurrenters mellemtider bortset fra Tony Martins«, fastslår Alberto Contador.

»Dog skal der ikke lægges alt for stor vægt på disse oplysninger, for ruten er så krævende, at der er risiko for at gå markant ned mod slutningen. Derfor gælder det mere end nogensinde om at være fuldstændig fokuseret på sin egen indsats«.Har slappet af efter Vueltaen
Selv om Alberto Contador i karrieren har fyret flere fremragende enkeltstarter af, har det stort set altid handlet om styrkeprøver som led i et etapeløb, og spanieren erkender blankt, at dagens udfordring ligger i et forholdsvis uudforsket område for hans vedkommende.

»Det er uvant for mig at køre denne disciplin udenfor etapeløbene, så det er da med til at øge usikkerheden om, hvor jeg egentlig står. Også fordi der er så mange eksperter med i konkurrencen«, siger Contador.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS OGSÅ »Efter Vueltaen har jeg først og fremmest slappet af, fordi løbet kostede virkelig mange kræfter. Men på de første træningsture her i Holland har jeg fornemmet, at kroppen reagerer fint. Det gælder også, når jeg sidder på tempocyklen. Den har jeg kun rørt to gange i sidste uge og nu i de seneste dage siden enkeltstarten i Vueltaen, og det kræver en væsentlig omstilling at finde den ideelle position, men jeg synes, der er lykkedes«. Har ændret opfattelse af sværhedsgraden Contador har haft lejlighed til at studere ruten, og efter at han i første omgang fandt den for let, har han radikalt ændret opfattelse. »Jeg fik ikke det rigtige indtryk, da jeg trænede på cyklen, men da jeg senere kørte ruten igennem i bil, blev jeg klar over, hvor krævende den er«, understreger Team Saxo Bank-Tinkoff Banks kaptajn. »Der er strækninger, som passer bedre til mig end flere af specialisterne, og under alle omstændigheder er det mere fordelagtigt for mig med de stigningerne, der er undervejs, end hvis det gik lige ud konstant. Men det laver ikke om på min opfattelse af, at Tony Martin er favorit«. Tre stigninger på ruten Contador ønsker en rute, der tilgodeser hans kvaliteter mest muligt, og selv om der med de tre klatreture på Sint Rimigiusstraat – 1.000 meter lang med en stigningsprocent på 7,7 – Bundersberg – 800 m og 5,4 – samt Cauberg – 1.200 meter og 5,8 – langt fra er tale om nogen bjergenkeltstart, kan disse indslag bringe forstyrrelse i rytmen hos de mest udprægede tempospecialister, mens en rytter som spanieren, der er vant til at temposkift, burde drage fordel af dem. Efter sit comeback har Contador kørt to enkeltstarter. Det blev til en syvendeplads i Eneco Tour, hvor han blev slået med 22 sekunder af en anden af dagens deltagere canadieren Svein Tuft. I Vueltaen blev spanieren nr. 2 efter sæsonens store enkeltstartsoverraske, svenskeren Fredrik Kessiakoff, der tidligere på året også besejrede schweizeren Fabian Cancellara på dennes hjemmebane i Tour de Suisse. Møder højt kvalificerede rivaler»Der tales meget om, at Bradley Wiggins og Fabian Cancellara ikke er med, men jeg synes, det er vigtigere at hæfte sig ved, at jeg er oppe mod ryttere som Martin, Kessiakoff, Phinney, Vangarderen og Chavanel«, konstaterer Alberto Contador.

Læs også

»Jeg satser altid på at vinde, når jeg stiller op. Uden den indstilling er det umuligt at opnå resultater. Men jeg er også realistisk og erkender, at jeg i dag møder mange højt kvalificerede rivaler. Derfor vil jeg sige, at jeg befinder mig i en gruppe af ryttere, der alle har mulighed for at hente medalje«.

58 ryttere stiller op
Feltet til den 46,3 km lange kappestrid tæller 58 mand. Tony Martin oplevede karrierens ypperste jubelstund, da han sidste år i København strøg til tops foran Bradley Wiggins og Fabian Cancellara.

Yderligere tre ryttere fra top 10 i den danske hovedstad stiller op igen: Nr. 4 Bert Grabsch Tyskland, 8. Lieuwe Westra, Holland, og 10. Jakob Fuglsang, der er eneste danske deltager.

Fra top 10 ved OL i London, som vandtes af Bradley Wiggins foran Tony Martin, starter følgende: 4. Taylor Phinney, USA, 5. Marco Pinotti, Italien, 8. Grabsch, 9. Jonathan Cstroviejo, Spanien, og 10. Janez Brajkovic, Slovenien.

Jakob Fuglsang kommer med fin form

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Naturligt nok er Tony Martin den sidste, der sendes af sted, mens Contador som de nærmeste foran sig har den tidligere U23 verdensmester amerikaneren Taylor Phinney, overmanden fra Vueltaen Fredrik Kessiakof, Marco Pinotti, Tejay Van Garderen og canadieren Svein Tuft. Jakob Fuglsang, der i en lang periode har vist glimrende form, starter som nr. 38 og har således 20 konkurrenter efter sig, inden han ved, hvor langt indsatsen rækker.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce