Regnbuemanden. Mads Würtz fik den flotte trikot efter han have tilbagelagt ruten 12 og 21 sekunder hurtigere end sine nærmeste rivaler.
Foto: Steve Helber (arkiv)/AP

Regnbuemanden. Mads Würtz fik den flotte trikot efter han have tilbagelagt ruten 12 og 21 sekunder hurtigere end sine nærmeste rivaler.

Cykling

VM-guld får ny glans med titlen som årets bedste

U23-verdensmesteren i enkeltstart Mads Würtz Schmidt hyldedes i dag af Danmarks Cykle Union som Årets Cykelrytter 2015.

Cykling

Godt tre en halv måneder efter, at han i hovedstaden Richmond i den amerikanske stat Virginia for anden gang i sin unge karriere fik trukket regnbuetrikoten over hovedet som bevis på, at han er verdens bedste enkeltstartsrytter i sin årgang, modtog Mads Würtz Schmidt i dag yderligere en eftertragtet anerkendelse for sin exceptionelle præstation.

Blandt fem nominerede har Danmarks Cykle Unions medlemmer nemlig valgt den 21-årige VM-guldvinder til Årets Cykelrytter 2015, og under bragende bifald fra også sine fire rivaler til titlen hyldedes han af DCU’s afgående formand Niels Sørensen ved en festlig seance i Postnords nye hovedkvarter i Kastrup.

De slagne kandidater til udmærkelsen var landevejskollegerne Christopher Juul-Jensen, Jesper Hansen og Søren Kragh Andersen samt mountainbikespecialisten Annika Langvad.

Sikrede VM-titlen med 12 sekunder

Givetvis var det den imponerende bedrift ved U23-rytternes medaljeopgør i USA, der gjorde udslaget i den votering – stemmetallene offentliggøres ikke – som førte til kåringen.

På den 29,9 km lange distance sejrede Mads Würtz Schmidt med en gennemsnitshastighed på 48,248 km/t og var dermed 12 sekunder hurtigere end tyskeren Maximilian Schachmann, mens dennes landsmand, juniorverdensmesteren fra 2014 Lennard Kämna, sluttede yderligere ni sekunder efter.

Dermed satte den tempostærke Randers-gut er forrygende punktum for en sæson, hvor han atter stillede sit exceptionelle talent fornemt til skue efter nogle års stagnation i kølvandet på VM-titlen hos juniorerne i 2011.

Fortsætter på et hjemligt 3. divisionshold

Trods tilbud fra professionelle mandskaber på højeste niveau har Mads Würtz Schmidt valgt at fortsætte på et hjemligt 3. divisionshold, men arbejdsgiveren er skiftet ud, idet han har sagt farvel til Team colo-Quick for at forsøge sig på Team Trefor.

Dermed er verdensmesteren også til rådighed for det danske U23-landshold til opgaverne i Nations Cup i 2016.

Mads Würtz Scmidt har ligeledes alderen til at forsvare sin VM-titel, når der i oktober dystes om global hæder i Qatar.

Her ville han uanset sine kontraktmæssige tilhørsforhold i øvrigt have kunnet været med, efter at Den Internationale Cykelunion har ændret reglerne, så U23-mesterskaberne nu også er åbne for ryttere med ansættelse på et WorldTour-hold.

Kneb med at leve op til forventningerne

Mads Würtz Schmidt fulgte op på sin første VM-triumf ved at vinde U19-udgaven af Paris-Roubaix i 2012, men så var det, som om det begyndte at knibe gevaldigt med at leve op til forventningerne.

Resultaterne udeblev, og det betød, at han hverken i 2013 eller 2014 blev udtaget til at repræsentere Danmark ved VM, hvilket stemte særdeles skidt overens med de ambitioner, han fortsat var opfyldt af.

Efter en samtale med DCU’s nu forhenværende talentchef Morten Bennekou besluttede Mads Würtz Schmidt at ændre drastisk på sine forberedelser op til 2015-sæsonen, hvor han skiftede fra Team Cult Energy til Team colo-Quick.

Markante ændringer pustede nyt liv i karrieren

En markant intensivering af træningen førte sammen med omlagte kostvaner til et vægttab på syv kilo hen over vinteren, og han blev hurtigt atter et selvskrevet medlem af truppen til U23-landsholdet.

Her var Mads Würtz Schmidt i april med til at vinde holdløbet i det hollandske Nations Cup-arrangement ZLM-Roompot Tour, som totalt domineredes af danskerne med samlet gevinst til Søren Kragh Andersen, der ligesom Mads Pedersen vandt en etape.

De to sluttede som nr. 1 og 2 i klassementet og havde på podiet selskab af Michael Carbel, mens Mads Würtz Schmidt besatte sjettepladsen.

Hjemligt højdepunkt i Post Danmark Rundt

Den nykårede Årets Cykelrytter blev i begyndelsen af juni national U23-mester i enkeltstart ved at slå Søren Kragh med 38 sekunder, og han fulgte senere på måneden op med at erobre bronze i elitens DM-dyst efter Christopher Juul-Jensen og Rasmus Quaade.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Højdepunktet på de hjemlige landeveje nåede Mads Würtz Schmidt, da han 7. august vandt den 13,6 km lange enkeltstart i Post Danmark Rundt 15 sekunder foran den senere samlede sejrherre Christopher Juul-Jensen og Søren Kragh, og det bragte ham op på en slutplacering som nr. 7 i den danske rundtur.

Slog også til i Tour de l’Avenir

Små tre uger senere bidrog han på eminent vis til den storslåede danske opvisning i Tour de l’Avenir, hvor Søren Kragh lagde ud med at vinde prologen og fulgte op med yderligere en etapesejr.

Også Mads Pedersen var først over stregen i løbets første halvdel, og Mads Würtz Schmidt rundede af med den fjerde danske triumf, da han slog sejrrigt til på 4. etape fra Annemasse til Cluses.

Talentpris til terrænspecialist

Samtidig med kåringen af Årets Cykelrytter udpegedes også Årets Talent – en pris, der indstiftedes i 2007, men hvor der ikke er tale om afstemning.

I stedet er det komitéen, som indstillede de fem til den overordnede udmærkelse, der har truffet et direkte valg, og det faldt uden den store diskussion på teenageren Simon Andreasen, som allerede har sikret sig tre VM-titler i de terrængående discipliner.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce