SUCCES. Morten Bennekou er glad for sine nye udfordringer i cykelsporten.
Foto: KHAN TARIQ MIKKEL

SUCCES. Morten Bennekou er glad for sine nye udfordringer i cykelsporten.

Cykling

Interview: Succesmager dropper sikkerhedsnettet

43-årige Morten Bennekou har skabt stribevis af internationale resultater med danske cykeltalenter, men nu jagter han nye mål.

Cykling

Med VM-guldmedaljen i U23-rytternes enkeltstart til den nykårede Årets Cykelrytter, Mads Würtz Schmidt, satte udviklingschefen i Danmarks Cykle Union, Morten Bennekou, et effektfuldt punktum for 13 års succesrigt virke, som har bidraget stærkt til at føre de hjemlige talenter frem til en markant og vedholdende global topposition i den krævende idræt.

Den 43-årige uddannede idrætsfysiolog blev torsdag officielt præsenteret som nyt medlem af den sportslige ledelse på det tysk-registrerede og hollandsk-baserede WorldTour-mandskab, Team Giant-Alpecin – et jobskifte, der givetvis er baseret på en grundig vurdering fra den ny arbejdsgivers side, ganske som tilfældet er, når de ambitiøse, højt rangerede firmahold udvælger særligt evnerige pedalatleter til professionelle eventyr.

Det specielle ved Bennekous ansættelse er, at han modsat langt størstedelen af de andre personer, der er beskæftiget i tilsvarende roller i den internationale cykelsports fornemste selskab, kommer med en videnskabelig baggrund uden egne personlige erfaringer som udøver på et niveau, som blot tilnærmelsesvis minder om det, han nu er beskæftiget i.

Første dansker uden mesterlære

»Så vidt jeg ved, er jeg den første dansker, som indgår i ledelsen på et af de største hold uden at have været igennem en slags mesterlære som tidligere rytter«, fortæller Morten Bennekou.

»Jeg har da haft licens, og jeg ved, hvad det vil sige at sidde i et felt, men at påstå, at jeg har haft noget, der minder om en karriere i sadlen, ville ikke have meget med virkeligheden at gøre«.

SEKSDAGESLØB:

Morten Bennekous stilling hos Team Giant-Alpecin er fordelt på tre forskellige funktioner. Dels skal han agere som coach, hvilket vil sige, at han tager sig af den mentale vejledning og diverse dagligdags problemer, dels som træner, hvor han forestår fysisk tilrettelægning, og dels som decideret sportsdirektør i løb.

»De tre betegnelser griber naturligvis ind i hinanden, men grundlæggende skal hver rytter være knyttet til både en coach og en træner, som ikke er den samme person. Dermed sigtes der på, at rytterne får den bredest mulige rådgivning«, forklarer Morten Bennekou.

I øvrigt ser jeg også min situation som en anerkendelse af det arbejde, der gøres i unionens sportslige stab

»Jeg er således coach for Søren Kragh Andersen, tyskeren Simon Geschke, svenskeren Tobias Ludvigsson og hollænderen Tom Veelers, mens jeg arbejder som træner for franskmanden Warren Barguil, amerikaneren Chad Haga, nordmanden Sinde Skjøstad Lunke og tyskeren Max Wahlscheid, mens Søren eksempelvis trænes af svenske Mattias Reck«.

»Der er altså tale om ryttere, som befinder sig på vidt forskellige stadier af deres karrierer lige fra de meget rutinerede Geschke og Veelers til de helt nye som Søren, Lunke og Wahlscheid, men jeg er ikke stødt på nogen form for nykker«.

PROBLEM:

»Nu kender jeg også adskillige af de mere erfarne på mellem 25 og 30 år fra de landshold, de har repræsenteret, og således så jeg en del til John Degenkolb, da han var U23-rytter, fordi vi havde ret meget med tyskerne at gøre«.

Skiftet kom overraskende

Da det i efteråret meddeltes, at Morten Bennekou ville forlade DCU, kom det som en overraskelse for mange, og manden, der oprindelig blev hvervet som U19-landstræner, siden stod i spidsen for U23-landsholdet og sluttede med generelt at have ansvaret for unionens talentudvikling i tæt samarbejde med sportschef Lars Bonde, gjorde sig da også adskillige overvejelser, inden han sagde ja til tilbuddet.

»Jeg havde et job, jeg var rigtig glad for, og som har givet mig stribevis af dejlige oplevelser. Jeg kunne sagtens have fortsat og utvivlsomt også stadig have været overmåde tilfreds med det«, fortæller Bennekou.

DRØMMEJOB:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Men samtidig med, at jeg var smigret over, at holdet viste interesse for mig, så jeg det som en mulighed for at udvikle mig yderligere på et område, som jeg i forvejen kender meget til, men som alligevel på mange måder er nyt«.

»De kompetencer, jeg har oparbejdet i årene hos DCU, tager jeg med mig, men det er også nødvendigt, at jeg bruger dem til at komme yderligere et skridt videre, for jeg kan ikke nøjes med at blive stående på det punkt, jeg er nået til«.

Jeg skal af sted til seks mindre etapeløb i år som sportsdirektør, og så er der altså træningslejrene, så selvfølgelig er jeg meget væk hjemmefra

»I øvrigt ser jeg også min situation som en anerkendelse af det arbejde, der gøres i unionens sportslige stab. For det må da betragtes som et skulderklap, at der ikke alene kan udvikles ryttere, men også trænere, der kommer videre i systemet«.

I de senere år har Morten Bennekou haft meget at gøre med både de ryttere, der står på spring til at blive professionelle, og dem, der allerede har fået opfyldt drømmen om at sikre sig en kontrakt. Og det var da også derigennem, han kom i berøring med Team Giant-Alpecin.

AUSTRALSK:

»Jeg var første gang rigtigt i kontakt med holdet for et par år siden, da Magnus Cort endnu var amatør og efterstræbt af flere mandskaber«, beretter Bennekou.

»Sammen med Magnus var jeg med på en træningslejr, så vi kunne få en fornemmelse af, hvordan der blev arbejdet, og selv om det i den sidste ende ikke var Giant-Alpecin, som Magnus valgte at skrive under med, fik jeg dengang et særdeles positivt indtryk af forholdene«.

»Over hele linjen er der tale om en meget professionel indstilling, som gennemsyrer hele organisationen. Jeg har trods alt været i forbindelse med flere hold, men jeg har ikke andre steder oplevet, at alt ned til de mindste detaljer fungerer så perfekt som her«.

Sportsdirektør i seks etapeløb

Lige nu afvikler Team Giant-Alpecin en træningslejr i Spanien for de ryttere, der ikke allerede er i Australien for at køre WorldTour-løbet Tour Down Under, som begynder om lidt over en uge. Senere på måneden løber yderligere en samling af stablen, inden blandt andre Søren Kragh Andersen og John Degenkolb drager til Tour of Qatar fra 8. til 14. februar, men i kontrakten har Bennekou sikret sig, at rejseriet ikke griber for voldsomt om sig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg skal af sted til seks mindre etapeløb i år som sportsdirektør, og så er der altså træningslejrene – så selvfølgelig er jeg meget væk hjemmefra«, fastslår Morten Bennekou.

»Men en stor del af mit arbejde kan foregå fra Danmark. Det handler om meget tit og tæt at have kontakt med rytterne, og det sker jo via alle mulige former for kommunikation. Specielt anvender vi Skype meget, hvilket også gælder i ledelsesgruppen, hvor vi har ugentlige, flere timer lange møder på denne måde«.

»Det hele kan kun lade sig gøre, så længe min kone bakker op om det. På den front har jeg hidtil været privilegeret«, lyder det med et smil fra den travle cykelleder, som også har haft tid til at skrive bogen ’Stålsat’, der udkommer 29. januar på Gyldendal og – naturligvis – handler om talentudviklingsarbejde.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce