Foto: DRESLING JENS/POLFOTO
Cykling

Dopingdømt Vuelta-vinder tilkendt 5,5 mio. kr. i erstatning

Spansk domstol tilkender den tidligere firedobbelte sejrherre i Vuelta a España Roberto Heras kompensation mere end 10 år efter dopingudelukkelse.

Cykling

Lige siden spanieren Roberto Heras i 2005 blev frataget sin fjerde triumf i Vuelta a España og efterfølgende idømt to års karantæne på grund af fund af epo i en dopingtest taget i forbindelse med enkeltstarten i den spanske rundtur, har han ved civile retsinstanser kæmpet for at få oprejsning.

I 2012 nåede Heras sit første delmål, da en dom ved den spanske højesteret fastslog, at reglerne ikke var overholdt ved analysen af prøven, og at spanieren derfor uberettiget var blevet udelukket og frakendt sejren i Vueltaen.

I kølvandet på den kendelse genindsatte det spanske cykelforbund Heras som vinder i sine statistikker, men det har haft svært ved at slå igennem internationalt, hvor russeren Denis Mentjov har overtaget positionen.

Dommen kan appelleres til højesteret

Udfaldet af denne første sag, førte til et erstatningssøgsmål fra Heras’ side, og det er ifølge det spanske dagblad El Mundo nu foreløbig mundet ud i, at den tidligere professionelle cykelrytter er tilkendt en kompensation for tab af indtjening på cirka 5,5 mio. kroner, som skal udrededes af den spanske stat.

Der er dog mulighed for, at denne afgørelse appelleres til højesteret, som altså tidligere har voteret til Heras’ fordel, da det gjaldt selve dopingaffæren.

Da Heras i 2005 tronede på podiet i Madrid flankeret af Denis Mentjov og landsmanden Carlos Sastre, var det tredje gang i træk og fjerde i alt, at han satte rivalerne på plads i hjemlandetds største cykelbegivenhed – en bedrift uden lige i løbets historie.

Blev hvervet af Armstrongs US Postal

Heras repræsenterede ved den lejlighed Liberty Seguros-mandskabet, der det følgende år krakelerede, da dets magtfulde manager Manolo Sainz afsløredes som en af hovedpersonerne i dopingskandalen Operacion Puerto.

Sin professionelle karriere indledte Heras i 1995 på Kelme.mandskabet, og det var som ansat på dette, at han fem år senere for første gang strøg til tops i Vuelta a España.

Det førte til interesse fra Lance Armstrongs US Postal, der hvervede spanieren i 2001, og efter at været blev nr. 4 og 2 i Vueltaen de første to sæsoner i amerikansk tjeneste var han tilbage på podiets øverste plads i 2003.

Samtidig var det imidlertid også slut med samarbejdet mellem Heras og Armstrong-klanen, og de følge to Vuelta-gevinster hjemførtes i Libverty Serguros-dresset.

Analyseresultatet var to måneder undervejs

Alene den kendsgerning, at resultatet af den famøse dopingprøve, som førte til Heras’ fald, først offentliggjordes i november, to måneder efter afslutningen på Vueltaen, var med til at fremkalde mystik om sagen, men Heras måtte affinde sig med de to års karantæne.

Da den var udstået, var det umuligt for spanieren at genoptage sine vante aktiviteter i cykelsporten, som på det tidspunkt hjemsøgtes af den ene dopingskandale efter den anden.

Den i dag 41-årige Heras har i stedet boltret sig bl.a. i større internationale mountainbikekonkurrencer – og altså været beskæftiget med de retssager, som muligvis kun har nået en midlertidig afslutning, hvis dommen erstatningssagen bliver appelleret.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce