2012. Med tre gengangere fra eksempelvis VM i 2012, Casper Folsach, Rasmus Quaade og Lasse Norman Hansen, kører det danske 4 km-hold i dag tidskørsel i London.
Foto: Andrew Brownbill (arkiv)/AP

2012. Med tre gengangere fra eksempelvis VM i 2012, Casper Folsach, Rasmus Quaade og Lasse Norman Hansen, kører det danske 4 km-hold i dag tidskørsel i London.

Cykling

Dansk VM-kvartet skal sende bragende fiasko ud i glemslen

Landstræneren regner i dag med en toppræstation af 4 km-holdet.

Cykling

Da dansk banecykling for et år siden præsenterede sit flagskib, 4 km forfølgelsesholdet, ved verdensmesterskaberne i Paris-forstaden Saint Quentin-en-Yvelines, resulterede det i en bragende fiasko.

En 11.-plads blandt de 16 deltagende nationer var den suverænt dårligste placering efter den rød-hvide genfødsel i den kollektive tempodisciplin, som for alvor markeredes med bronzen på Mallorca i 2007, fortsatte med sølv ved både OL i Beijing og VM i Manchester året efter og kulminerede med guldet i den polske by Pruszkow i 2009.

Vores forberedelser har været så perfekte, at jeg fuldt og fast tror på, at vi kan slutte mellem de fire bedste, men hvad det derefter bliver til, er vanskeligt at vurdere

Siden fulgte nogle mellemår med kraftig udskiftning i mandskabet, men Danmark var tilbage på medaljeskamlen med bronze i Minsk 2013 ved Lasse Norman, Rasmus Quaade, Casper Folsach og Mathias Møller samt sølv i 2014 i Cali, hvor de tre førstnævnte atter var med og havde en af de fremtrædende figurer fra pragtpræstationerne nogle år tidligere, Alex Rasmussen, som fjerde mand.

Landstræneren er ikke i tvivl

Når denne sæsons dyst om VM-hæder i dag indledes på den olympiske velodrom i London, skal det så vise sig, om nedturen i Frankrig, hvor Danmark stillede med Quaade, Folsach, Daniel Hartvig og Anders Holm, var en enlig svale, der blot skal afskrives i glemmebogen, mens den aktuelle kvartet fortsætter den lovende kurs fra Hviderusland og Colombia.

UDFORDRING:

Danmarks Cykle Unions landstræner Casper Jørgensen er ikke i tvivl om, at det vil være særdeles opmuntrende signaler, der sendes fra den britiske hovedstad frem mod sommerendes optræden ved OL i Rio, hvor både 4 km holdet og Lasse Norman i omnium allerede har sikret sig deltagelse.

Australien er i en klasse for sig selv

»Vores forberedelser har været så perfekte, at jeg fuldt og fast tror på, at vi kan slutte mellem de fire bedste, men hvad det derefter bliver til, er vanskeligt at vurdere«, konstaterer Casper Jørgensen.

»Som jeg ser det, er Australien i en klasse over alle andre, og vi skal så kæmpe med Storbritannien og New Zealand om de næste pladser. Men samtidig er det også klart, at der er flere andre nationer som Schweiz, Tyskland og Holland, der trænger sig på, så det kan udvikle sig til en særdeles åben affære«.

Casper Jørgensen har til den indledende tidskørsel i dag valgt at stille med de tre mest rutinerede, Lasse Norman, Rasmus Quaade og Casper Folsach, samt den 18-årige debutant Frederik Rodenberg.

Er klar til udskiftning i morgen

»Men om det også er de fire, der kører, når vi forhåbentlig i morgen fortsætter i konkurrencen, er langtfra sikkert. Jeg kan sagtens forestille mig, at vi skifter ud for at kunne udnytte det meget stærke materiale, vi råder over, optimalt«, fastslår Casper Jørgensen.

Foruden de fire nævnte er endnu en 18-årig VM-nybegynder, Niklas Larsen, og den et år ældre Casper Pedersen med i holdløbstruppen, men indledningsvis påhviler det altså de fire, der er foretrukket til VM-premieren i eftermiddag at skabe grundlaget for at holde liv i medaljedrømmen.

En plads mellem de fire bedste i dag

Konkurrencesystemet foreskriver, at de 8 bedste blandt de 14 nationer går videre til første runde i morgen.

Men så bliver det en smule kompliceret. Nr. 1 i tidskørslen møder nr. 4, nr. 2 skal op mod nr. 3, og vinderne af de to heats sikrer sig retten til at kæmpe om guld.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

De to taberes tider indgår i en pulje, som også omfatter de øvrige, der er gået videre til første runde, og de to hurtigste blandt disse seks skal så dyste om bronze.

»Vi skal simpelthen blive mellem de fire bedste. Det mener jeg er et rimeligt krav. Og så sætter jeg da også næsen op efter en dansk rekord«, understreger Casper Jørgensen, der selv er indehaver af den bestående på 3.56,831 minutter, som han satte sammen med Alex Rasmussen, Michael Mørkøv og Jens Erik Madsen under OL i Beijing.

Større bredde end i mange år

Ved sæsonens seneste World Cup i Hongkong midt i januar kørte Danmark en fornem andenplads i hus og det vel at mærke med en kvartet bestående udelukkende af teenagere – Frederik Rodenberg, Niklas Larsen, Casper Pedersen og Rasmus Lund Pedersen.

Det understreger, at der også efter denne sæson er grund til at nære store forventninger til dansk succes i denne styrkeprøve i det fornemste internationale selskab.

Bredden er større end meget længe, og tilsyneladende dukker der stadig helt unge talenter op, der er i stand til at udfordre de mere etablerede.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce