Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

    Alt om Tour de France 2019

Tom Dumoulin har det fint med champagnesprøjtet og regner med, at seancen skal gentages i dag. Foto: La Presse- D'Alberto/Ferrari, Paolone/Spada.

Tom Dumoulin har det fint med champagnesprøjtet og regner med, at seancen skal gentages i dag. Foto: La Presse- D'Alberto/Ferrari, Paolone/Spada.

Cykling
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Optimistisk Giro d'Italia-hersker føler sig i sikkerhed på Pantani-bjerget

Hollænderen Tom Dumoulin regner ikke med at få problemer på dagens finalestigning, som er dedikeret mindet om Marco Pantani.

Cykling
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Med en finaleklatretur på 11,8 km op til målet ud for det imponerende kloster Santuario di Oropa i 1.142 meters højde tages i dag på den 131 km lange 14. etape med udgangspunkt i legenden Fausto Coppis fødeby Castellania hul på den afsluttende, bjergrige fase af Giro d’Italia nr. 100.

Umiddelbart giver denne udfordring ikke anledning til bekymring hos den hollandske indehaver af den lyserøde førertrøje Tom Dumoulin (Team Sunweb), selv om han er forberedt på, at stigningen indbyder rivalerne til angreb.

»Da vi i januar studerede Oropa nærmere, klarede jeg turen op ad bjerget på 20 minutter uden de store problemer, så jeg regner ikke med, at det er på denne etape, min samlede førsteplads kommer i fare«, konstaterede den 26-årige hollænder forleden med et stort smil i et tv-interview.

Ikke en af løbets vanskeligste stigninger

»Der er tale om en meget kort etape med kun denne ene stigning til sidst, som jeg bestemt ikke vurderer til at være en af løbets vanskeligste, så jeg er meget fortrøstningsfuld omkring forløbet«.

Tom Dumoulin går ind til opgaven med et forspring på 2.23 minutter til colombianeren Nairo Quintana (Movistar), mens løbets anden store forhåndsfavorit italieneren Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida) på femtepladsen er 2.47 minutter bagud.

Mellem de to ligger Dumoulins landsmand Bauke Mollema (Trek-Segafredo) og franskmanden Thibaut Pinot (FDJ) med minus på henholdsvis 2.38 og og 2.40 minutter.

Den resterende del af top-10 ser således ud: 6. Andrey Amador (Movistar) 3.05 minutter, 7. Bob Jungels (Quick-Step Floors) 3.56, 8. Domenico Pozzovivo (AG2R) 3.59, 9. Tanel Kangert (Astana) 3.59, 10. Ilnur Zakarin (Katusha-Alpecin) 4.17.

Hård kamp også om sekundære placeringer

Denne afstand på under 2 minutter fra nr. 2 til 10 indikerer, at der i fortsættelsen er lagt op til en særdeles indædt fight også om de sekundære placeringer, og det kan i den sidste ende vise sig at blive en fordel for Dumoulin.

Han har Quintana som sin direkte modstander, og hvis nogle af de andre begynder at røre på sig, vil det automatisk fremkalde reaktioner hos de øvrige i top-10, så det ikke udelukkende påhviler hollænderens Sunweb-holdkammerater at neutralisere diverse udbrud.

Nu er det ikke sandsynligt, at der bliver udkæmpet de store, aførende slag allerede i dag, selv om det er en interessant finale, der står på programmet.

Det udvikler sig nok først og fremmest til forpostfægtninger, og det kan ikke udelukkes, at et udbrud med klatrestærke typer har mulighed for at holde hjem.

Værterne har hidtil været afmægtige

Og så vil værtsnationens cykelentusiaster nok inderligt håbe, at der er en italiener iblandt, som kan få det indtryk af afmagt til at forsvinde, som de hidtidige 13 etaper har stillet til skue.

Ikke en eneste italiener har kunnet hyldes som vinder, ligesom ingen af de fire førertrøjer tilhører en af den stolte cykelnations repræsentanter.

Der er så en lille statistik, der skaber håb for værterne, for de fem gange, Giro-feltet tidligere har haft Oropa som endestation, er det en italiener, der er kommet først over stregen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Senest det skete, var for tre år siden, da Enrico Battaglin sejrede, men den mest legendariske triumf tilhører folkehelten Marco Pantani, og Oropa er da også i den aktuelle Giro-udgave dedikeret mindet om ham.

Pantanis formidable ridt op mod Oropa

I 1999 havde Pantani som den altoverskyggende hjemmebanefavorit tilbageerobret førertrøjen fra franskmanden Laurent Jalabert på 14. etape til San Dalmazzo - dagen før styrkeprøven til Oropa.

Italieneren havde inden haft den en enkelt dag efter at have vundet på Gran Sasso, men da svarede Jalabert straks igen og optrådte som løbets førstemand, indtil Pantani overtog herredømmet.

Det underbyggede han med sin formidable præstation op mod Oropa. En maskinskade satte ham langt tilbage for foden af bjerget, men han hentede rivalerne en efter en og sluttede på toppen 21 sekunder foran Jalabert og med yderligere afstand ned til landsmændene Gilberto Simoni og Ivan Gotti.

Pantani sikrede sig yderligere to etapegevinster, men få timer efter at han var blevet tiljublet i Madonna di Campiglio, brød hele hans verden sammen.

Hæmatokritværdien overskred den tilladte grænse

Dopingkontrollanterne fra Den Internationale Cykelunion, UCI, mødte op på Pantanis hotel, og det konstateredes, at den lille italienske klatrekonges hæmatokritværdi overskred den tilladte grænse.

Det var ikke et entydigt bevis på, at Pantani havde forset sig mod antidopingreglementet, men tilstrækkeligt til at udløse 14 dages tvungen pause af helbredshensyn, som det dengang formuleredes.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Pantani  og hans Mercatone Uno-mandskab var færdige i Giroen, Gotti kåredes dagen efter som vinder i Milano, og det blev i virkeligheden begyndelsen på italienerens tragiske endeligt.

Selv om han gjorde comeback, blev han aldrig sit gamle jeg, og han døde i ensomhed en februardag i 2004 på et hotelværelse i Rimini angiveligt af en overdosis narkotika.

Italienerne tilbeder stadig Pantani vildt, inderligt og kompromisløst, og det vil givetvis også sætte sit præg på dagens etape.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden