Nibali kører jublende over målstregen som vinder af den første bjergetape i Vueltaen.
Foto: Lizon Javier

Nibali kører jublende over målstregen som vinder af den første bjergetape i Vueltaen.

Cykling

Nibali jubler, Froome tager magten og Contador går ned i Pyrenæerne

Begivenhedsrigt møde med Pyrenæerne, hvor Team Sky for alvor spillede med musklerne.

Cykling

Med to storslåede sejrherrer i italieneren Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida) og briten Chris Froome (Team Sky) samt løbets tiljublede spanske farvelskikkelse Alberto Contador (Trek-Segafredo) forgæves fightende i en vemodig taberrolle præsenteredes et uventet dramatisk og spændingsmættet skuespil ved det første møde med bjergene i årets Vuelta a España.

Nibali, der netop på de spanske landeveje i 2010 hentede den første af sine fire samlede triumfer i de tre store rundture, susede først over stregen på den 158,5 km lange 3. etape fra den franske by Prades for foden af Pyrenæerne til Andorra la Vella, mens Sky-holdets firedobbelte Tour de France-vinder erobrede førertrøjen efter en storslået magtdemonstration af det britiske supermandskab.

Froome tog selv kommandoen

Efter holdkammeraternes eminente forarbejde overtog Froome selv kommandoen 1 km fra toppen af den sidste hidsige stigning, og kun colombianeren Esteban Chavbes (Orica-Scott) var i stand til at følge ham.

Fra bjergspurten resterede kun 7 km, men med dristig forcering på nedkørslen fik franskmanden Romain Bardet (AG2R) og italieneren Fabio Aru (Astana) tilslutning, og på de sidste, flade halvanden km nåede også Nibali, dennes landsmand Domenico Pozzovivo (AG2R), den irsk-amerikanske BMC-duo Nicolas Roche og Tejay Van Garderen samt spanieren David De la Cruz (Quick-Step Floors) op.

Froome forsøgte at køre en lang spurt hjem umiddelbart efter 1.000 m mærket, men konkurrenterne var for årvågne, og i stedet viste Nibali sig at have en overlegen finish i dette selskab og sejrede med et par længder foran De la Cruz og Froome.

Klassementet slog en kolbøtte

Tredjepladsen indbragte Tour-kongen en bonus på 4 sekunder, og han havde sikret sig yderligere 3 ved at vinde den indlagte spurt 12 km fra mål, hvilket blev afgørende for, at han kunne stryge til tops i det samlede klassement.

Det slog som ventet en kolbøtte, men den blev langt kraftigere end det kunne forudses, og efter Froome ser placeringerne i toppen nu således ud: 2. De la Cruz 2 sekunder, 3. Roche, 4. Van Garderen begge samme tid, 5. Nibali 10, 6. Chaves 11, 7. Aru 38, 8. Adam Yates (Orica-Scott) 39, 9. Pozzovivo 43, 10. Bardet 48, 11. Simon Yates (Orica-Scott) samme tid).

Efter denne konfrontation i Pyrenæerne aftegner Nibali, Chaves, Aru og Bardet sig nu som de mest sandsynlige ufordrere til Froome, der synes at have særdeles favorable forudsætninger for omsider at få opfyldt sin drøm om også at vinde Vueltaen efter tre gange at have besat andenpladsen.

Froome har det klart stærkeste mandskab

Froome er begunstiget af at have det klart stærkeste mandskab, der i de afgørende faser på etapen behandlede rivalerne nærmest efter forgodtbefindende med italienerne Gianni Moscon og Diego Rosa samt spanieren Mikel Nieve som uhyggeligt stærke på stigningerne, mens hollænderen Wout Poels ikke virke helt så overbevisende som før set.

Hos Orica-Scott, hvor der inden starten herskede tvivl om rollefordelingen mellem de tre klassementstrumfer Chaves og Yates-tvillingerne, har førstnævnte indtil videre trukket det længste strå, uden at Adam og Simon dog er distancerede.

Det er til gengæld Contador og hans tidligere holdkammerat på Saxo-Tinkoff polakken Rafal Majka (Bora-hansgrohe). Den spanske veteran nåede i mål som nr. 37 med et minus på 2.33 minutter, mens Majka fulgte én placering og to sekunder efter, og dermed må de i realiteten betragtes som ude af billedet i kampen om de endelige topplaceringer.

Danskerne sluttede langt bagude

Lidt bedre ser det ud for en håndfuld outsidere, der fulgtes i mål med et minus på 1.14 minut. Det drejer sig om de to Sunweb-holdkammerater den franske Tour de France-bjergkonge Warren Barguil og hollænderen Wilco Kelderman, sidstnævntes landsmand Steven Kruijswijk (Lotto-Jumbo), colombianeren Miguel Angel Lopez (Astana) og det spanske storhold Movistars colombianske håb Carlos Betancur.

De danske Vuelta-deltagere fik som ventet ikke meget at skulle have sagt på denne etape. Jesper Hansen (Astana) klarede sig bedst, da han kom i mål som nr. 46 med et minus på 7.16 minutter.

Christopher Juul-Jensen (Orica-Scott) satte 14.48 minutter til, mens Lasse Norman (Aqua Blue Sport), Michael Mørkøv (Katusha-Alpecin), Magnus Cort (Orica-Scott) og Søren Kragh Andersen (Sunweb) sluttede alle i den sidste store gruppe 23.20 minutter bagude.

Nibalis tredje sejr i denne sæson

For Nibali var det blot sæsonens tredje sejr, efter at han som optakt til Giro d'Italia havde vundet Kroatien Rundt sammenlagt for så at slå til på 16. etape til Bormio i hjemlandets rundtur.

Italieneren havde satset massivt på Giroen, men måtte tage til takke med tredjepladsen, hvilket næppe ganske indfriede hans forventninger.

Efter de tre ugers strabadser holdt Nibali to måneders pause kun afbrudt af en optræden ved de nationale mesterskaber, hvor han blev nr. 12, og i slutningen af juli genoptog han aktiviteterne i Polen Rundt. Her blev det til en niendeplads, og tilsyneladende har dette WorldTour-løb haft en gunstig indflydelse på formen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Otte mand i langt udbrud

Straks løbet var givet frit etableredes det, der skulle blive dagens lange offensiv. Uruguayaneren Fabrizio Ferrari (Caja Rural) lagde ud, og han fik hurtigt selskab af italieneren Davide Villella (Cannondale-Drapac), franskmanden Anthony Turgis (Cofidis) og den evigt angrebsivrige belgier Thomas De Gendt (Lotto Soudal).

Den franske AG2R-duo Alexandre Geniez og Axel Domont samt colombianeren Fernando Orjuela (Manzana-Postobon) fornemmede, at det kunne være det rigtige fremstød og fik efter en hidsig jagt tilslutning, mens der i feltet tilsyneladende var bred enighed, at disse syv mand kunne få lov til at boltre sig i front.

De blev til otte, da den polske veteran Przemyslaw Niemiec (UAE Team Emirates) efter en meget lang solosatsning fik tilslutning, men efter den indledende velvilje bagude satte Quick-Step Floors sig massivt i front, så forspringet  kun kortvarigt nåede over 5 minutter.

Italiener virtuelt i førertrøjen

Dermed var Villella som den bedst placerede sammenlagt med et minus på 1.03 minut længe virtuel indehaver af førertrøjen, uden at det dog i den sidste ende fik den store betydning.

Efter et par forholdsvis ensformige timer valgte Axel Domont med 54 km tilbage at sige farvel til sine ledsagere i offensiven på et tidspunkt, da afstanden til feltet lå på lige over 4 minutter, men dette forsøg holdt dog kun i en halv snes km.

Samtidig med, at franskmanden blev hentet, satte Team Sky sig markant frem i feltet, da den 13,2 km lange færd op til toppen af Coll de la Rabassa begyndte, hvilket fremkaldte den første markante udskilning.

Gårsdagens hovedpersoner slap tidligt

Blandt de første til at strække gevær var de to hovedpersoner fra i går Quick-Step Floors-holdkammeraterne Yves Lampaert og Matteo Trentin i henholdsvis den røde og den grønne førertrøje.

Lidt mere overraskende var det, at det belgiske mandskabe unge franske himmelstormer Julian Alaphilippe og luxembourgeren Bob Jungels ligesom den første indehaver af førertrøjen australieren Rohan Dennis (BMC) var blandt dem, der ikke kunne følge med.

Udbruddet gik i opløsning på den første del af klatreturen på initiativ af Alexandre Geniez, der fik tilslutning af Villella og Ferrari.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Definitivt angreb på sidste bjerg

Sidstnævnte måtte slippe, da franskmanden rykkede 39 km fra mål, men med den acceleration, der foregik i feltet under anførsel af Skys Diego Rosa, var det ikke just lovende perspektiver, der tegnede sig for Geniez’ og Villellas muligheder.

På nedkørslen blev de da også hentet, da der manglede 27 km, og på det tidspunkt var det den portugisiske eksverdensmester Rui Costa (UAE Team Emirates), der med sin colombianske holdkammerat Darwin Atapuma som pilot i den susende fart satte pres på.

På dagens sidste bjerg Alto de la Cormella satte Team Sky så det definitive angreb ind med Moscon, Rosa og Nieve som formidable Froome-assistenter, og kaptajnen selv viste sig i allerhøjeste grad i stand til at gøre arbejdet færdigt.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce