Chris Froome med trofæet, der fortæller, at han har vundet både Tour de France og Vuelta a España i år. Nu vil han også være verdensmester. Foto: Unipublic/Phoptogomez sport.

Chris Froome med trofæet, der fortæller, at han har vundet både Tour de France og Vuelta a España i år. Nu vil han også være verdensmester. Foto: Unipublic/Phoptogomez sport.

Cykling

Froome og Co. stiler efter VM-guld i dyst mod to dominerende rivaler

To danskere til start, når VM i landevejscykling i eftermiddag indledes med firmamandskabernes opgør i holdløb.

Cykling

Siden 2012 har de professionelle firmamandskaber dystet om VM-hæder i holdløb, og de fem arrangementer, som indtil videre er blevet afviklet, har klart demonstreret, at forbløffende få har formået at blande sig i medaljestriden.

Således er belgiske Quick-Step Floors og amerikanske BMC ene om at have erobret guld med førstnævnte som forsvarende mester og med en føring på 3-2 i den indbyrdes kappestrid.

I de to tilfælde, hvor manager Patrick Lefeveres tropper ikke er strøget til tops, blev det til sølv i 2015 og bronze i 2014, hvilket vil sige, at de har været på podiet i både Valkenburg, Firenze, Ponferrada, Richmond og Doha – byerne, der har dannet rammen om verdensmesterskaberne i landevejscykling de seneste fem sæsoner.

Kun fem hold har vundet medaljer

Det kan BMC ikke helt hamle op med, eftersom holdet i 2013 måtte nøjes med fjerdepladsen, men ellers må det siges, at de to formationer har sat sig tungt på denne kappestrid.

Kun tre andre er blevet lukket ind i medaljevarmen med australske Orica-Scott som tættest på at true de to giganter, eftersom det er blevet til to gange sølv og en enkelt af bronze, mens Movistar og Sky har sneget sig til en enkelt bronze.

Denne massive dominans fra de stærkt specialiserede kollektiver har da også afholdt adskillige af de vante konkurrenter i WorldTour-sammenhæng fra at tage kampen op med Quick-Step Floors og BMC, der endnu engang fremstår som de sandsynlige guldduellanter, når det 42,5 km lange holdløb i eftermiddag indleder verdensmesterskaberne i Bergen – Norges næststørste by og ofte kaldet Vestlandets hovedstad.

Kun 11 af holdene fra 1. division er med

Kun 11 af de 19 mandskaber med WorldTeam-licens er således til start sammen med et enkelt fra 2. division – polske CCC Sprandi – plus fire norske og et enkelt italiensk fra 3.

Blandt dem, der stadig tror på, at det kan lade sig gøre at bryde det indtil nu så solide herredømme, er det britiske storhold Team Sky, og det sker med så frygtindgydende stærk en trup, at holdets australske sportsdirektør Brett Lancaster – selv tidligere specielt i den krævende styrkeprøve og olympisk guldvinder i 4 km holdforfølgelsesløb – frisk og frejdig lægger navn til højtflyvende ambitioner.

»Vi stiller med et uhyre stærkt hold, der netop har imponeret i Vuelta a España, og vi går helt klart efter guldet«, siger Brett Lancaster til Team Skys hjemmeside.

Med til at fyre op under de forventninger er naturligt nok, at Tour- og Vuelta-kongen Chris Froome har valgt at forsøge sig i disciplinen for første gang siden 2013, da han var med til at hente bronze – i øvrigt slået i opgøret om sølvet af Orica-Scott med blandt andre Brett Lancaster.

Team Sky er yderst tilfreds med ruten

»Sidste år satsede vi på en podieplads, men det glippede lige netop«, fastslår Lancaster.

»Denne gang stræber vi endnu højere, og jeg tror, at ruten her i Bergen med en ret skrap stigning 12 km fra mål ligger godt til vores ryttere som Froome, Gianni Moscon og Geraint Thomas«.

Disse tre suppleres af kanoner som hviderusseren Vasil Kiryienka og polakken Michal Kwiatkowski samt den walisiske debutant Owain Doull – OL-guldvinder i holdforfølgelsesløb fra Rio - så det er ganske forståeligt, at Brett Lancaster har valgt at sætte barren så højt.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hollænder har vundet fem medaljer

Quicp-Step Floors forsvarende mestre førers an af hollænderen Niki Terpstra, som har været med til at hente alle de fem medaljer, holdet er noteret for, og fra sidste års vinderhold har han selskab af belgierne Yves Lampaert og Julien Vermote samt luxembourgeren Bob Jungels.

De to nye er newzealænderen Jack Bauer og belgieren Philippe Gilbert, som erstatter tyskerne Tony Martin og Marcel Kittel.

BMC har anført af australieren Rohan Dennis fire gengange fra det hold, der sejrede i 2015. De tre øvrige er schweizerne Stefan Küng og Silvan Dillier samt italieneren Daniel Oss.

De har denne gang selskab af amerikaneren Tejay Van Garderen og australierens Miles Scotson.

To danskere er med i dagens VM – Søren Kragh Andersen hos Team Sunweb, som gør sig forhåbninger om at kunne blande sig i podiestriden, samt Michael Mørkøv hos Katusha-Alpecin med Tony Martin som kaptajn.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce