VM-trikoten i enkeltstart har en helt speciel betydning for Tom Dumoulin.
Foto: Poppe Cornelius/AP

VM-trikoten i enkeltstart har en helt speciel betydning for Tom Dumoulin.

Cykling

Verdens­mesteren venter med at udfordre Froome også i Tour de France

Den dobbelte VM-guldvinder Tom Dumoulin satser igen på søndag, men ser ikke sig selv som favorit.

Cykling

Med den overbevisende tempotriumf her ved VM, hvor det ikke mindst vakte opsigt, at Dumoulin kun var 9 sekunder fra at indhente den bronzevindende Tour de France- og Vuelta a España-sejrherre Chris Froome (Sky), og den samlede gevinst i Giro d’Italia for lidt over tre måneder siden, melder det spørgsmål sig helt naturligt, hvornår konfrontationen mellem hollænderen og briten finder sted i en af de store rundture.

Chris Froome har længst erklæret, at Touren også næste år vil være et af hans overordnede mål, men Tom Dumoulin viger tilbage for at udtale sig om konkrete planer for 2018.

»Jeg kan sige så meget, at opdelingen af sæsonen i år med satsningen på Giroen i den første halvdel og VM i den anden har fungeret perfekt for mig«, konstaterer Tom Dumoulin.

»Men om jeg kører Giro eller Tour næste år, vil jeg endnu ikke lægge mig fast på. Jeg skal først se, hvordan ruterne i de to begivenheder kommer til at se ud, før jeg beslutter mig, og det aner jeg endnu intet om«.

Giroen indledes med enkeltstart i Jerusalem

For den italienske styrkeprøves vedkommende er det indtil videre offentliggjort, at den indledes 4. maj med en 10,1 km enkeltstart så usædvanligt et sted som Jerusalem, hvorefter der afvikles yderligere to sprinteretaper i Israel, før cykelkaravanen transporteres tilbage til Europa.

Om Tour de Frances vides det foreløbig, at starten går 7. juli i Vendée departementet, og at den først tempoopgave bliver et holdløb på 35 km – disciplinen hvor Dumoulin jo også er verdensmester sammen med blandt andre danske Søren Kragh Andersen – med start og mål i Cholet som 3. etape.

Resten af Tour-ruten offentliggøres i øvrigt vanen tro i Palais des Congrés i Paris 17. oktober.

Er ikke favorit på søndag

»Indtil videre har jeg rigeligt at tage mig til her i Norge, så jeg er slet ikke begyndt at spekulere på næste sæson«, påstår Dumoulin, selv om fremtiden dog næppe kan undgå at rumstere i hans hoved.

»Jeg har hele tiden understreget, at jeg har tre opgaver ved VM. Nu er de to løst med succes, men det betyder bestemt ikke, at jeg går let til den sidste«.

»Vi vandt holdløbet, uden at ret mange havde regnet med os, på enkeltstarten hørte jeg til favoritterne, men i linjeløbet på søndag er jeg tilbage i samme situation, som da jeg sejrede med Team Sunweb. Jeg er ikke det mest oplagte bud på en vinder, men jeg betragter da mig selv som en af de ryttere, der har en god chance for at kæmpe med om sejren«.

Humøret steg efter ankomsten til Norge

»Inden jeg kom til Norge, følte jeg mig faktisk ret stresset efter et længere ophold i højderne i Livigno, men det var, som om alt løstes op, da jeg landede i Bergen og kom ud og så forholdene. Jeg har ingen nærmere forklaring på, hvad der skete«.

»Måske var det, fordi solen skinnede så herligt, da vi kom. Jeg ved det ikke. Men det er en kendsgerning, at humøret har været højt lige siden«.

»Og det er naturligvis steget yderligere med resultataerne og med følelsen af, at benene lige nu fungerer helt fantastisk«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Har ikke nogen hemmelighed

Specielt i de hollandske medier – Team Sunweb betragtes stadig først og fremmest som hollandsk, selv om det er indregistreret i Tyskland – spekuleres der en del over, hvad hemmeligheden kan være bag den succes, mandskabet generelt og selvfølgelig Dumoulin i særdeleshed nu soler sig i.

Efter en tøvende start på sæsonen, hvor det frem til midten af maj kun blev til tre sejre – Søren Kragh Andersen hentede den ene på 3. etape i Tour of Oman 16. februar – er Team Sunweb nu oppe på i alt 20 gevinster, hvoraf Dumoulin har scoret de seks.

»Det er da fantastisk så tit, jeg efterhånden bliver bedt om at forklare, hvad hemmeligheden er. Men der er jo ikke nogen«, kommer det med et af de brede smil, der igen og igen lyser op i den charmerende hollænders ansigt.

Troede ikke på sejr i Giroen

»Det kan da godt være, at min succes har haft en afsmittende virkning på de andre. Vi har jo været sammen i adskillige træningslejre, og de har set, at jeg er en helt almindelig fyr som dem selv, og når jeg kan lave resultater, kan de vel også. Sådan forestiller jeg mig i hvert fald, at de tænker, og det, synes jeg, bestemt er helt fint«, siger Dumoulin, der sørgede for det definitive gennembrud med den samlede førsteplads i Giro d’Italia efter to etapesejre undervejs.

»Da jeg tog fat på Giroen, troede jeg ikke på, jeg kunne vinde. Jeg følte mig stærkt usikker på, om jeg kunne holde i alle tre uger, og ambitionerne gik i første omgang på en placering mellem 5 og 10«.

»Men heldigvis blev jeg jo glædeligt overrasket, og der er da ingen tvivl om, at det markerede et vendepunkt også i min karriere«.

»Overordnet er det imidlertid enkeltstarterne, der er min lidenskab, og derfor er jeg også så lykkelig over, at jeg har erobret VM-trikoten i netop denne disciplin«.

Det begyndte med en U23-triumf

Tom Dumoulins passion for tempoudfordringerne daterer sig helt tilbage til 2010, da han slog sejrrigt til på den 17,5 km lange distance i Nations Cup-løbet Grand Prix de Portugal og siden også vandt sammenlagt – i øvrigt foran portugiseren Nelson Oliveira, der her ved VM sluttede som nr. 4.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det er den første officielt registrerede triumf i større sammenhæng i verdensmesterens karriere, og den har sat sig tydelige aftryk på hans videre løbebane.

»Jeg vidste egentlig ikke, at jeg var specielt god til enkeltstarter, inden det resultat i Portugal, men det fandt jeg jo så efterhånden ud af«, siger verdensmesteren.

»Det er en disciplin, der appellerer til mig. Jeg holder rent faktisk af at træne på min tempocykel. Ikke fordi jeg gør det ekstraordinært meget, men jeg nyder at sidde på den. Det falder mig helt naturligt. Enkeltstarten står som noget helt særligt for mig, og derfor betyder VM-titlen også så fantastisk meget. Det kan vel for mig kun overgås af OL-guld«.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce