Foto: JENS DRESLING (arkivfoto)
Tour de France

Bjarne Riis atter Tour de France-vinder

Tour de France-ledelsen har genindføjet Bjarne Riis i de officielle annaler, hvorfra 1996-vinderen ellers blev fjernet sidste år.

Tour de France

Tour de France-ledelsen har ændret holdning og genindføjet Team CSC Saxo Bank-chefen i de officielle annaler, hvorfra 1996-sejrherren ellers blev fjernet sidste år.

»Vi kan ikke skrive historien om. Derfor anerkender vi nu igen Bjarne Riis som vinder af Tour de France 1996. Men med en markant tilføjelse«.

Sådan forklarer Philippe Sudres, direktør for medieafdelingen i Tour de France, at danskeren atter figurerer i den officielle, historiske guide til det fascinerende cykelshow, der hvert år tryllebinder millioner verden over, efter at han s navn og billede var fjernet fra sejrherrens position øverst på siden om forløbet af 1996-udgaven.

Tilstod for sent Det var den voldsomme turbulens i kølvandet på dopingtilståelsen i slutningen af maj 2007, der fremkaldte den kraftige reaktion, som bl.a. også bestod i, at Bjarne Riis var uvelkommen til sidste års løb.

»Sidst år fjernede vi Riis fra guiden, fordi det var så kort tid inden løbets start, at han stod frem og erkendte, at han havde anvendt doping også i forbindelse med sin sejr i Tour de France«, fastslår Sudres.

»Nu optræder han så igen på sin tidligere plads, men ikke helt på samme måde som de øvrige vindere. Umiddelbart under hans navn har vi skrevet, at han har erkendt at have anvendt doping under Touren i 1996, men at tilståelsen er kommet på så sent et tidspunkt, at det i henhold til reglementet ikke kan få indflydelse på resultatet. Så på den baggrund har vi altså genindsat ham som vinder«.

Cykelekspert: Helt naturligt
Det reglement, Sudres henviser til, er det samme, som den internationale cykelunion, UCI, opererer med, og ifølge dette eksisterer der en forældelsesfrist på 10 år for overtrædelser af de sportslige love.

UCI’s præsident, Pat McQuaid, udtalte også, da diskussionen om danskerens fortid var på sit højeste, at Tour de France-organisationen ingen lovhjemmel havde til at fratage Bjarne Riis sejren.

For en af Frankrigs førende cykelsportseksperter, journalisten Philippe Brunel fra sportsdagbladet L’Equipe, er der intet underligt i, at den oprindelige beslutning om at stryge Riis af listen er lavet om.

»Hvis man på denne måde skulle begynde at ændre på, hvad der er sket, kunne man få travlt, for med den viden, vi har i dag, er der adskillige store navne gennem tiden, der så ville lide samme skæbne, som Bjarne Riis var ude for sidste år. Han er også for mig vinder af Touren 1996, for han var den bedste under de forhold, der nu eksisterede dengang«.

Glad og overrasket Riis

Selv havde hovedpersonen ingen anelse om den generhvervede status, da Politiken fangede ham under en mellemlanding i Paris på vej mod Brest.

»Nå, så har jeg måske vundet alligevel«, lød det med et skælmsk tonefald fra Bjarne Riis i telefonen.

»Jeg har intet hørt om, at Tour-ledelsen har skiftet mening, og jeg har på ingen måde selv forsøgt at opnå noget i den retning. Jeg synes, jeg har haft en fornuftig dialog med franskmændene siden sidste års tilspidsede situation, men den har intet haft med dette spørgsmål at gøre. Selvfølgelig er jeg da glad, men min hovedinteresse er koncentreret om at støtte mit hold maksimalt«.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden