Benny Johansen var træner for FC København i 115 kampe (kun overgået af Hans Backe med 199) og blev dansk mester med klubben i dens første år, da Michael Johansen var blandt spillerne.
Foto: MORTEN BJØRN JENSEN

Benny Johansen var træner for FC København i 115 kampe (kun overgået af Hans Backe med 199) og blev dansk mester med klubben i dens første år, da Michael Johansen var blandt spillerne.

Fodbold

FCK-træner stod bag sejr over Celtic

Benny Johansen scorede begge mål, da B 1903 sensationelt slog Celtic - for 35 år siden.

Fodbold

Når Celtic tirsdag aften møder FC København i Champions League er det den niende kamp mod et dansk klubhold i europæisk sammenhæng - og Celtic har kun tabt én af de otte første kampe. Dengang blev den skotske storklub besejret en ung angriber, der senere blev FC Københavns første træner.

Benny Johansen kan 35 år efter tydeligt huske kampen, for det blev med hans egne ord en af de største oplevelser i hans aktive fodboldkarriere, da han med to mål sikrede B 1903 en sejr på 2-1 over Celtic.

Dengang var Celtic endnu større end i dag. Klubben vandt i 1967 Europa Cuppen for mesterhold, og i 1970 tabte Celtic i samme turnering først i finalen mod Feyenoord.

Sensation af danske amatører Det var derfor en sensation, da amatørerne fra B 1903 15. september 1971 vandt 2-1 i Københavns Idrætspark.

B 1903 vandt det danske mesterskab i 1969 og 1970.

»Men begge gange mistede vi stort set et helt hold, der blev solgt til udenlandske klubber; Allan Michaelsen, Steen Rømer, Poul Erik Thygesen, Christian Andersen og Benno Larsen«, erindrer Benny Johansen.

Mål med fod og hoved
Han bragte B 1903 foran på en aflevering fra Frank Mathiesen, Lou Macari, der senere blev en stor spiller i Manchester United, udlignede, hvor efter Benny Johansen efter 24 minutter scorede sejrsmålet på et hovedstød efter et indlæg fra Torben Nielsen.

»Det var en stor sensation,. Alene det som 22-årig at skulle spille så stor en kamp var spændende i sig selv, men returkampen blev en endnu større oplevelse. Der var stadig noget på spil, så der var virkelig tryk på. Birger Jensen reddede et straffespark og vi holdt 0-1 til der manglede ti minutter, men så tabte vi 3-0«, erindrer Benny Johansen.

»I den første kamp havde vi fået dæmmet op for Jimmy Johnston, der var en lille dribler på Celtics højre fløj. Han kørte fuldstændig rundt med os i returkampen, og jeg blev mandsopdækket i hele kampen«, fortæller Benny Johansen.

Glorværdig trænerkarriere
Han skiftede selv i 1972 til Helsingborg, hvor han tilbragte fem sæsoner. Han vendte hjem til B 1903, hvor en knæskade kort efter satte en stopper for den aktive karriere.

Derefter kastede han sig over trænergerningen og fik stor succes med B 1903, som han i 1992 førte til kvartfinalen i Europa Cuppen efter sejre over Aberdeen, Bayern München og Trabzonspor.

Efter fusionen med K.B. blev Benny Johansen den første træner i FC København, der i sit første år blev dansk mester og spillede derfor kvalifikation til Champions League - mod AC Milan.

Hellere en overkommelig modstander
»Dengang var der glæde i klubben over en kassekamp, der kunne fylde Parken. Jeg havde foretrukket at møde Anderlecht fra Belgien eller et andet hold, vi havde haft en større chance mod, så vi i stedet kunne have fået tre kassekampe«, siger Benny Johansen.

FC København blev kørt helt over af AC Milan. Den italienske klub, hvis hold talte Brian Laudrup, kom foran 2-0 i løbet af seks minutter, vandt 6-0 - og vandt otte måneder senere Champions League-finalen mod Barcelona med 4-0.

Træner i Fremad Amager

I dag er Benny Johansen træner i 1. divisionsklubben Fremad Amager, men har fortsat kontakt til og bliver jævnligt inviteret til kampen i FC København, hvor Flemming Østergaard »i hans tid« var tilknyttet sponsorkredsen som direktør i Kinnarps.

»Siden Flemming tog over i FC København og købte Parken har klubben jo gennemgået en kæmpe udvikling og er blevet en superstærk magtfaktor«, siger FCK's første træner.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce