Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

17? Fifa undersøger, om deltagerne i det igangværende U17-VM i Nigeria rent faktisk er under 17 år. Her jubler spillerne fra Schweiz over en scoring i Lagos. I dag spiller Schweiz semifinale mod Columbia.
Foto: SUNDAY ALAMBA/AP

17? Fifa undersøger, om deltagerne i det igangværende U17-VM i Nigeria rent faktisk er under 17 år. Her jubler spillerne fra Schweiz over en scoring i Lagos. I dag spiller Schweiz semifinale mod Columbia.

Fodbold
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

U17-anfører er mindst 25 år

Skanninger af håndleddet skal forhindre, at VM-spillere lyver sig yngre.

Fodbold
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvorfor køber fodboldspillere tøjbamser til deres børn, når de deltager i en turnering, hvor man skal være under 16 år for at deltage?

Og hvorfor er et helt fodboldhold ifølge officielle fødselsattester født i samme måned og i samme år?

Det internationale fodboldforbund, Fifa, mener, at svaret er forfalskede fødselscertifikater. Tendensen er kendt som aldersdoping, hvor sportsfolk lyver sig yngre, end de faktisk er, for at deltage i ungdomsturneringer.

Fifa vil gøre op med aldersdopingen, og har derfor indført MRI-skanninger af tilfældigt udvalgte spilleres håndled under det igangværende U17-VM i Nigeria.

Afslører snydere med 99 procent sikkerhed Skanningerne kan ifølge Fifa med 99 procent sikkerhed afsløre, om den pågældende spiller er over 17 år. Det har været et stort problem under tidligere U17-slutrunder, hvor undersøgelser har vist, at op mod 35 procent af spillerne har været ældre end 17 år. Fifa oplyser, at de har testet fire spillere per hold, men de vil endnu ikke ud med, om MRI-testene har afsløret alderssnyd under U17-VM i Nigeria. Men der er meget, som tyder på, at fodboldforbundet har god grund til at tage deres forholdsregler. Flere hold har i hvert fald skiftet voldsomt ud i deres spillertrup, efter Fifa annoncerede initiativet med MRI-skanningerne. Eksempelvis måtte værtslandet Nigeria skifte 15 af 32 spillere ud, fordi de ikke kunne ’bestå’ aldersprøven. Udskiftningerne lader dog ikke til at ødelægge chancerne for Nigeria, der i dag spiller semifinale mod Spanien. Et typisk afrikansk fænomen Aldersdopingen er særligt i udbredt i afrikanske lande, fortæller Arnold Pannenborg, som er ved at skrive en ph.d.-afhandling om afrikansk fodbold. Den hollandske antropolog forklarer, at mange afrikanske spillere har en rigtig alder og en fodboldalder. »Alderssnyd er på ingen måde et nyt fænomen, afrikanere har i flere år brugt det for skaffe for gamle spillere med på ungdomslandshold og olympiske landshold. Årsagerne er åbenlyse: Med ældre og mere erfarne spillere er det nemmere at vinde turneringer og dermed præmiepenge. En anden årsag er, at det gør det nemmere at sælge spillerne til store udenlandske klubber – hvilket gavner både de for gamle spillerne og bagmændene«, siger Arnold Pannenborg. Bagmændene kan tjene flere penge Han forklarer, at mange ser alderssnydet som en af de største udfordringer for afrikansk fodbold.

Nok kan de enkelte spillere, bagmænd og fodboldforbund drage nytte af konkurrencefordelen mod de yngre modstandere fra udlandet, men det ødelægger afrikansk fodbold på sigt.

»Nogle vil hævde, at det har haft positive konsekvenser, fordi de afrikanske ungdomshold har klaret sig så bemærkelsesværdigt godt. Men jeg mener, at det er skandaløst for afrikansk fodbold på sigt, fordi der er blevet investeret i forkerte spillere, altså de for gamle spillere, i så mange år. Alle de for gamle spillere på ungdomslandsholdene tager pladserne fra de unge og talentfulde. Kort sagt ødelægger det udviklingen af ungdomsfodbold i Afrika«, maner Arnold Pannenborg.

Fifa vil ikke sige noget
Antropologen, som for tiden befinder sig i Cameroun, siger, at mange afrikanere ser MRI-initiativet som endnu et forsøg fra de misundelige i ’Vesten’ på at undertrykke ’Syden’.

Men Fifa, der ikke har haft lyst til at give et interview, forsvarer initiativet i en skriftlig udtalelse til Politiken:

»For at beskytte turneringens integritet og ånden fra fairplay har Fifa besluttet at indføre MRI-skanninger af spillernes håndled under U17-VM i Nigeria«.

Nogle kritiserer Fifa’s initiativ, fordi aldersbestemmelsen gennem den avancerede MRI-teknik er behæftet med en vis usikkerhed. Andre mener, at det slet ikke er nok blot at udtage enkelte spillere til stikprøveskanninger.

U17-anfører er 25 år

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Eksempelvis er der heftig debat om Nigerias anfører, Fortune Chukwudi, under det igangværende U17-VM. Ifølge de officielle papirer er Fortune Chukwudi født 18. november 1992. Men ifølge den tidligere landsholdsspiller fra Nigeria Adokiye Amiesimaka er U17-anføreren mindst 25 år.

I en klumme i en landsdækkende nigeriansk avis skriver Adokiye Amiesimaka, at han i sæsonen 2002/03 var formand for klubben Sharks Football Club of Port, og at Fortune Chukwudi spillede for klubben allerede dengang. »En af mine nøglespillere dengang er den nuværende anfører for vores såkaldte U17 Gyldne Ørne. Dengang sagde han selv, og det er altså syv år siden, at han var 18 år gammel«, skriver Adokiye Amiesimaka.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden