kontant. Arsenals klassiske midterforsvarer Tony Adams tackler Manchester Uniteds Teddy Sheringham i en kamp mellem de to storklubber i 1998, hvor DR opgav at fortsætte med Tipsfodbold. Arkivfoto.
Foto: ROBIN PARKER/FOTOSPORTS INT'L/Fotosports International

kontant. Arsenals klassiske midterforsvarer Tony Adams tackler Manchester Uniteds Teddy Sheringham i en kamp mellem de to storklubber i 1998, hvor DR opgav at fortsætte med Tipsfodbold. Arkivfoto.

Fodbold

Danskerne blev klogere af Tipsfodbold

Danskerne kendte knap nok offside-reglen, da engelsk fodbold blev lanceret for 40 år siden.

Fodbold

De engelske fodboldspillere havde i 1970'erne kraftige bakkenbarter og langt nakkehår.

Og så spillede de selv i frostvejr i alt for stramme, små shorts, en kortærmet trøje og nedrullede strømper.

Forbavsende mange spillere manglede fortænderne og væltede sig rundt i mudderet, så det efter få minutter var umuligt at se forskel på spillerne på en sort-hvid skærm.

Begrænset dansk fordboldforståelse De lagde sig sjældent ned, men skændtes gerne med en høj, tynd dommer med hentehår over en offside-kendelse.

Men danskerne var ’hooket’, da transmissionerne fra den bedste engelske række blev indledt 29. november 1969 med kampen mellem Wolverhampton og Sunderland.

Det lyder ikke umiddelbart som noget, danske fodboldtilhængere blev klogere af.

På det tidspunkt var der i dansk fodbold og blandt fodboldfans ikke den store forståelse for systemer og retningsbestemte tæmninger. Selv offside-reglen var der ikke helt styr på.

Og det rokkede de første mange 'kick and rush'-kampe ikke væsentligt på.

Undervisning på skærmen
Men da Tipslørdag forvandlede sig til Sportslørdag, blev Tommy Troelsen en populær vært med pædagogiske forklaringer om alt fra førstegangsberøringer, offsidereglen og 4-4-2-systemet. Og så rykkede den danske fodboldforståelse.

»I begyndelsen skulle jeg bruge lang tid i studiet på at forklare offside-reglen. Men vi er kommet meget længere. Nu har de fleste danske fodboldseere styr på taktik og opstilling, og danskerne lærte også en masse om spil og tips de år«, siger Tommy Troelsen.

Tipningen og den ugentlige 12’er var en vigtig ingrediens i Tipslørdagen. Deraf opstod tipsklubber og ’dong’-klubber over hele Danmark.

SE TV-KLIP (eksternt link)Optakt til Tipslørdag 1992

»Tipsfodbolden var en genial ide. Det både samlede og lagde Fodbolddanmark ned. Den fantastiske stemning fra kampene glødede ud gennem skærmen, når spillerne masede på og tilskuerne jublede over en vigtig tackling«, siger Tommy Troelsen.

Det var ren »familiekult«

Svend Gehrs var som kommentator på de allerførste kampe fra England Sporten på DR.

Han var således også en del af holdet, da der i 80'erne blev blændet op for Sportslørdag.

Fodbolden var blevet blandet med andre sportsgrene, og programmet udviklede sig mere og mere til at blive et samlingspunkt for familien Danmark:

»I de år var vi familiekult. Hver eneste lørdag eftermiddag samlede vi familien, og det er stort at tænke på, at vi har givet så mange mennesker store øjeblikke. Jeg har for eksempel flere gange talt med danske landsholdsspillere, der har fortalt mig, at deres allerførste inspiration til at begynde at spille fodbold kom ved, at de sad og så tipskampe fra England. På den måde er det da lidt sjovt at tænke på, hvad man måske har været med til at plante i folk«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce