Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

hjemmedyrket. Esbjerg og Lyngby er to af de danske klubber, som gør mest ud af at udvikle egne spillere. Søren Rieks (midt) er en Esbjerg-spiller af egen avl, som også er inde omkring det danske landshold.
Foto: ERNST VAN NORDE (arkiv)

hjemmedyrket. Esbjerg og Lyngby er to af de danske klubber, som gør mest ud af at udvikle egne spillere. Søren Rieks (midt) er en Esbjerg-spiller af egen avl, som også er inde omkring det danske landshold.

Fodbold
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danske klubber hjemmedyrker flest spillere

Superligaklubberne er blandt Europas bedste til at integrere egne talenter, viser rapport.

Fodbold
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mike Jensen, Søren Rieks, Martin Ørnskov, Brian Hamalainen, Lasse Nielsen. Alle fem har meget til fælles.

De er unge, de er talentfulde, og så repræsenterer de alle den klub, de har fået deres fodboldopvækst i.

Når Superligaen starter igen i weekenden, vil banerne i det hele taget være fyldt med mange spillere af egen avl. Spillere, der er udviklet i klubbens egen talentafdeling.

Danmark fører an i talentavl Omkring hver tredje spiller i Superligaen er af egen avl, mens gennemsnittet i Europa er mindre end hver fjerde. Danmark fører altså an, når det kommer til at udvikle talenter og integrere dem på førsteholdet.

Det fremgår af rapporten Demographic Study of Footballers in Europa 2011 udarbejdet af det schweiziske universitetssamarbejde The Professional Football Players Observatory.

»Vi står bedre og bedre i forhold til talentudviklingen, fordi flere klubber er ved at have en rød tråd i arbejdet. Det er godt for dansk fodbold«, siger Keld Bordinggaard, Danmarks U21-landstræner.

Talentudvikling er blevet målrettet
I Sverige er andelen af hjemmedyrkede spillere lige så stor som i Danmark, men ellers ligger ingen af de ligaer, vi normalt sammenligner os med, på det niveau.

Norge, Skotland og Holland har spillere af egen avl på hver fjerde plads, mens det kun gælder hver ottende i Belgien.»Det er dejligt at se, at de danske klubber bruger så mange af deres egne talenter«, siger U19-landstræner Per Andersen.

»Inden for de sidste 8-10 år er der sket rigtig meget omkring talentudviklingen. Den er blevet meget mere målrettet. Mange klubber har fuldtidsansatte ungdomstrænere og talentchefer, samtidig med at de lægger planer for, hvordan de enkelte spillere skal udvikle sig for at kunne gå ind på superligaholdet en dag. Der er en rød tråd i arbejdet«, siger Per Andersen.

Finanskrisen har hjulpet
Imidlertid mener Keld Bordinggaard, at de mange spillere af egen avl i højere grad afspejler økonomisk nødvendighed end bevidste strategiske valg.

Mens de i klubber som Lyngby, Esbjerg og FC Midtjylland længe har arbejdet målrettet med talentarbejdet, er andre først for alvor begyndt at prioritere ungdomsafdelingen de seneste år:»Klubberne har indset, at de må kombinere deres fokus på at finde de rigtige profiler på transfermarkedet med fokus på egen talentudvikling. Det er den bæredygtige vej. Men mange har kun lært det, fordi dårlig økonomi har presset dem, og vi kan stadig blive meget bedre i Danmark«, siger Keld Bordinggaard.

Klubberne købte færdige spillere
OB har i en periode ikke integreret ret mange af sine egne talenter på førsteholdet.

Spillere som målmand Anders Lindegaard og midtbanekreatør Matti Lund Nielsen søgte nye græsgange, da de ikke fik chancen, og er i dag henholdsvis reserve i Manchester United og fast mand for FC Nordsjælland.

I stedet købte OB mere rutinerede folk. Men nu nærmer de unge Rasmus Falk, Oliver Feldballe og Daniel Høegh sig førsteholdet.

»Der var en periode, hvor tv-indtægterne eksploderede, og der blev tjent mange penge. Det fik mange klubber til at købe færdige spillere snarere end at udvikle selv. På den led kommer den finansielle krise os lidt i møde. Nu lærer klubberne det på den hårde måde«, siger Keld Bordinggaard.

Halvdelen skal være egen avl
Esbjerg er en af de klubber, der integrerer flest af sine egne talenter på superligaholdet. Kevin Conboy, Nicolai Høgh, Mikkel Vendelbo og Søren Rieks er blot nogle af dem.

Det er nøje planlagt, at vestjyderne bruger så mange spillere af egen avl.»Vores strategi er, at mindst halvdelen af spillerne i vores A-trup skal være udviklet og rekrutteret i det sydvestjyske fodboldområde. Sådan må det være, fordi vi er en udviklingsliga, som i høj grad lever af talentarbejdet«, siger Niels Erik Søndergaard, sportsdirektør i Esbjerg.

Skaber usikre resultater

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men der er også en bagsiden af at satse på ungdomsarbejdet.

Det giver mere ustabile resultater, og Esbjerg ligger aktuelt næstsidst i Superligaen, ligesom klubben ikke har vundet medaljer siden 2004.

ANALYSE »Der er ingen tvivl om, at man kunne købe sig til større chancer for at vinde medaljer, hvis man kørte med en mere færdig trup. Men økonomien skal hænge sammen. Og der har vi så vurderet, at vi bedst kan lave et godt fodboldhold ved primært at have egne spillere og så supplere med enkelte profiler udefra«, siger Niels Erik Søndergaard.

SOFALIGA

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden