Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
omskifteligt. Der skal forandring og nyudvikling ind i den gamle boldspilsunion, siger den nye direktør Claus Bretton-Meyer.
Foto: Jens Dresling

omskifteligt. Der skal forandring og nyudvikling ind i den gamle boldspilsunion, siger den nye direktør Claus Bretton-Meyer.

Fodbold
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

DBU-boss: Landstræneren er ikke fredet

DBU's nye direktør har gang i kampen mod 'plejer', og der skal ryddes op.

Fodbold
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hver fredag er der medarbejderfodbold på kunstgræsbanen bag Fodboldens Hus i Brøndby. DBU’s nye direktør er elendig. Som dreven kommunikatør er elendig ganske vist ikke et ord, Claus Bretton-Meyer selv bruger, men;

»Jeg betragter det som et supplement til mit løb«, siger han med et skævt smil og forklarer, at manglende motorik og koordination lige fra barnsben hurtigt fik ham over i andre sportsgrene.

Læs også

DBU’s direktør har således aldrig rigtig spillet fodbold. Men han er fodboldfan, født i Svendborg og derfor vældig glad for OB’s 3-1-sejr over Hobro forleden. I Premier League handler det om Arsenal, primært fordi hans far havde et rødt og hvidt halstørklæde med hjem fra en forretningsrejse i England for efterhånden nogle årtier siden.

Alt er i spil i omorganisering

Claus Bretton-Meyer er 48 år, kom til DBU i marts sammen med den nyvalgte formand, Jesper Møller, og selv om sagte muzak er den eneste lyd på DBU-gangene sådan en efterårsgrå tirsdag formiddag, har der ikke været stille på kontorerne, siden han kom til.

Elitechef, udviklingschef, kommunikationschef og ni medarbejdere er fyret. Alt er i spil – også landstræneren, og det vender vi tilbage til. For lige nu siver medlemmerne, landsholdet taber point og fans, driftsregnskabet er i millionminus, og forude venter kun endnu større pres fra alle kanter.

Læs også

Lige fra den generelle individualisering i samfundet, der får folk i fitnesscentre og løbesko frem for til holdsport, til de lange dage i folkeskolen, der er svært forenelige med eftermiddagsfodbold i klubben, til manglende slutrundekvalifikation og en opfattelse i befolkningen af, at DBU er støvet, rig, distancerende og arrogant.

Om det så er rigtigt, er en anden sag. Men da perception is reality, som Claus Bretton-Meyer siger med et låneudtryk fra sine seks år som direktør for TV2 Sport, må DBU og medarbejderne forholde sig til, at unionen opfattes på den måde.

»Skal du beskrive en regnvejrsdag, er vores udfordringer en måde at gøre det på. Her er rimelig gråt – og det betyder selvfølgelig, at vi er nødt til at gøre noget andet. Udvikling og forandring er nødvendigt«, siger han.

Uforløst potentiale

Men ringere er rigets tilstand i Fodboldens Hus så heller ikke. Egenkapitalen er på 130 millioner kroner, 340.000 danskere er medlem af en fodboldklub, og 2 millioner er interesserede i dansk fodbold – heraf 1,5 millioner specifikt i landsholdsfodbold, viser DBU’s analyse.

»Vores konklusion er, at fansene er i dvale. De er der, men de føler, at landsholdet er langt væk. I 2009 var vi nede og vende med 9.500 tilskuere til en landskamp«, siger Claus Bretton-Meyer.

Læs også

Det er et tal, som han håber, DBU aldrig kommer i nærheden af igen. Et af de markante tiltag, der blev søsat i år, var således en ny prisstrategi. 76 procent af billetterne er sat ned, resten op, der er skabt en stor fanzone med rig mulighed for at få malet ansigtet, sparke ’VM i straffe’ osv. Det hele med afsæt i folkelighed og nærhed – børnefamilierne skal have råd til at komme til landskamp, og fansene skal have en anledning til at mødes før og efter de 90 minutters spil.

»Det betød, at vi havde 28.000 tilskuere til venskabskampen mod Sverige og senest udsolgt mod Portugal«.

»Fodbolden er drivanker for rigtig mange ting«

Omdrejningspunktet for DBU’s fremtidige virke er sloganet ’En del af noget større’. Uanset hvor storladent og rørstrømsk det kan lyde, er det alvorligt ment.

»På de syv måneder, vi har været i gang, har jeg rejst rigtig meget rundt og mødt de første 2-3.000 mennesker for at få en fornemmelse af, hvordan vi opfattes. Og fodbolden er drivanker for rigtig mange ting. Vi vil gerne vise, at vi er en del af samfundet, og at vi bidrager til det«, siger Claus Bretton-Meyer.

Læs også

»’En del af noget større’ er derfor udtryk for det samme, uanset om du spørger en frivillig, hvorfor han bruger 20 timer i klubben om ugen, eller en landsholdsspiller, når han går ind i Parken. Begge føler sig som en del af noget større«.

Men et er fodboldens samfundsmæssige bidrag og ansvar, noget andet er eliten, fodboldlandsholdet, som 1,5 millioner mennesker altså er interesseret i.

Skal sondere markedet efter ny landstræner

Det er Claus Bretton-Meyer, der står for DBU’s drift og således også ansætter landstræneren.

Det vil i fremtiden ske sammen med en ny eliteledelse, for den nyligt fyrede elitechef forventes erstattet af to personer, hvor den ene skal arbejde med talentudvikling og være tæt på klubber, hold og spillere, mens den anden skal håndtere det fodboldpolitiske system og styre eliteenheden administrativt.

Læs også

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»De personer kommer til at lave en grundig sondering af markedet. Hvad har vi behov for, når Mortens (Olsen, red.) kontrakt løber ud? Vi skal kigge på en række kandidater, der er relevante, så det er ikke noget, jeg kommer til at lave alene – det har jeg ikke forudsætninger for«, siger Claus Bretton-Meyer.

Det er ikke et krav, at landstræneren skal være dansk.

»Det drejer sig om, hvad har vi behov for, og det afhænger af, hvordan holdet ser ud, hvordan har det klaret sig. For mig står det helt åbent, for det er så situationsbestemt, at det sagtens kan være en landstræner, der kommer fra udlandet, og det kan sagtens være en dansker. Det, der er vigtigt, er, at man også har international erfaring, at man også har været ude og prøve sig selv af som træner i miljøer, der er anderledes end det danske. Vi skal tage højde for, at de spillere, vi har, er stærkt varieret over unge, meget lokale spillere og så mere seniorprægede internationale spillere. Det skal en landstræner kunne rumme og håndtere«, siger Claus Bretton-Meyer.

»Spritafgørende med EM-kval«

Kvalifikationen til VM i Brasilien i sommer kiksede, og lige nu ser kvalifikationen til EM i 2016 noget udfordrende ud med blot fire point efter tre kampe.

»Det er helt afgørende – spritafgørende – at vi kvalificerer os til EM. Det er vi nødt til. Med det potentiale, de muligheder, vi har, skal vi kvalificere os. På trods af at konkurrencen er helt anderledes i dag. De lande, især tidligere østlande, som vi ikke før tog alvorligt, har fået rigtig godt greb om deres talentudvikling og rigtig godt greb om alle deres landshold«.

Kommentar

Om en uge venter Serbien, og EM-kvalifikationskampen »skal vindes«.

Venskabskampen mod Rumænien fire dage senere kan så bruges som »god træning«, siger DBU-direktøren.

»Skulle vi mod forventning ikke komme i den situation, må vi kigge på tingene igen – sådan er det jo«.

»Det er ikke utænkeligt at fyre nogen«

Hvad betyder det?

»Det afhænger jo meget af udfaldet, men der er ingen tvivl om, at ligesom vi i den forgangne periode har kigget meget på, om vi gør de rigtige ting, er vi naturligvis også inde og se på den måde, vi spiller os frem til kvalifikationer på. Det er også en af årsagerne til, at jeg har ønsket at få friske kræfter til jobbet i eliteledelsen. Det oplever jeg som en meget konkret og en meget præcis reaktion på, at der ønsker vi noget andet«, siger Claus Bretton-Meyer.

Er det utænkeligt at fyre en landstræner i DBU?

»Det er ikke utænkeligt at fyre nogen. Jeg kan blive fyret med dags varsel, så det er ikke utænkeligt for nogen«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Læs også

Om dansk fodbold har stået stille for længe, vil DBU’s nye direktør ikke vurdere, men;

»Danmark og de vestlige lande har måske ikke haft samme udviklingspres som andre regioner. Man har måske været lidt for godt tilfreds. Udvikling forudsætter ikke bare flere penge, for flere penge, hvis man bare gør tingene, som man plejer, er ikke i min bog opskriften på, hvordan man lykkes. Jeg tror, det er ’think smarter’ – det, vi tænker nu, skal bibringe os resultater om fem år«.

Lige nu drejer DBU’s tanker sig om en strategiplan frem mod 2020. Den fremlægges på et bestyrelsesseminar i slutningen af måneden og vil bl.a. definere, hvad de fem vigtigste ting på lang og kort sigt er. Talentudvikling bliver et af de langsigtede, det første kortsigtede mål er en sejr over Serbien i EM-kvalifikationen.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Strassbourg - EU - Parlament - Parliament - Europa - afstemning - Vote - Portræt - Reportage (ikke Brussel)

  På søndag har du chancen for at sætte dit eget lille personlige præg på, hvordan EU i fremtiden skal tackle nogle af Danmarks og klodens helt store udfordringer. Men hvor mange af de beslutninger, som lægger rammerne for vores hverdag, træffes egentlig i Bruxelles?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

Forsiden