Billig. Den svenske landsholdsspiller Tobias Hysén rejste sidste år fra IFK Göteborg til Shanghai Dongya, der betalte ca. 9 millioner kroner for angriberen, som kvitterede med 18 ligamål og dermed en tredjeplads på topscorerlisten. Tobias Hysén har tidligere i karrieren været sat i forbindelse med FC Købehavn.
Foto: Claudio Bresciani (arkiv)/AP

Billig. Den svenske landsholdsspiller Tobias Hysén rejste sidste år fra IFK Göteborg til Shanghai Dongya, der betalte ca. 9 millioner kroner for angriberen, som kvitterede med 18 ligamål og dermed en tredjeplads på topscorerlisten. Tobias Hysén har tidligere i karrieren været sat i forbindelse med FC Købehavn.

Fodbold

Kinesisk købekraft udfordrer Superligaen

I vinterens transfervindue brugte kun de engelske klubber flere penge end de kinesiske. Købekraften er enorm, og ofte er de ude efter spillere, som også er attraktive i Danmark.

Fodbold

Superligaklubberne må vænne sig til øget konkurrence på transfermarkedet. Mens de tidligere typisk har kæmpet med klubber fra blandt andet Holland, Østrig og Belgien om interessante udenlandske profiler, rækker konkurrenterne nu ud over Europas grænser.

I det netop afsluttede transfervindue har kinesiske klubber brugt godt 580 millioner kroner på nye spillere, viser tal fra hjemmesiden Transfermarkt, der har specialiseret sig i at samle de mest troværdige data om fodboldens handler. Kun England ligger med 1,15 milliarder kroner højere. Netop de kinesiske klubber har ofte øje på nogle af de samme spillere, som er attraktive i Danmark, mener iagttagere.

»Klubber fra Danmark og andre ligaer af den størrelse får øget konkurrence på nogle spillere, de typisk har kunnet tiltrække. Og på den lange bane vil Kina formentlig vinde den konkurrence, primært på grund af en enorm økonomisk muskel«, siger Mads Davidsen, der er first team coach, analytiker og U23-chef i kinesiske Shanghai SIPG FC, hvor Sven Göran Eriksson er træner.

Netop den klub forsøgte i dette transfervindue at hente FC Midtjylland-profilen Sylvester Igboun. Alle parter var egentlig enige, men handelen faldt på gulvet, da Superligaens førerhold ikke nåede at skaffe en erstatning – og derfor endte med at afslå det kinesiske tilbud.

Det er billigt at hente kvalitet i Norden

Alligevel er det et fint eksempel på, hvordan klubber fra Kina kan suge profiler ud af den danske liga, som det også tidligere var tilfældet med Peter Utaka. Samtidig har fodboldforretningerne i Østen flere gange hentet spillere, som var eller havde været på ønskelisten i Superligaen.

Det gælder blandt andre angriberne Tobias Hysén og Abderrazak Hamdallah samt kreatøren Magnus Eriksson. Alle er de skiftet til Kina fra Sverige eller Norge, hvor de danske klubber ofte køber ind.

»Over det seneste par år er spillere som Hamdallah og Hysén blevet markante profiler i den kinesiske liga. Derfor er der heller ingen tvivl om, at klubberne i Kina har fået øjnene op for, at det skandinaviske marked er interessant. Topspillerne fra de ligaer kan gøre en individuel forskel, og de er relativt billige – i Danmark er det et godt salg at afhænde en spiller for 10-15 millioner kroner, mens det i Kina er et billigt køb«, siger Mads Davidsen.

Rekord i Kina

Ja, denne vinter har Guangzhou Evergrande slået kinesisk transferrekord ved at købe den 23-årige brasilianer Ricardo Goulart for godt 110 millioner kroner. Han har spillet én landskamp, og det indkøb vidner også om, at Kina ikke længere bare er et sted for afdankede fodboldpensionister. I Brasilien har medier beskrevet, at landets spillere ofte kan firedoble lønnen ved at rejse til Østen, mens de typisk kun kan fordoble den i Europa.

»Kina er gået fra at være en afviklingsliga til en udviklingsliga. Det er blandt andet sket takket være den økonomiske styrke, der faktisk er ubegrænset. I Europa har klubben typisk et budget, der skal hænge sammen – ellers vil den lukke på et tidspunkt. I Kina er klubberne datterselskaber til store virksomheder med enorme pengetanke. Isoleret set giver fodbolden som regel underskud, men brandingværdien ved at være i sporten giver virksomhederne så meget igen, at det godt kan betale sig«, siger Mads Davidsen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Kina er gået fra at være en afviklingsliga til en udviklingsliga

Også fodboldøkonom Jesper Jørgensen fra Deloitte mener, at den kinesiske købekraft kan udfordre de danske klubber. Samtidig påpeger han, at ligaer i Mexico, Brasilien og Argentina også er blevet økonomisk stærkere, så færre spillere fra Syd- og Mellemamerika måske drager på europæiske eventyr. Netop de mexicanske klubber har med 490 millioner kroner brugt den fjerdestørste sum på nye spillere i transfervinduet.

»Flere af de eksotiske ligaer som Kina, og Qatar er konkurrenter til at tage nogle af de spillere, vi i Danmark typisk har kunnet hente. Danske klubber kan slet ikke matche tilbud fra Kina«, siger Jørgensen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden