ANKLAGET. For første gang er Fifa-præsident Sepp Blatter inddraget i skandalen, som Michel Platini (tv.) skulle have leveret beviser til.
Foto: Walter Bieri (arkiv)/AP

ANKLAGET. For første gang er Fifa-præsident Sepp Blatter inddraget i skandalen, som Michel Platini (tv.) skulle have leveret beviser til.

Fodbold

Anklager har åbnet straffesag mod Blatter i Fifa-skandalen

Michel Platini har leveret beviser mod Sepp Blatter.

Fodbold

Tidligere i dag blev en pressekonference med Fifa-præsident Sepp Blatter først udsat siden helt aflyst.

Få timer senere kom forklaringen: Sepp Blatter er nu officielt anklaget i den skandale, der vælter gennem det internationale fodboldforbund.

Mistanke om kriminel dårlig ledelse

»Der er åbnet en straffesag mod præsidenten for Fifa, Mr. Joseph Blatter, den 24. september 2015 på grund af både mistanke om kriminel dårlig ledelse og uretmæssig tilegnelse«, hedder det i en udtalelse fra de schweiziske myndigheder.

Den 79-årige schweizer er ikke anholdt og har frihed til at rejse, men han har siden skandalen udviklede sig i maj kun én gang været ude af Schweiz.

Den schweiziske statsanklager siger, at Fifa-præsidenten er mistænkt for at have været illoyal mod sit eget forbund ved at have foretaget en udbetaling på to millioner schweizerfrancs (ca. 13,5 mio. kr.) til Michel Platini, præsidenten for Det Europæiske Fodboldforbund, Uefa.

Straffesag mod Sepp Blatter

Sepp Blatter har forbrudt sig mod forpligtelserne som leder af Fifa og forbundets marketinginteresser, hedder det i anklagen.

Anklagen omfatter også en tv-aftale om rettigheder, som Sepp Blatter indgik i 2005 med den tidligere Fifa-vicepræsident og præsident for det caraibiske fodboldforbund, Jack Warner.

Blatter solgte tv-rettighederne i Caribien til VM-slutrunderne i 2010 og 2014 billigt til Jack Warner, der solgte dem videre med skyhøje fortjenester.

Sepp Blatter er efter et eksekutivkomitémøde i Fifa ved at blive afhørt af statsanklageren.

Møde flyttet fra Tokyo til Zürich

Sagen giver også forklaringen på, hvorfor Sepp Blatter i den seneste tid ikke har forladt Schweiz.

Mødet i Fifa's eksekutivkomite skulle i denne uge havde været afviklet i Tokyo, men blev flyttet til hovedkvarteret i Zürich, og efter mødet indfandt schweizisk politi sig i hovedkvarteret og ransagede Sepp Blatters kontor og beslaglagde en mængde materiale.

Sepp Blatter har hele tiden erklæret sig uskyldig i alle anklager, siden sagen eksploderede sidst i maj, da flere Fifa-folk blev arresteret og efterfølgende suspenderet af Fifa.

SKANDALEN

Ifølge de schweiziske myndigheder har Michel Platini under afhøringer leveret beviser mod Blatter. Betalingerne til Platini i februar 2011 skulle være for arbejdsopgaver udført i perioden mellem januar 1999 og juni 2002, men franskmanden er ikke selv under anklage.

Platini er favorit til at overtage præsidentposten efter Blatter, når der 26. februar afvikles en ekstraordinær Fifa-kongres i Zürich.

Nyheden om straffesagen er kommet ud efter Fifa's eksekutivkomité tidligere i dag blandt andet besluttede, at VM-slutrunden i 2022 skal afvikles over 28 dage i november og december.

VM 2022

Netop tildelingen af værtsskabet for VM-slutrunderne i 2016 og 2020 til Rusland og Qatar er genstand for en undersøgelse om korruption, som den amerikanske statsanklager gennemfører.

Så sent som i sidste uge blev Fifa's generalsekretær Jerome Valcke fritstillet på grund af anklager om svindel med billetter i forbindelse med sidste års VM-slutrunde.

På dagens pressemøde var det ventet, at Sepp Blatter for første gang skulle have udtalt sig om Valcke, men det blev overhalet indenom af endnu en udvikling i den omfattende skandalesag.

SUSPENDERET

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce