træner-ikon. Forventningerne er tårnhøje til Pep Guardiola, når han tiltræder som træner i Manchester City til sommer.
Foto: Peter Kneffel (arkiv)/AP

træner-ikon. Forventningerne er tårnhøje til Pep Guardiola, når han tiltræder som træner i Manchester City til sommer.

Fodbold

Portræt: Guardiola mangler bare en fiasko

Halvanden milliard kroner får Pep Guardiola at købe ind for, når han tiltræder som manager i Manchester City.

Fodbold

Penge har City Football Group så mange af, at det nærmest ikke giver mening at tale om et rådighedsbeløb.

Det er reelt ubegrænset, for fodboldselskabet har en investeringsfond ledet af sheikh Mansour fra De Forenede Arabiske Emiraters kongefamilie i ryggen. Således har flagskibet i samlingen, engelske Manchester City, fået lov til at bruge mere end 7 milliarder kroner på spillerindkøb, siden de arabiske ejere tog over i 2008.

Udbyttet af den investering har været to mesterskaber oven på mere end 40 års tørke i den sammenhæng og et par hjemlige pokaltitler. Det er præstationer, der ville sprede smil på de fleste direktionsgange, men ikke på Etihad Stadium i den østlige udkant af Manchester.

Læs også

Her er ambitionen så ubetinget at være bedst i Europa, altså at vinde Champions League, hvor det endnu ikke er lykkedes at nå længere end til en plads blandt turneringens sidste 16 hold med præstationer, der har demonstreret, at selv den største samling individualister kommer til kort over for velfungerende kollektiver. Den nødvendige sammenhængskraft blandt sammenbragte verdensstjerner har hverken italieneren Roberto Mancini eller chileneren Manuel Pellegrini formået at skabe, så ejerne har taget det usædvanlige skridt at hyre den mest eftertragtede af alle klodens managere uden at fyre den siddende. Josep ’Pep’ Guardiola tiltræder først, når han har gjort denne sæsons arbejde med Bayern München færdigt.

Opdaget af Johan Cruyff

Den 45-årige spanier flytter til det midtengelske med et ry, der kun er plettet af 4 måneders dopingkarantæne i den italienske periode af hans aktive karriere. Den blev vasket af efter appel til fodboldforbundet og den olympiske komité i Italien, så tilbage står det renskurede indtryk af en defensiv midtbanespiller, der blev sat på ret kurs af Johan Cruyff.

I bogen ’Morbo’ beskriver den engelske forfatter Phil Ball, hvordan den legendariske hollænder i sin tid som manager i FC Barcelona inspicerede klubbens ungdomsspillere i en træningskamp og med undren spurgte træner Carles Rexach, hvorfor i alverden den splejsede Pep Guardiola var placeret som højre back, når nu han var skabt til at være omdrejningspunkt på midtbanen. Sådan blev det – selvfølgelig – på Johans Cruyffs foranledning og siden også på det dream team, der med Michael Laudrup som en af aktørerne besnærede fodboldelskere over hele verden først i 1990’erne.

Analyse:

Alle tænkelige klubtitler vandt Pep Guardiola, spillede 47 landskampe for Spanien og var med til at vinde olympisk guld på hjemmebane i Barcelona i 1992, inden han rundede af med behersket spilletid i italiensk, qatarsk og mexicansk fodbold. Derfor foregik det i relativ ubemærkethed og blev betragtet som anerkendelse til en af familiens hjemvendte sønner, da Pep Guardiola som 36-årig fik ansvaret for FC Barcelonas B-hold i 2007.

At han året efter avancerede til førsteholdet som afløser for Frank Rijkaard, kom som et chok for det meste af den globale fanskare, der havde kigget i alle andre retninger end nedad i klubsystemet. Fuldstændig uprøvet på topniveau dokumenterede den unge manager imidlertid uovertrufne evner til at få stjernespillere som Lionel Messi, Andres Iniesta, Gerard Pique, Carles Puyol, Sergio Busquets, Xavi, Thierry Henry og Samuel Eto’o til at fungere som en harmonisk enhed, et nyt drømmehold, der allerede i hans første sæson som chefdirigent sikrede sig den ultimative tredobbelte triumf med spansk mesterskab og pokaltitel suppleret af sejr i Champions League-finalen.

Pressemøde på tysk

Yderligere 11 trofæer hentede Pep Guardiola til sin klub, før han igen demonstrerede en overrumplende dristighed med et sabbatår og efterfølgende tiltræden i Bayern München i 2013, umiddelbart efter at de tyske rekordmestre havde vundet Champions League. En spanier i tysk fodbolds magtcentrum – en stor risiko at løbe for managertalentet, mente mange.

Fra det øjeblik han åbnede sit første pressemøde i klubben med at tale tysk, stod det imidlertid klart, at Pep Guardiola også ville magte den opgave. Han har skabt en muskuløs variant af den boldbesiddende tikitaka-spillestil og skal nu ’bare’ supplere tyske mesterskaber og en pokaltitel med sejr i den europæiske mesterliga i år for også at fuldbyrde det job til perfektion.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Læs også

Selvbevidst om sin attraktionsværdi stillede han sig selv til rådighed for det pengestærke marked ved tidligt at afslå kontraktforlængelse – og så slog City Football Group til med en årsløn, som den britiske avis The Guardian anslår til 150 millioner kroner. Ti gange så stort et beløb får han stillet til rådighed til at sammensætte sin egen version af en stjerneparade og give den forståelse for kollektivets kvaliteter. Det er et projekt, de arabiske bagmænd vil have til at lykkes. Og hvorfor ikke – det eneste, Pep Guardiola mangler i sin karriere, er fiasko.

--------------

Rettelse: I en tidligere version omtalte vi ved en fejl Manchester Citys afgående træner, Manuel Pellegrini, som argentiner.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce