sammenhold. Leicesters omstillingsmaskine fortsætter marchen mod et usandsynligt mesterskab efter sejren mandag mod Newcastle.
Foto: Rui Vieira (arkiv)/AP

sammenhold. Leicesters omstillingsmaskine fortsætter marchen mod et usandsynligt mesterskab efter sejren mandag mod Newcastle.

Fodbold

Vindermentalitet: Sådan vandt Herfølge - og sådan vinder Leicester

Sportspsykolog ser på de undertippede, mens en af Herfølges Danmarksmestre mindes sensationen.

Fodbold

Da Leicester mandag vandt i Premier League, mens Hobro tabte i Superligaen, var det også historierne om et usandsynligt fodboldeventyr og om et andet, der hurtigt punkterede.

3. april sidste år var Leicester bundhold i den bedste engelske række med syv point op til redning. Men et år efter er Leicester nu - før de sidste otte kampe - tophold med fem point ned til rækkens nummer to, Tottenham.

Læs også

Hobro var i sidste sæson historien om amatørerne, som alle havde dømt til nedrykning. Men holdet blandede sig på et tidspunkt i kampen om de europæiske pladser efter blandt andre bemærkelsesværdige sejre mod Brøndby og FC København. I år er Hobro faldet som en sten til bunden, og med 12 kampe igen er nedrykningen nærmest allerede en realitet.

Vi gik til stålet for holdet både til træning og kamp. Og det var sjovt

Forskellen på de to holds skæbne kan selvfølgelig til dels forklares med justeringer i spillertruppen - men der har kun været få for begge hold. Sandheden er nok snarere, at Leicester-spillerne har fundet vindermentaliteten, mens Hobro-spillerne har mistet den.

Vindere imod alle odds

Leicester var inden sæsonen tippet som nedrykker af flertallet af kommentatorer omkring Premier League. Men med et decideret budgethold i forhold til stjernebesatte mandskaber som Chelsea, Manchester City, Arsenal og Manchester United har Leicester stik imod logik og forventninger lagt sig i spidsen af verdens hårdeste liga med flot omstillingsspil, stort arbejdsraseri og en taktisk plan.

Sportskommentar:

Over sæsonen har holdet samtidig udviklet nye profiler som Jamie Vardy, Riyad Mahrez, Danny Drinkwater og N'Golo Kanté, mens danske Kasper Schmeichel har været en sikker sidste skanse. Men holdet er stadig stjerne i Leicester, der har udviklet en stærk vindermentalitet på vejen.

Men hvordan opbygger et trængt fodboldhold pludselig vindermentalitet?

»Det første element er en ny start. En ny sæson med en ny træner og nogle udskiftninger kan give fornyet gejst og motivation. Og fordelen for hold som Hobro, Herfølge og Leicester var, at forventningerne til dem var ikke-eksisterende. Der var intet pres, og de var frigjort for mediernes opmærksomhed, hvilket ofte styrker muligheden for at få et rent fokus på spillet«, siger sportspsykolog Nikolaj Bonde Korsgaard, som de seneste 10 år især har arbejdet med fodboldklubber og -spillere.

»Det handlede om hårdt arbejde!«

De usandsynlige danske mestre fra Herfølge i 1999/2000-sæsonen havde det samme udgangspunkt som Leicester.

Foto: POULSEN LARS/POLFOTO

Ingen regnede med holdet, men den nye træner John 'Faxe' Jensen gjorde meget ud af at binde flokken af spillere sammen som et hold med sociale arrangementer, overlevelsesture og fælles bowling, så spillerne byggede et fælles fundament, hvor de både kunne have det sjovt sammen og stolede på hinanden på banen.

»Vi havde samme facitliste som Leicester: Det handlede om hårdt arbejde! Og så er det er nemmere at tage de sure løb for hinanden, når det sociale fungerer«, siger butiksindehaver Gert Nodin, der var en del af Herfølges DM-vindere i 2000.

Læs også

Ifølge den tidligere Herfølge-back, som efter sæsonen fik opkaldt en tribune på Herfølge Stadion efter sig, var holdånd, indstilling og benhård fight grundlaget for den usandsynlige mesterskabstitel til den lille sjællandske by.

»Klubben forstod, at vi havde brug for et sammentømret hold, hvor alle spillere både havde det godt sammen og havde respekt for hinanden. Vi vidste, at der krævedes knofedt for at komme på holdet, og alle havde en ydmyg holdning over for klubben. Vi var i god fysisk form, blev ikke forkælede og kravene var tydelige fra Herfølges side«, siger Gert Nodin.

»Vi havde blod på knæene«

Backen var 35 år, da han sluttede karrieren med mesterskabet for Herfølge. Og han mener, at to arrangementer var afgørende for at skabe grundlaget for enheden på holdet: overlevelsesturen, hvor alle blev bevidste om at hjælpe hinanden samt en tur til Arsenal med John 'Faxe' Jensen, hvor der blev festet igennem - hvorefter alle skulle stå klar til officielle arrangementer dagen efter.

»Vi gik til stålet for holdet både til træning og kamp. Og det var sjovt. Vi havde blod på knæene - og havde bare vinderinstinktet det år«, siger Gert Nodin.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Foto: Rui Vieira (arkiv)/AP

Leicester har praktiseret samme frihed til at nyde en øl og en julemiddag midt i det hårde juleprogram, mens der også blev plads til en festlig udklædningstur til København mellem de hårde træningspas. Alt sammen med træner Claudio Ranieris velsignelse.

Læs også

»Når det nye fundament er skabt, er det afgørende med en god start på sæsonen. Den kan være selvforstærkende for den nye enhed og løfter selvforståelsen hos spillerne, der vokser gennem fælles succes og bevidsthedsmæssigt åbner for nye store præstationer«, siger Nikolaj Bonde Korsgaard.

Træneren skal skærme spillerne

Nikolaj Bonde Korsgaard mener, at et succeshold bygget på holdfølelsen, hårdt arbejde og det fælles fundament risikerer at rutsje hurtigt ned gennem rækken, som tilfældet har været med Herfølge og Hobro, hvis ikke klubben sørger for at bevare kontakten til de oprindelige værdisæt.

»Hold som Herfølge, Hobro og Leicester har faktisk overpræsteret. De fælles dyder og kammeratskabet i den fasttømrede enhed styrkes yderligere, når spillerne får følelsen af, at 'det er muligt at vinde'. Faren er, at følelsen bliver svær at fastholde, når opmærksomheden stiger, selvtilliden måske ændrer fokus og modstanderne indstiller sig på det overraskende tophold«, siger Nikolaj Bonde Korsgaard.

FODBOLDREDAKTØREN

Sportspsykologen pointerer, at den øgede opmærksomhed på klubben ofte betyder nye mentale udfordringer for spillerne. Og i den situation er det vigtigt, at træneren træder i karakter for at holde fast i strategien og skærmer spillerne, mens han udadtil betoner, at 'den næste kamp er den vigtigste'.

»Hobro endte efter den første flotte sæson i Superligaen i et krydsfelt. Holdet forsøgte at bevare det oprindelige fundament, mens forventningerne var ændret og spillerne havde været igennem en udvikling, der førte til flere professionelle kontrakter. Problemet har været, at man ikke længere var den klub, man tidligere var, men heller ikke var landet i en ny identitet. Holdets nedtur kan sammenlignes med en sandbunke, hvor man kan blive ved med at lægge sandkorn i bunken, der flot vokser sig høj. Men ganske få sandkorn for meget, får bunken til at flade ud«, siger Nikolaj Bonde Korsgaard.

Tilbage til de klassiske dyder

Leicester kan blive den største overraskelse som engelsk mester i nyere tid. Men presset er øget på holdet, der nu går ind i den afgørende præstationsfase med otte kampe frem mod sæsonafslutningen i maj.

Foto: Rui Vieira/AP

»For Leicester handler det om, at doseringen af den fysiske og taktiske forberedelse og træning skal være nøje afstemt i den kommende periode. Der skal ikke lægges for meget nyt på, og det bliver vigtigt med mental restitution. Træner Ranieri skal have blik for de enkelte spilleres frirum samtidig med, at Leicester skal ride videre på holdets energi og selvtillid«, siger Nikolaj Bonde Korsgaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Læs også

Gert Nodin håber på, at Leicester går hele vejen og skaber sensationen. Ikke mindst fordi, det vil være en tilbagevenden til klassiske dyder i fodbold - og et opgør med tendensen til at analysere kampsituationer til døde.

»Frem for en smuk tæmning af en præcis aflevering vil jeg hellere se livlige kampe og fight. Det leverer Leicester på et lille budget; og jeg håber inderligt, de holder dampen oppe og bliver engelske mestre. I dag flaskes unge spillere op med en tro på, at de kan komme langt med deres talent - de glemmer, at talentet skal understøttes med hårdt arbejde. Leicester-spillerne viser med deres eksempel, at hårdt arbejde skaber vindermentalitet«, siger Gert Nodin.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce