Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
NISSEN MADS
Foto: NISSEN MADS

Originalfoto: Mads Nissen. Fotomontage

Chefredaktør: Derfor bruger Politiken lækkede fodboldhemmeligheder

Hvad har Politiken gjort sig af etiske overvejelser i håndteringen af lækagen, der afslører fodboldens skyggesider? Her er fire centrale spørgsmål og svar.

Fodbold

18,6 millioner hemmelige dokumenter fra fodboldindustrien blev i februar lækket til det tyske ugemagasin Spiegel af kilden ’John’, der står bag whistleblowerplatformen Football Leaks. Hvad betyder det for Politiken, hvis dokumenterne er blevet stjålet af insidere eller en hacker udefra?

Vi kender ikke kilden og kan derfor heller ikke vurdere kildens motiv. Vi har ingen viden om, hvorvidt de lækkede dokumenter er tilvejebragt uretmæssigt. Kilden ’John’ har over for Spiegel afvist, at lækagen er sket ved hacking. Kun Spiegel har direkte kontakt til kilden.

Politiken har fået adgang til de lækkede dokumenter, fordi vi er medlem af European Investigative Collaborations (EIC), der består af 10 europæiske medier. I de seneste syv måneder har op mod 60 undersøgende journalister arbejdet med dokumenterne, faktatjekket oplysninger og kortlagt mønstre bag spillerhandler og systematisk brug af offshoreselskaber og aggressiv skattetænkning.

Vi har, så vidt det er muligt, undersøgt dokumenternes ægthed og altid forelagt oplysningerne for de involverede parter for at høre deres version. Vi kan ikke udelukke, at de lækkede dokumenter er blevet stjålet, men lækagen har væsentlig samfundsmæssig interesse for ikke bare millioner af fodboldfans, men også for borgere, organisationer og myndigheder. Den væsentlige samfundsmæssige interesse er det eneste, der kan berettige, at Politiken viderebringer oplysninger fra de lækkede dokumenter.

Går Politiken over grænsen ved at offentliggøre oplysninger om konkrete virksomheder og personers løn, kontrakter og skattebetaling?

Med Football Leaks får Politiken et dybt indblik i virksomheders fortrolige interne dokumenter og økonomiske forhold for deres kunder og ansatte, uden at virksomhederne har givet os lov. Vi bringer kun oplysninger om fodboldspillere, trænere, agenter og andre parter, når der er tale om væsentlig samfundsmæssig interesse. Vi har i flere tilfælde valgt at navngive de berørte parter, fordi blandt andre spillere og trænere er fodboldens ambassadører. De er rollemodeller, globale brands og millionforretninger, der bliver fulgt tæt af hundredvis af millioner fans, som betaler stadig mere for billetter, trøjer og tv-pakker, uden at de kender fodboldindustriens mørke bagside.

Vil Politiken give adgang til alle lækkede dokumenter?

Nej, vi vil ikke offentliggøre en søgbar database med dokumenterne, fordi der er oplysninger, der ikke har væsentlig samfundsmæssig interesse. Vi vil fremlægge centrale oplysninger fra lækagen som dokumentation for vores undersøgende serie om Football Leaks på politiken.dk og i avisen.

Har Politiken fået begrænset sin redaktionelle frihed i arbejdet med Football Leaks i samarbejdet med EIC?

Nej. Politiken har haft fuld adgang til samtlige dokumenter, og vi beslutter, hvilke historier vi undersøger, og hvad vi publicerer. EIC har fungeret som et stort undersøgende research-samarbejde for at kortlægge metoder og mønstre bag pengestrømmene i international topfodbold. Den opgave vil Politiken og andre medier ikke kunne løfte alene, fordi materialet forgrener sig til et omfattende net af nationale fodboldligaer, virksomheder og internationale skattely. Det kræver samarbejde og et stort hold af undersøgende journalister.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden