Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: RIORDAN BOLL IVAN

Hos fodboldfolket: »Færre vil kunne lide Ronaldo, men han er stadig en stjerne«

Verdensstjernens kreative skattefinte betyder ikke så meget for fansene på fodboldbanen.

Fodbold

Den lille lyshårede knægt lader sig ikke mærke af, at han kun går modstanderen til navlen.

Hurtigt dribler han gennem benene på forsvarsspilleren foran sig og sender fodbolden videre til sin holdkammerat. 9-årige Noah Gammelgaards hold er i overtal og udmanøvrerer nemt de høje modstandere. Pludselig vrimler det med spillere foran målet, og selv om målmanden får pareret de første par afslutninger, bliver Noah Gammelgaard og resten af holdet ved med at skyde. Og til sidst lykkes det.

Drengene spiller formiddagens sidste kamp på Fodboldfabrikkens indendørsbane mod deres fædre. Og foreløbigt står det 1-0 til den nye generation af fodboldentusiaster.

Blandt drengene på holdet er idolerne mange. Især Lionel Messi er et hit, men en enkelt pink Real Madrid-udebanetrøje har også sneget sig med i holdopstillingen. Som den eneste på banen har 9-årige Noah Gammelgaard allerede hørt om, at Cristiano Ronaldo fra netop Real Madrid er blevet afsløret i også at lave finter uden for banen. Nærmere bestemt skattefinter.

»Jeg ved ikke helt, hvad det er. Men jeg ved, det er noget skidt«, siger Noah Gammelgaard.

Ronaldo er et dårligt forbillede

I går afslørede Politiken og 11 andre medier i konsortiet European Investigative Collaborations (EIC), hvordan Cristiano Ronaldo har brugt et netværk af selskaber til at gemme 1,1 milliard kroner fra sine sponsorindtægter i skattelyet De Britiske Jomfruøer.

På grund af den konstruktion er verdensstjernen sluppet med at skulle betale, hvad der svarer til en skatteprocent på 3,8 af sine samlede globale reklamepenge fra firmaer som Nike, Castrol og danske JBS.

AFSLØRINGEN:

På Fodboldfabrikken er de fleste af spillerne enige om, at det er en dum sag for den verdenskendte angriber. 13-årige Vitus Mallow, der er Real Madrid-fan, ærgrer sig over, at Ronaldo muligvis er på kant med loven.

»Det, der sker uden for banen, det er hans eget problem. Men jeg synes, det er ærgerligt, for han er et dårligt forbillede for mange børn, som godt kan lide ham«, siger han.

Vitus Mallow tror dog, at de helt store Ronaldo-fans vil lade sagen passere. Og når Real Madrid i dag møder ærkerivalen FC Barcelona i El Clásico, vil han i lighed med flere af de andre drenge fra Fodboldfabrikken se med. For 15-årige Theo Lyck gør sagen ikke så meget, når først kampen er i gang.

Når man ser kampen på TV, så glemmer man det hurtigt.

»Når man ser kampen på TV, så glemmer man det hurtigt. Det gør ikke den store forskel på banen«, siger han og bakkes op af holdkammeraten Noah Gammelgaard.

»Lidt færre vil sikkert kunne lide Ronaldo, men han er stadig en stjerne. Jeg vil ikke tænke på det under kampen«, siger han.

Blandt fædrene lyder sætninger som »jeg er desværre ikke overrasket«, og »det er jo ikke det samme som doping i cykelsporten - han svindler jo ikke i skat for at blive bedre på banen«.

Messis sag er glemt igen

Selv om afsløringerne givetvis ærgrer mange fodboldfans som Noah, Vitus og Theo, vil Ronaldo stadig opretholde sit brand, vurderer etikprofessor ved CBS, Ole Thyssen.

»Man kan mene, at det er pinligt eller ligefrem perverst, at en mand med sådan en indkomst kun betaler 3,8 procent i skat, men så er det reglerne, der skal laves om. Hvis ikke han har gjort noget ulovligt, tror jeg, at de fleste af hans fans vil mene, at det ikke angår hans fodboldspil. Han er jo stadig dygtig på banen«, siger han.

Tilbage på fodboldbanen sammenligner Noah Gammelgaard afsløringerne af Ronaldo med dem, der tidligere har rystet det argentinske fodboldikon Lionel Messi. En lignende skattesag, som endte med at koste stjernen 21 måneders betinget fængsel og flere millioner kroner.

»Mange kunne ikke lide Messi, men nu er det glemt igen«, siger Noah Gammelgaard.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden