Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Koloreret arkivfoto: Nick Potts/AP

Koloreret arkivfoto: Nick Potts/AP

Baggrund: Sådan tjente Laudrups agent penge på siden

Michael Laudrups mangeårige agent gik flere gange udenom Swansea for at øge sin egen profit.

Fodbold

Både det danske fodboldikon Michael Laudrup og hans tyrkiske agent, Bayram Tutumlu, havde succes i Swansea.

Mens Laudrup som cheftræner førte klubben til sin største titelsejr i 100 år, tjente Tutumlu styrtende med penge på at handle med klubbens spillere. Til trods for, at han formelt set ikke havde noget med spillerhandlerne at gøre.

Bayram Tutumlus relation til Swansea stoppede reelt, da han i 2012 havde sikret sin klient, Michael Laudrup, jobbet som cheftræner. Men under mange af Michael Laudrups senere spillerhandler endte den tyrkiske agent alligevel som mellemmand. Det viser lækkede dokumenter fra idrætshistoriens største lækage, Football Leaks.

Læs med her for et kort indblik i agentens metoder.

Underkontrakter med spillernes agenter

Under Michael Laudrups tid som træner lykkedes det flere gange Tutumlu at sikre sig en del af det agentsalær, som spillerens agent får under et klubskifte.

Når Swansea skrev kontrakt med en ny spiller, lavede han sin egen aftale med det agentur, som repræsenterede den pågældende spiller. Her forpligtede de sig typisk til at aflevere en stor del af deres agentsalær til Tutumlu.

Med det store spanske agentur Promoesport BCN lavede han blandt andet en aftale, der sikrede ham 66 procent af salæret, hver gang en af agenturets spillere skiftede til Swansea. Hvordan det lykkedes ham, melder historien ikke noget om - men aftaler som denne sikrede ham alene over 20 millioner kroner, viser Politikens oplysninger.

Direkte kontrakt med spilleren

Under Michael Laudrups tid i Swansea gik Bayram Tutumlu også helt uden om agentbureauerne, når klubben købte spillere. Da Swansea i 2012 købte den spanske kantspiller Pablo Hernandez for 5,5 millioner pund, lavede Tutumlu for eksempel en aftale med Hernandez selv.

Her forpligtede kantspilleren sig til at aflevere en del af sin løn til Michael Laudrups agent, hvis hans nettogrundløn oversteg et vist beløb.

Usædvanlig kontrakt med klubben

Bayrum Tutumlu nød godt af Michal Laudrups succes i Swansea. Efter pokaltriumfen i 2013, hvor klubben vandt den engelske ligacup for første gang, forhandlede den tyrkiske agent en uhyre fordelagtig kontrakt på plads med den walisiske klub.

Foruden at sikre sig 7,5 procent af indtægterne fra alle Swanseas spillerhandler, skulle klubben nu betale ham 3,5 million kroner om året for at holde Michael Laudrup i klubben.

Kontrakt med en anden klub

Et halvt år efter afbrød Swansea alt samarbejde med Bayram Tutumlu. Men det stoppede ham ikke fra at spinde penge på Michael Laudrups spillerhandler.

Han begyndte i stedet at repræsentere den anden part, når den walisiske klub ville hente spillere. Da Swansea i 2013 lejede angriberen Álvaro Vázquez i Getafe tjente Tutumlu godt 1,1 millioner kroner på handlen - betalt af Getafe.

Selv om Tutumlu formelt var fortid i Swansea, endte han desuden med at få cirka 3 millioner kroner, da Michael Laudrup blev fyret i 2014.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden