0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Jørn Villumsen/Politiken-Tegning
Foto: Jørn Villumsen/Politiken-Tegning

Risiko for aftalt spil: Danske Spil udbyder væddemål på svensk hyggebold, som de advarer mod i Sverige

I coronakrisen udbyder Danske Spil væddemål på testkampe fra det laveste niveau i Sverige. Svenska Spel, forsker og klubber kommer med klare opråb om risiko for matchfixing.

Fodbold

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Selv om risikoen for matchfixing er høj, og den sportslige værdi er lav, tilbyder statens bookmaker, Danske Spil, for tiden væddemål på talrige venskabskampe med svenske fodboldklubber fra de laveste rækker. ​​

For eksempel var der mandag aften en dyst mellem Västra Ingelstad og Skabersjö på programmet – to hold fra det laveste og næstlaveste amatørniveau i Sverige. Der er altså tale om hold, der bare træner et par gange om ugen og lige så gerne samles for en øl som for at spille fodbold.

»At kunne spille på en venskabskamp mellem klubber i de allerlaveste rækker i svensk fodbold er forkert på alle måder. I sig selv har kampen ingen betydning, det er bare opvarmning til sæsonen, så det ville være super let at påvirke resultatet, hvis nogen virkelig ville det«, siger Jacob Eliasson, holdleder fra Skabersjö.

De senere år har svensk fodbold oplevet mange sager om matchfixing. Blandt andet derfor tager de statsejede bookmakere i Norge og Sverige ikke imod væddemål på særlig risikable kampe fra de laveste rækker, som Danske Spil nu gør.

Under coronakrisen er der meget få sportsbegivenheder at udbyde spil om, men fordi svenskerne har indført færre restriktioner end i andre lande, har de stadig haft mulighed for at spille fodbold – og fordi det er nogle af de få resterende kampe, er de pludselig at finde hos bookmakere over store dele af kloden. Selv dem fra laveste niveau.

»Hos Svenska Spel ville vi end ikke have en diskussion om, hvorvidt vi skulle udbyde de her kampe fra de laveste rækker. Det kommer ikke på tale«, siger Dan Korhonen, chef for sportsspil og spilsikkerhed hos Svenska Spel, og kalder det »helt forkert og useriøst, at spilselskaber udbyder venskabskampe på det niveau«:​​

»Risikoen for matchfixing er for stor i venskabskampe med lavt rangerede hold. Spillerne tjener ikke nogen penge ved at spille. Derfor kan matchfixerne tilbyde langt lavere beløb for at få det resultat, som de ønsker, end normalt«.​​

Danske Spil afviser kritik

Det tyder da også på, at det er mere end blot en risiko. I fredags skulle Enhörna IF og Södertälje FF fra den svenske Division 4 – det svarer cirka til serie 2 i Danmark – spille en testkamp, men den blev aflyst i sidste øjeblik af kritiske grunde.​​

»Jeg fik information om, at vores kamp ville blive forsøgt fixet. Jeg blev meget forfærdet. Det er det værste, som findes i fodbolden«, siger Mikael Alfredsson, formand for Enhörna IF, og kritiserer muligheden for at sætte penge på kampen:​​

»Det er helt forkert, at min klub skulle være en ufrivillig del af mørke kræfters ønske om at tjene penge på os«, siger han. ​​

Indtil aflysningen var det også muligt at vædde om Enhörna IF’s kamp hos Danske Spil. Den statsejede bookmaker forsvarer imidlertid sit valg om at udbyde spil på amatørfodbold fra Sverige – selv om Svenska Spel advarer mod det:

»Det gør vi, fordi vi ellers slet ikke ville have et udbud. Kampene bliver udbudt, fordi vi har informationen fra en normalt pålidelig dataleverandør, det er en sportsgren, vi kan forholde os til, og der er en lav grænse for, hvor meget man kan spille på kampen, så vi beskytter både os og vores spillere. Ligesom vi holder øje med, hvis der skulle ske noget mistænkeligt. Men det er simpelthen et udtryk for, at det er det, som er tilgængeligt fra fodboldens verden lige nu«, siger Niels Folmann, direktør for Danske Licens Spil, som er den gren af Danske Spil, der udbyder sportsvæddemål.

Sætter I så ikke indtjening højere end integritet?

»Det er nede i så små beløb i forhold til de store ligaer, at det handler mere om underholdning end indtjening«, siger Niels Folmann og tilføjer, at »hvis vi får efterretninger, hvor der er sikkerhed for, at der foregår noget uhensigtsmæssigt, laver vi selvfølgelig en note om, at det er noget, vi skal pille af«.

Trusler mod svenske spillere

Men det er kritisk at udbyde spil på kampe, hvor det er så umuligt at garantere konkurrencens integritet. Sådan lyder det fra forsker og lektor Declan Hill, der er en af verdens førende eksperter i matchfixing og blandt andet uddanner folk fra Uefa i at bekæmpe aftalt spil.

Annonce

»Danske Spil bør ganske enkelt lade helt være med at udbyde kampe, der er så stor tvivl om. Når de og andre bookmakere ikke kan garantere et troværdigt produkt uden åbenlys risiko for matchfixing, skal det ikke være på programmet. Og når rækken er for lav, kan man ikke garantere det«, siger Declan Hill og tilføjer:

»Kunne man forestille sig, at der var en pølsefabrik i Danmark, der sagde, at man kunne spise 90 procent af deres pølser uden at blive syg, men at det så stadig var fint nok at sælge dem alle? Nej da«.

Fra flere af de svenske klubber lyder det nu, at deres spillere har modtaget dødstrusler fra folk i andre lande, der pludselig sætter penge på deres kampe i de lave rækker. Både for at presse dem og true dem, hvis væddemålene ikke er gået hjem. På den måde har coronakrisen ændret meget for små klubber i Sverige.

»Det er blevet tydeligt med udbuddet af de svenske kampe, at penge er blevet vigtigere end moral for spilselskaberne. Mange virksomheder verden rundt har økonomiske problemer lige nu, men det kan ikke forsvare, at spilselskaberne sætter amatørspillere og -klubber i de situationer«, siger Jakob Uddeholt, leder af kampen mod matchfixing i det svenske idrætsforbund, Riksidrottsförbundet.​​

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne

  Henter…

Forsiden