Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

miserabel. Bolden hoppede og dansede på den ujævne græsoverflade under kampen mellem Schweiz og Frankrig.
Foto: Thibault Camus/AP

miserabel. Bolden hoppede og dansede på den ujævne græsoverflade under kampen mellem Schweiz og Frankrig.

EM 2016
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Miserable EM-baner bliver udsat for heftig kritik

Både Uefa, gartnere og trænere langer ud efter grønsværen på de franske stadioner.

EM 2016
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Adskillige gange under gårsdagens uafgjorte 0-0-kamp mellem Frankrig og Schweiz tog bolden mærkelige opspring, og spillerne fra de to lande havde generelt svært ved at stå fast på grønsværen.

Forholdene på banen på Stade Pierre-Mauroy i Lille var i det hele taget under al kritik, og Frankrigs landstræner langede da også ud efter græstæppets tilstand efter kampen.

»Spillerne fortjener ros, og banen var bedre end i Marseille, men det er irriterende. Jeg ved ikke, hvem der er ansvarlig for forholdene, men vi er kun i gruppespillet. Det er ikke godt«, sagde landstræneren, der altså også nævnte de ringe forhold på Stade Velodrome i Marseille, hvor Frankrig mødte Albanien onsdag i sidste uge.

Årsagen til at banerne under EM er i ussel stand skyldes primært, at regn er strømmet ned over byerne i det nordlige Frankrig i de seneste uger.

Uefas egen turneringsdirektør, Martin Kallen, har også selv rettet kritik mod baneforholdene under EM-slutrunden.

»Banerne burde være bedre, og vi er ikke glade. Vi har taget nogle tiltag i brug for at holde banerne i god stand, men i en sommerturnering forventer man ikke så meget regn, som der har været«, siger Kallen til Sky Sports.

Ekstraordinært dårligt vejr op til EM

De tiltag, turneringsdirektøren nævner, er, at Uefa i måneden op til EM gik i gang, valgte at så nye græsfrø på de fleste EM-stadions i Frankrig.

Dette burde have sikret, at banerne, fodboldstjernerne dyster på, havde været slidstærke, jævne og faste. Men det modsatte har været tilfældet, primært fordi vejret har været ekstraordinært dårligt for årstiden i Frankrig.

»Det har været en vanskelig tid de sidste tre-fire uger på grund af regnen«, siger Martin Kallen, som samtidig fortæller, at det på nogle af de nye, overdækkede stadions også er et problem, at græstæppet ikke får sol nok.

En anden årsag til, at græstæppet på de forskellige stadions i det franske er i dårlig stand, er, at 8 af de 10 EM-stadions er såkaldte multiarenaer og derfor bliver brugt til andet end at spille fodbold på.

Dette kommenterede Frankrigs træner Didier Deschamps også på efter kampen mod Albanien på Stade Velodrome i Marseille, hvorpå der nogle uger forinden havde været afholdt koncert med AC/DC.

»Det gør det sværere at spille på, og det medfører mange tekniske fejl. Ærlig talt, da jeg så billederne og videoerne efter kampen, lignede det noget fra en anden verden, men sådan er det med ’Highway to Hell’«, lød det fra landstræneren.

Foto: Claude Paris/AP

Må træne andre steder

Flere steder i Frankrig gør de bumlede baner, at forskellige lande må ændre i deres kampforberedelser.

Fredag aflyste Uefa træningen for både Island og Ungarn forud for lørdagens kamp på netop Stade Velodrome.

I Bordeaux må både Spanien og Kroatien rejse til et andet stadion end Stade de Bordeaux for at træne frem mod deres respektive opgør tirsdag. Bordeaux har været ramt af kraftig regn hele sidste uge, og derfor må begge lande henlægge deres træning på kampdagen til et andet stadion, Stade Chaban Delmas.

Italien og Irland har også fået besked om, at de ikke får lov til at træne på Stade Pierre-Mauroy i Lille før deres indbyrdes kamp onsdag.

Uefa har ellers gjort alt, hvad de kan, for at få banerne i god stand. Både tørremaskiner og gødningsstoffer er blevet brugt for at pleje overfladerne på græstæpperne landet over.

I pausen af kampen mellem Frankrig og Schweiz forsøgte groundsmen at friske banen op med river og høtyve, men lige meget hjalp det.

»Det er en skam, og det hæmmer definitivt kvaliteten i spillet. Jeg håber virkelig, de løser det, for banen er ikke i god stand«, sagde Schweiz’ træner Vladimir Petkovic efter kampen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I nogle af EM-byerne, eksempelvis Lille og Marseille, skal der spilles seks kampe eller mere i alt under slutrunden, hvilket skaber et naturligt slid på græstæppet.

Men faktisk forsøger man med dansk sportsgræs at gøre vilkårene på banerne så gode som muligt. Det fortæller Stig Oddershede, som er kommunikationschef i den danske frøgræs-koncern DLF.

Virksomheden leverede en særlig type sportsgræs til VM i fodbold i Brasilien i 2014 og Copa América i Chile 2015. Og på syv stadions ved EM i Frankrig er det også græs fra DLF, der bruges.

»Vores græs er dog ikke i brug i Lille. Jeg så godt kampen i går, og banen så godt nok lidt bulet ud. Arrangørerne har virkelig haft nogle udfordringer med al den nedbør frem mod EM. Normalt sår man nyt frø oven i det allerede eksisterende græs for at få en helt jævn og slidstærk og flot grøn overflade med en tæt plantebestand. Det er også gjort denne gang, men den ekstreme nedbørsmængde har gjort, at alt har sejlet rundt dernede, og det har gjort forberedelserne svære«, siger Stig Oddershede.

DLF leverer græssorter til blandt andet stadions i Paris, Nice og Saint-Étienne. Og den danske kommunikationschef tror på, at de franske banemanagere og groundsmen vil få held til at få EM-banerne til at fremstå i en bedre forfatning under resten af slutrunden.

»Vores græs kommer fra de bedste sorter, og når de i Frankrig har foretaget en ny oversåning, vil kvaliteten blive bedre. Normalt tager det 4-6 dage for græsset at gro, og så har man et helt nyt græstæppe. Det er altså ikke græssets skyld, at banerne har været dårlige. Det er vejrets skyld. Man kan godt sidde her nu og fundere over, hvad man kunne have gjort anderledes, men det er altså svært at hamle op med, hvis det tisser ned fra himlen«, siger Stig Oddershede.

Foto: Martin Meissner/AP

Gartnere kritiserer Uefa

Mindre diplomatisk over for EM-græssets tilstand er en række franske gartnere. Gartnernes fællesorganisation SFG udsendte i sidste uge en kritisk mail til de franske medier, hvori man kritiserer, at Uefa kort før slutrunden valgte at udskifte al græsset på banerne, som skulle i brug til EM.

LÆS OGSÅ

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Især kritiserer gartnerne, at rullegræs på nogle af banerne er leveret af det østrigske firma Richter Rasen. Flere franske medier, herunder nyhedssitet 20 minutes beretter desuden, at noget af rullegræsset til Stade Pierre-Mauroy i Lille endte med at blive forfrossent, fordi det blev transporteret i kølebiler.

Som om kritikken ikke skulle være nok i sig selv, så har der også været rygter om, at græstæppet i Lille blev malet grønt før kampen i sidste uge mellem Rusland og Slovakiet for at skjule banens dårlige kvalitet.

De kommende dage vil vise, om banemanagerne i Lille har formået at rette op på tingene. Onsdag mødes Italien og Irland som sagt i den sidste kamp i pulje E.

Stade Pierre-Mauroy lægger også bane til en 1/16-dels-finale og en kvartfinale senere i EM.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden