0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
 MIKKEL KHAN TARIQ (arkiv)
Foto: MIKKEL KHAN TARIQ (arkiv)

Skeptisk. FCN-træner Kasper Hjulmand er en af flere, der ikke tror på den nye struktur.

Superligaen
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Få styr på dansk klubfodbolds kaotiske fremtid

Flere topkampe og risiko for en grotesk overlevelse er nogle af konsekvenserne af den ny turnering.

Superligaen
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Topklubberne er godt tilfredse, flere af de øvrige er skeptiske, og OB-træner Kent Nielsen synes, man skal give den nye struktur en chance.

»Jeg tror ikke en skid på den model. Jeg tror, det bliver noget rod. Der er mange mærkelige ting i det. Nummer 7 kan komme i Europa, og der kommer til at være mange fans, der ikke forstår det«, har FC Nordsjællands træner, Kasper Hjulmand, eksempelvis sagt til BT om Superligaens nye struktur, som han tror, hurtigt vil blive lavet om.

Samme holdning har Ove Pedersen, der som træner hos nedrykkeren Hobro ikke selv skal opleve den første sæson med slutspil på nærmeste hold.

Læs også

»De eneste klubber, der er fans af det her, er de seks klubber i toppen, der skal spille slutspil. Jeg kigger på, hvad der er bedst for dansk fodbold, ikke ud fra egoisme. Det kan måske give et boom i et par år, men lur mig, om ikke vi kommer tilbage til en almindelig struktur om et par år«, har Ove Pedersen sagt til Nordjyske.

Meningerne er mange, men den neutrale administrator er på holdet med de positivt stemte, når det danske fodboldmesterskab efter 21 år med samme turneringsform atter skal afgøres i et slutspil.

»De bedste klubber kommer til at møde hinanden fire gange, og de skal kun møde de dårligste hold to gange. Det giver flere topkampe, det mindsker risikoen for, at en klub skiller sig tidligt ud, som vi har set de seneste år, og det skærper klubberne, inden de skal ud og spille europæiske kampe«, påpeger Peter Ebbesen, der er turneringsansvarlig i Divisionsforeningen.

Er slutspillet til at overskue, er det noget mere indviklet, når det handler om de 8 nederste klubbers kamp for at sikre sig endnu en sæson i den bedste række og muligheden for via 7.-pladsen at spille sig til kvalifikationen til Europa League.

Strukturen i slutspillet med knockout-kampe åbner eksempelvis for den groteske mulighed, at en klub kan tabe 34 kampe i træk, men redde sig endnu en sæson ved at spille 2 gange uafgjort med flest scorede mål på udebane.

Scenariet er teoretisk, naturligvis, men et andet uheldigt scenarie er indtruffet et par gange. Bundholdenes slutspil om en europæisk kvalifikation får nemlig pludselig en nyt aspekt, hvis pokalfinalen bliver vundet af en klub, der stadig er med i kampen om pladserne 7-10.

I det tilfælde vil klubben være klar til Europa League-kvalifikationen og skal derfor straks udtræde af slutspillet, hvor den kommende modstander derfor vinder uden kamp.

»Det håber vi ikke sker de første år, da det vil skabe unødig forvirring, men 13 af de seneste 15 sæsoner er pokalfinalen vundet af et hold fra top-6, så sandsynligheden taler ikke for det«, siger Peter Ebbesen om situationen, der vil sende et uheldigt signal i et i forvejen kaotisk udseende spil om europæisk kvalifikation.

Nu kun 11 procent risiko for nedrykning

Til gengæld peger Peter Ebbesen på det gavnlige i, at risikoen for at rykke ud af Superligaen er væsentligt formindsket, fra ca. 17 til ca. 11 procent.

Annonce

»Det skulle gerne give større risikovillighed og investeringslyst både på banen med mere offensiv fodbold og udenfor med klubbernes investeringer i stadionfaciliteter, infrastruktur og sportsligt setup«, siger Peter Ebbesen.

Vinterpausen bliver i den nye struktur ikke det naturlige skel mellem de to turneringer. I den forestående sæson spilles der 21 runder fra 15. juli til 12. december og 5 grundspilsrunder fra 17. februar til 13. marts, inden to ugers landskampspause udgør overgangen til slutspillets 10 runder, der slutter søndag 28. maj, tre dage efter pokalfinalen.

Læs også

Og så kan pokalfinalens udfald i øvrigt ændre forudsætningerne for playoffkampen om kvalifikation til Europa League. Vindes pokalfinalen af en af de tre medaljevindere, er det Superligaens nummer 4, der skal spille den enkelte playoffkamp.

Der er meget, fodboldfolket skal vænne sig til. Mere end nogen sinde må de nok affinde sig med klicheen om at tage en kamp ad gangen.

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Claus Nørregaard/POLITIKEN

  Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?