trumf. Ifølge Brasilien-kender Vinicius Mariano de Carvalho fra Aarhus Universitet havde landets præsident Dilma Rousseff set frem til at bruge Brasiliens sejr ved VM til selv at genvinde sin post som præsident i oktober. Eneste problem er, at Brasilien ikke længere kan vinde VM, efter Tyskland slog dem 7-1 i går.
Foto: Steffen Schmidt (Arkiv)/AP

trumf. Ifølge Brasilien-kender Vinicius Mariano de Carvalho fra Aarhus Universitet havde landets præsident Dilma Rousseff set frem til at bruge Brasiliens sejr ved VM til selv at genvinde sin post som præsident i oktober. Eneste problem er, at Brasilien ikke længere kan vinde VM, efter Tyskland slog dem 7-1 i går.

VM 2014

Ydmygelse af Brasilien kan få politiske konsekvenser for Dilma

Oppositionen vil bruge fodboldfiaskoen politisk forud for præsidentvalg i oktober.

VM 2014

Det er svært at forestille sig, at danske fodboldfans ville skyde skylden på Helle Thorning-Schmidt og buhe af hende, hvis Danmark tabte en landskamp.

Sådan er det ikke i Brasilien.

Da den stolte fodboldnation i går fik knust drømmen om VM-guld af et tysk landshold i weltklasse, blev frustrationerne kanaliseret i retning af den brasilianske præsident, Dilma Rousseff, fra Arbejderpartiet.

Folk buhede på stadion og råbte ukvemsord som »fuck dig, Dilma«.

»Når vi taler om fodbold i Brasilien, taler vi ikke om rationalitet men om passion«, siger brasilianskfødte Vinicius Mariano de Carvalho, der er lektor i brasiliansk ved Aarhus Universitet.

For at forstå de impulsive udbrud på Estadio Castelaos tribuner i går, må man først forstå den sydamerikanske nations to mest udtalte passioner.

»Den ene er fodbold, den anden er politik. Når vi er værter ved verdensmesterskabet i et år, hvor der er valg i Brasilien, bliver de to ting unægteligt blandet sammen«, siger Vinicius Mariano de Carvalho.

Folk bliver mindet om de dårlige ting

Når det går elendigt som i går, forklarer lektoren, bliver brasilianerne mindet om bagsiden af den guldmedalje, som hjemmebaneholdet mod forventning ikke får om halsen.

»Der har jo været så mange kontroverser i forbindelse med forberedelserne til VM. Folk, der måtte flytte, så der kunne opføres stadioner, korruption, overskredne budgetter, livsfarlige konstruktioner og demonstrationer«, siger han.

Når der er præsidentvalg i Brasilien til oktober, har Dilma altså et ekstra problem og en trumf mindre på hånden. For hende har fodbold-VM været et prestigeprojekt, og Vinicius Mariano de Carvalho mener, at hun havde glædet sig til at tage æren for, at Brasilien vandt verdensmesterskabet under hendes ledelse.

Men den går ikke nu.

Nederlag for landsholdet kan blive nederlag for regeringen

»Dette glansbillede af den store brasilianske succes begynder at krakelere, og det udgør en stor udfordring for regeringen. De kan ikke længere bruge det her som et stykke propaganda forud for valget i oktober«, siger lektoren.

Hvor vigtigt er det trumfkort, som hun nu ikke har, i forhold til at vinde valget?

»Det er ikke definitivt, at hun ikke vil vinde valget, fordi Tyskland vandt over Brasilien i går. Men det er helt afgjort et negativt punkt for hende«.

Derudover forudser Vinicius Mariano de Carvalho, at man vil få øje på landets mange andre udfordringer, som er blevet glemt under det altoverkyggende VM.

»I det sydlige Brasilien ligger 121 byer under vand på grund af enorme regnskyld. Det er et enormt problem, men ingen taler om det«, nævner han som eksempel.

»Og det er sandsynligvis også et kneb, som oppositionen vil tage i brug i forbindelse med valget«, lyder det.

Meningsmålingerne følger resultater på banen

Siden begyndelsen af året, hvor man begyndte at tale om VM, frem til en uge inde i mesterskaberne, faldt Dilma 20 procent i meningsmålingerne på grund af de infrastrukturelle problemer forud for prestigeprojektet, fordi hun ikke satte ind over for korruption. Og fordi budgettet blev overskredet.

3D

Efter første kamp, hvor Brasilien vandt 3-1 over Kroatien, smittede det af på Dilmas popularitet, der gik et lille nøk opad. Selvom hun også blev buhet af den dag, hvor hun selv var til stede på stadion.

»Man kan helt klart se et mønster; at Dilmas popularitet følger med landsholdes præstationer på banen«, bemærker Vinicius Mariano de Carvalho.

Han siger, at Dilma ikke står til at vinde første runde af valget men anden og dermed genvinde sit embede. Han venter spændt på næste meningsmåling, der vil vise, om det svidende nederlag til landets hold kan blive et svidende nederlag til landets præsident.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden