Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Åbent. Norges Veronica Kristiansen (tv.) og Ida Alstad skal spille VM-finale i dag mod et stærkt hold fra Holland.

Håndbold
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

VM-festen slutter med et åbent brag

Norge er favoritter til at vinde VM-guldet. Men Holland har overrasket stort og kan gøre det igen.

Håndbold
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Et sensationshold uden nogen internationale medaljer mod de forsvarende europa- og olympiske mestre. På papiret burde sagen være ganske klar inden VM-finalen i kvindehåndbold mellem Holland og Norge, og de norske jenter er da også storfavoritter til at vinde deres tredje verdensmesterskab siden det første i 1999. Men Holland er foreløbig gået ubesejret gennem turneringen og har i knockoutkampene besejret Serbien, Frankrig og Polen på stribe. Den form må indgyde respekt – også hos sejrsvante Norge, der har domineret kvindehåndbolden siden 1998.

For det var netop i 1998, Norge for første gang vandt en titel ved at besejre Danmark i EM-finalen i Amsterdam. Siden den decemberaften i den hollandske storby har nordmændene føjet fem europamesterskaber, to VM-titler og to olympiske guldmedaljer til et imponerende trofæskab, og i samme periode har Holland intet vundet.

Hollands bedste resultat hidtil var femtepladsen ved VM i Skt. Petersborg for 10 år siden, og det er de nu sikre på at forbedre til mindst en sølvmedalje.

Men hvorfor stille sig tilfreds med sølvet, når guldet nu er inden for rækkevidde? Det er ikke, fordi Norge har vist deciderede svaghedstegn ved slutrunden i Danmark, men holdet omkring den islandske landstræner Thorir Hergeirsson har dog været til at tale med, hvilket blandt andet gav sig udslag i nederlaget til Rusland i den første gruppekamp.

Flere forsøg på gennembrud

Og så sent som i semifinalen tvang Rumænien holdet ud i forlænget spilletid, inden sejren var hjemme.

Holland har i flere omgange forsøgt at slå igennem i international håndbold. Første gang var i 1980’erne, hvor landet var vært for VM i 1986, men planerne kuldsejlede, og der gik nogle år inden næste forsøg.

Det kom i 1990’erne under landstræneren Bert Bouwer. Dengang blev Danmark betragtet som foregangslandet inden for kvindehåndbold, og Bouwer placerede derfor nogle af sine bedste spillere i den danske liga, så de kunne suge til sig af den danske håndboldkultur.

Spillere som Monique Feijen, Natasja Burgers Olga Assing og Elly an de Boer kom til fynske GOG og fik siden flotte karrierer i blandt andet storklubben Viborg, men forsøget med at bringe Holland frem blandt de bedste lande mislykkedes, selv om den nævnte kvartet havde høj klasse. Lidt ud af det blå kom 5.-pladsen i 2005, og der blev ikke rigtigt fulgt op på den succes.

De bedste spiller i udlandet

Derimod led Holland den tort at blive udelukket af det fine selskab i 2012, fordi landet i 11. time opgav at arrangere det års EM-slutrunde.

Men nu er Holland tilbage, og holdets rygrad er spillere, der, som det var tilfældet i 1990’erne og 00’erne, optræder i udenlandske ligaer, herunder den danske.

De to mest fremtrædende spillere er 23-årige Estavana Polman, der spiller i Team Esbjerg, og Nycke Groot, som efter en længere karriere i Team Tvis Holstebro og FC Midtjylland nu er stjerne i den ungarske storklub Györ.

I denne turnering er målvogter Tess Wester, der til daglig spiller i den tyske klub SG BBM Bietigheim, og storskytten Lois Abbingh fra rumænske Baia Mare også trådt skarpt i karakter som værdifulde elementer i den hollandske succes.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

De foreløbige statistikker fortæller deres egen historie om den foreløbige hollandske succes ved det aktuelle VM. Godt nok kan ingen matche rumænske Cristina Neagu, der med 53 mål fører topscorerlisten. Men 43 og 42 mål af henholdsvis Estavana Polman og Lois Abbingh er ikke til at kimse ad. Norges bedste skytte er indtil nu højrebacken Nora Mørk, der ligesom Polman har scoret 43 gange.

Som oplægger til mål kommer ingen dog i nærheden af Hollands Nycke Groot, der næsten har haft sidste hånd på 53 mål, og på listen over assist plus mål fører Groot ligeledes suverænt med 89. Til sammenligning har Norges bedste, Nora Mørk, 75.

Inden VM-finalen dyster Polen og Rumænien om bronzemedaljer. Polakkerne, der har dansk landstræner i skikkelse af Kim Rasmussen, var også i taberfinalen for to år siden, hvor de tabte til Danmark. Umiddelbart vurderet taber de også denne bronzekamp, for med Cristina Neagu har Rumænien VM’s bedste spiller, og hun er kvinde for at afgøre denne kamp.

Set med danske øjne samler interessen sig om kampen mod Rusland, der gælder 5.-pladsen. Det har ikke så stor betydning, og det bliver en dansk 5.- eller 6.-plads, nu hvor billetten til OL-kvalifikationen er hjemme.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden