0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

VM's karakterbog: Wilbek savner en hærfører

Håndboldlandsholdet skal huske alt det gode i Spanien, skriver Rasmus Bech.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
FINN FRANDSEN
Foto: FINN FRANDSEN

kollektivet. Spillerne fungerer fint som kollektiv, men i modgang savner VM-sølvvinderne en styrmand.

VM mænd - livecenter
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
VM mænd - livecenter
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Selv om det danske håndboldlandshold er vendt hjem til det vintermørke nord i en sky af skuffelse over indsatsen i den kamp, der skulle have kastet historisk glans over cheftræner Ulrik Wilbek og hans mandskab, kan den magre sølvkamp ikke fjerne indtrykket af en stærk og stabil præstation gennem turneringens første otte kampe.

Alt i alt efterlader VM-slutrunden i Spanien Danmark med et landshold, der nok er såret i sjælen, men som absolut vil kunne præge det kommende EM på hjemmebane i Herning, Aarhus, Aalborg og København.

Og genopbygningen af holdet, mere psykisk end fysisk, begynder i april, hvor den første fællestræning finder sted – og hvor den slemme time i Barcelona bør være kommet godt på afstand.

To kendte navne trænger sig på
Langt de fleste spillere fra ugerne i Spanien vil være til rådighed, kun et par enkelte vil ikke komme i betragtning - mens et par stykker udefra sandsynligvis vil trænge sig på, spillere som Michael Knudsen og Thomas Mogensen fra Flensburg, der efter eget valg ikke var til rådighed ved det overståede VM.

En af opgaverne for Ulrik Wilbek, som netop i Herning - hvor alle Danmarks EM-kampe skal spilles - tager afsked med trænergerningen som den største af slagsen i dansk, måske europæisk håndbolds historie, ja, en af opgaverne bliver: at finde en hærfører, en kaptajn, en værkfører, en hvilken som helst chef på banen og for holdet.Landsholdet synes at mangle en spiller, der går på broen, når stormen raser - og som kan dirigere sejlsætningen og kursen. Der er ingen samling på holdet, når det knager, og når Wilbek står ude på sidelinjen og river sig selv i håret. Så har det hele et præg af panik og rådvildhed.

Møllgaard eller Hansen
Man kan sige, at det ikke har været nødvendigt i mange kampe, fordi det danske spil som oftest i sin grundsubstans er modstanderne overlegent. Men når holdet udfordres voldsomt – som i finalen og som i anden halvleg mod Ungarn, det skete ikke tit ved VM - savnes den stærke overbliksspiller. Den mand, der tør tage ansvaret for spillet i de næste minutter.

Hvem kan det være? I den nuværende trup synes det kun at være Henrik Møllgaard og Mikkel Hansen, der kan løfte opgaven, hvis vi tager afsæt i overblik, sikkerhed i spillet og noget så udefinerligt som udstråling - måske med Møllgaard som den mest rette. Men det kræver udnævnelse og tildeling af ansvar.

Set over hele turneringen får de danske spillere følgende karakterer:

1. Niklas Landin…10
Han er målmand i højeste klasse, og hans indsats ved VM bragte ham på All Star-holdet som turneringens bedste målmand. Han er stadig ganske ung og ’kommende’ – en nøglefigur i den næste EM-trup.

16. Jannick Green…7
Han er målmanden, der vil være landets bedste. Og også en målmand for fremtiden. Han er ’bagud’ i international rutine i sammenligning med Landin, men alene slutrunden i Spanien har givet Green mere erfaring.

5. Mads Larsen…02
Aalborg-spilleren fik kun i glimt lejlighed til at vise sit store talent. En spiller, der er meget stærk i mand til mand-spillet, og som kan blive betydningsfuld i de kommende år, dog måske ikke allerede ved EM næste januar.

6. Casper Mortensen…02
En venstrefløj med store udviklingsmuligheder, stærk i kontrafasen. Ingen ørn i forsvarsspillet, men tager han læring hos den sublime holdspiller Anders Eggert, kan Mortensen formentlig formes til en langtidsholdbar landsholdsspiller.

7. Anders Eggert…10
’Verdensklasse’ er et fortærsket og næsten værditabt ord. Men i dets oprindelige form kan det godt klaskes i nakken på Anders Eggert, der blev VM-slutrundens topscorer. En uundgåelig spiller på landsholdet, heldigvis med i mange år endnu, begavet og socialt stærk og en kulturbærer på holdet.

10. Nikolaj Markussen…4
En mand med hans springkraft og størrelse er fast på landsholdet. Og han bliver bedre og bedre. Og mere betydningsfuld for holdet. Men han er også tryghedsspiller, ska