Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Optimist. Jakob Fuglsang vil gerne slutte i top-8, men tager selvfølgelig gerne en medalje med hjem.

OL 2016
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sådan skal Jakob Fuglsang køres til tops

Den danske cykelkaptajn, Jakob Fuglsang, går efter top-8 i dagens landevejsløb. Opskriften er ro, snilde – og at udnytte olympisk kaos til egen fordel.

OL 2016
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Målet er ambitiøst: en plads blandt de otte bedste.

Og når Jakob Fuglsang i dag stiller til start ved mændenes landevejsløb ved OL i Rio de Janeiro, har kaptajnen for det danske hold også opskriften på, hvordan det konkret skal lykkes.

For med en usædvanlig lang og hård OL-rute – 237,5 kilometer med flere hårde stigninger, en strækning med brosten og ikke mindst en rundstrækning med en kategori 1-stigning, som skal passeres tre gange – er der brug for en nøje tilrettelagt plan.

En plan, der tager højde for det kaos, der traditionelt omgærder de olympiske linjeløb, og som naturligvis også involverer det danske landsholds to øvrige ryttere, Chris Anker Sørensen og Christopher Juul Jensen.

»Den ene – og det bliver formentlig Christopher Juul – skal forsøge at lægge arbejdet på den første del af ruten og holde os andre ude af vinden, så vi sparer så mange kræfter som muligt og sidder rigtigt, når vi rammer bakkerne første gang. Vi skal gerne komme ordentligt ind på stigningen første gang«, siger Fuglsang.

Han er iklædt afslappet fritidstøj og står badet i Rios eftermiddagssol, da han i den nybyggede brasilianske OL-by fortæller Politiken om den danske drejebog. Roligt, men punktligt.

»Når vi så er kørt op ad stigningen første gang, tror jeg allerede, at der vil være tyndet godt ud i feltet. Og så må vi, om ikke den anden – og det vil så være Chris Anker (Sørensen, red.) – kan sidde med et langt stykke hen ad vejen og hjælpe mig og sørge for, at jeg bruger så få unødige kræfter som overhovedet muligt«.

Særligt den 8,9 kilometer lange og opslidende stigning på rundstrækningen, som til allersidst efterfølges af en godt 25 kilometer lang strækning med meget nedkørsel, har danskerne taget højde for i deres forberedelse, fortæller Jakob Fuglsang. Det gælder nemlig om ikke at bruge alle kræfter for tidligt.

»Ruten gør, at man i mine øjne skal køre lidt mere afventende. Det gælder ikke bare om at kunne træde flest watt til toppen af den store stigning sidst på ruten. Men man skal selvfølgelig helst sidde i den første eller næstforreste gruppe, der kører over toppen for sidste gang. Og så hente de forreste, hvis der skulle sidde nogen ude foran«, siger han.

Det gælder ikke bare om at kunne træde flest watt til toppen

Chris Anker Sørensen er med sin kaptajn; også han tror på »en stor udskilning allerede tidligt i løbet«.

»Og jeg håber selvfølgelig, at vi kan støtte Jakob godt og længe i løbet, og at han kan slutte af med at lave et rigtig godt resultat«, siger han og understreger, at den store stigning, som har været det store diskussionsemne blandt eksperter og fagfolk, ikke må skygge for det faktum, at »der også at mange andre hårde stigninger på ruten, og at det bliver et langt løb«.

»Vi kommer til at tage det løbende derude. Vi er jo ikke så stort et hold, tre mand, så det bliver nok ikke så svært at få talt sammen. Så må vi se, hvad benene er til, og hvilke roller vi skal have«, siger Chris Anker Sørensen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Svært at kontrollere

Netop holdenes begrænsede størrelse – de største hold stiller med fem ryttere – betyder, at OL-løbet som oftest at sværere at kontrollere for de store hold end store etapeløb som Tour de France og Vuelta a España, hvor holdene stiller med ni ryttere.

Det erfarede Fuglsang selv ved OL i 2012 i London, hvor han efter eget udsagn »sad i den rigtige gruppe«, indtil Aleksandr Vinokourov fra Kasakhstan stak af sted og endte med at tage guld. Storbritannien havde simpelthen ikke ryttere nok til at holde løbet sammen for storfavoritten, sprinteren Mark Cavendish.

»Det er svært at holde sammen på det. London-ruten var jo skræddersyet til, at Cavendish skulle vinde. Men de kunne simpelthen ikke holde det samlet. OL er altid et løb, hvor det er svært at spå om, hvad der kommer til at ske.«, siger Chris Anker Sørensen.

»Men Jakob skal holde sig til favoritterne. Det er måde at gøre det på«.

Fuglsang deler analysen:

»Det er klart, at i et løb som OL-løbet kan det hurtigt blive lidt mere tilfældigt. Det åbner umiddelbart op for, at det kan blive en lidt mere åben finale. Det kan godt ske, at der kører en lille gruppe væk, og at det til sidst så er favoritterne, der selv skal lukke hullet. Det er det, jeg skal forsøge at lukrere på, hvis jeg har benene til allersidst. At alle stjernerne sidder der og forhåbentlig kigger lidt for meget på hinanden og tænker: Jeg lukker ikke hullet. Det kan godt give nogle muligheder«.

Selv føler Fuglsang sig godt tilpas, siger han. 13.-pladsen fra 2012 skal forbedres.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Og i forhold til de dystre meldinger om forholdene, danskerne blev mødt med før OL – den 37-årige brasilianske rytter Murilo Fischer fra det franske Francaise de Jeux-hold, der i dag kører sit femte OL-løb, havde fortalt Fuglsang, at danskerne skulle tage home trainers med til Rio, fordi det ville være helt umuligt at træne – er træningen gået problemfrit og »helt uden problemer«. Det afføder optimisme:

»Top-8 er det, der giver olympisk diplom. Så for at holde det lidt i den olympiske ånd starter vi med det – og håber på lidt mere«, smiler Jakob Fuglsang.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden