Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
OL 2016
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bag ringene: Legenes menneskelige ansigt mangler

Gaderne i Rio præges af svært bevæbnet militær. De skal skabe tryghed, men hvor er smilene?

OL 2016
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De olympiske arenaer er spredt ud over et enormt område i Rio de Janeiro, og det betyder en del transport i busser med god tid til at studere storbyen med dens meget forskellige omgivelser.

For fire år siden i London blev der under transporten nikket genkendende til de mange kendte steder og bygninger, den britiske hovedstad byder på, og selvfølgelig er Rio i den forbindelse et noget anderledes eksotisk bekendtskab.

De frodige bjerge omkranser byen på smukkeste vis, og vandet lokker til en dukkert. De første dage i den brasilianske millionby har allerede budt på masser af indtryk, men det, der præger de mange ture rundt i området, er hverken samba, sand eller strand.

Nej, det er den massive tilstedeværelse af tungt bevæbnet militær, som er posteret overalt på gaderne, i vejkryds og ved de olympiske konkurrenceanlæg.

I de seneste år er vi også i Danmark blevet vant til politibetjente i skudsikre veste, der patruljerer i nærområdet, men der er alligevel en gradsforskel til synet, der møder én i Rio.

Soldaterne er overalt, og med udtryksløse ansigter følger de med i trafikken – kørende såvel som gående. De bliver transporteret rundt i lastvogne, hvor de på bænke sidder med ryggen til hinanden, og på gadehjørnerne holder deres pansrede køretøjer klar til – ja, til hvad?

Der er også store busser med påmonterede vandkanoner, og hele opbuddet af militær er for en dansker en anelse surrealistisk. Det virker, som om størstedelen af den over 200.000 mand store brasilianske hær og en god del af reserven på over en million er posteret i Rio de Janeiro under de olympiske lege.

Da London var vært for legene i 2012, var der også masser af militær til stede, men de britiske soldater blev brugt til at løse helt andre opgaver. De stod blandt andet for sikkerheden omkring de olympiske anlæg og sørgede for, at kun de rigtige folk kom ind.

Men det hele foregik med et menneskeligt ansigt og højt humør fra de mange forskellige enheder af den britiske hær. Der var altid et ’Goodmorning gentlemen’ og brede smil fra briterne, og det er indtil videre stærkt savnet i Brasilien.

En tung dyne af alvor har sænket sig over legene, og da en deling soldater forleden udførte eksercits på pladsen foran det internationale pressecenter i den olympiske park, virkede det ærlig talt ganske upassende.

Historierne om dødspatruljer, der huserer i de fattige favelaer, er jo løbet forud for alle de olympiske gæsters ankomst. Og rygter eller ej, så giver den voldsomme militære tilstedeværelse for mit vedkommende egentlig ikke den store tryghed. Den er snarere en smule skræmmende – også fordi det ikke er muligt at tale med soldaterne, hvis noget skulle ske.

På den måde er sproget en kæmpe udfordring. Kun de færreste brasilianere, som jeg har mødt indtil nu, mestrer andet end portugisisk, og det gælder naturligvis også soldaterne.

Med så mange soldater samlet kan der også ske uheld, hvilket nogle mediefolk samlet i et telt under landevejsløbet søndag fik at føle på uhyggelig tæt hold. Mens de omkring 50 journalister og fotografer sad og spiste frokost, røg en kugle pludselig ind gennem teltdugen og landede på gulvet.

Ingen kom til skade ved skuddet, der var blevet affyret ved et uheld af en soldat, som sammen med sine kolleger befandt sig omkring teltet.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden