Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

25. Efter sejren i 200 meter butterfly svømmede Michael Phelps guldet hjem i 4x200 meter fri, hvilket sikrede ham OL-medalje nummer 25.
Foto: Lee Jin-man/AP

25. Efter sejren i 200 meter butterfly svømmede Michael Phelps guldet hjem i 4x200 meter fri, hvilket sikrede ham OL-medalje nummer 25.

OL 2016
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ufattelige Phelps knuser alle i Bromers sjældne finale

Michael Phelps føjede yderligere to OL-guldmedaljer til sin vanvittige samling.

OL 2016
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når Viktor Bromer om en hulens masse år forhåbentlig skal fortælle sine børnebørn om dengang, han var med ved OL for første gang, vil hans egen placering være en sekundær detalje - uanset at den bredskuldrede jyde leverede en i dansk svømning meget sjælden bedrift.

For alene at have været i vandet samtidig med alle tiders største olympiske navn gjorde allerede i går oplevelsen »helt fantastisk« for Viktor Bromer.

Og tænk så på, hvordan eventyret om Michael Phelps og de ufatteligt mange medaljer med tiden vil vokse sig endnu mere mytisk og fantastisk og ufatteligt og ...

Guldmedalje nummer 20 og 21

I den fortælling kan Viktor fortælle sine efterkommere, at han var der. Lige der ude på bane 1, da en tiljublet Michael Phelps i en alder af 31 år fuldendte endnu et olympisk comeback med at vinde sin første individuelle medalje i Rio de Janeiro.

Det var nummer 24 ved OL og nummer 20 af guld, og det var en time før Michael Phelps som sidste mand på USA's hold i 4x200 meter fri endnu en gang fik taget til at lette på et olympisk stadion ved selvfølgelig også at vinde OL-medalje nummer 25, der lige så selvfølgelig også var af guld.

I hele den olympiske kampagne, der startede med en efter Phelps-forhold beskeden 5.-plads i 200 meter butterfly i 2000, har Michael Phelps aldrig været i konkurrence med en dansker, og nu har Viktor Bromer svømmet om kap med amerikaneren i både semifinalen og finalen i 200 meter butterfly - som Phelps nu har vundet tre gange.

Femte danske mand i en olympisk finale

Havde det ikke været for Phelps, kunne Viktor Bromer have fortalt historien om, at han gjorde noget, som kun fire andre mandlige danske svømmere, havde gjort før ham, nemlig kvalificere sig til en olympisk finale.

Men der skal gå nogle år, før finalen og 6.-pladsen er tilfredsstillende i sig selv for Viktor Bromer, der i første omgang gerne ville gentage gårsdagens historie om, at det var noget mærkelig noget. At han var uden det overskud, der er nødvendigt, hvis man skal overgå sig selv, hvilket altid er en svømmers mål.

Viktor Bromer satte sidste år ved VM nordisk rekord med en tid på 1.54,47 min. og når han både i semifinale og finale svømmer et sekund langsommere, nager det en ambitiøs topsvømmer.

Der manglede lige en rekord

»Havde jeg sat dansk rekord, ville jeg have kunnet set tilbage på OL som en succes. Nu er det lidt anderledes«, sagde Viktor Bromer, der prøvede at finde en forklaring på det manglede sekund i den kendsgerning, at finalen blev svømmet klokken 23, lokal tid.

Foto: TYCHO GREGERS

Selv om de danske svømmere i månedsvis har forsøgt at vende kroppen til den uvante rytme, så har stævnet, hvor alle håbede på at kunne udfordre deres maksimale ydeevne, kun resulteret i én dansk rekord, sat af den mandlige holdkap, der tidligere på dagen blev nummer 13 i 4x200 meter fri.

At nattens finale i 200 meter butterfly så udover den danske deltagelse blev en usædvanlig forestilling, er en helt anden historie, der vil cirkulere blandt svømme-entusiaster i lang tid fremover.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Konkurrenterne blev helt væk

200 meter butterfly var på forhånd udset en af OL's mest interessante og jævnbyrdige finaler mellem Phelps, europamesteren Laszlo Cseh og sydafrikaneren Chad le Clos, der for fire år siden henviste Phelps til en sjælden sølvmedalje ved OL.

Men da 'Stars and Stripes' for sjette gang ved dette VM gled til tops i Olympic Aquatics Stadium var det nogle helt andre, der flankerede Phelps.

Phelps vandt i 1.53, 36 min., og tættest på at indhente ikonet var den 21-årige japaner Masato Sakai, der var fire hundrededele sekund efter, og den 19-årige ungarer Tamas Kenderesi, der blev bronzevinder med 1.53,62 min.

Chad le Clos blev nummer fire i 1.54,06 min. og Laszlo Cseh krøllede helt sammen til sidst og sluttede som nummer 7 i 1.56,24 min., slået af Viktor Bromer på yderbanen i 1.55,64 min.

Det kan Viktor Bromer alt sammen slå op i historiebøgerne, når han skal fortælle om dengang, farfar var ung.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden