Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Themba Hadebe/AP
Foto: Themba Hadebe/AP

Vinder. Japans Kameli Soejima scorede vigtige point, da Japan overraskende slog New Zealand.

OL 2016
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Rugby Sevens: Rock og gentlemen tørner sammen

Den nye olympiske sportsgren er en eksplosion af action og underholdning.

OL 2016
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tung rock fra Deep Purple og AC/DC genlyder mellem tribunerne på Deodoro Stadion en halv times kørsel fra den olympiske park i Rio de Janeiro, og da det kort tid efter er temaet fra Star Wars, der flyder ud af højttalerne, kommer 24 muskelsvulmende og særdeles veltrænede mænd iført stramme trøjer spurtende ind mod banens midte fra det ene hjørne.

Musikvalget havde afsløret, at publikum ventede på noget action, og det fik de kort tid efter, da mændenes Rugby Sevens-turnering gik i gang med en kamp mellem Frankrig og Australien – 7 mand på banen for hvert hold plus 5 indskiftere.

I middagsheden blev der i løbet af kampens 2 gange 7 minutter leveret næsten uafbrudt underholdning med syngende tacklinger, veltimede afleveringer og scoringer på samlebånd.

Ikke underligt, at lillebroren til den traditionelle 15-mandsrugby er blevet optaget på det olympiske program, for den leverer lige præcis det, nutidens publikum skriger på: nonstop action og underholdning. Kun når en spiller en sjælden gang bliver tacklet for hårdt, stoppes spillet.

Ellers er det ud over stepperne, og selv pausen er kun på to minutter.

Grundlæggeren af de moderne olympiske lege, franskmanden Pierrre de Coubertin, var selv en stor fan af rugby, og han beundrede sportens karakter, moralske værdier og de fysiske evner, det krævede at dyrke sporten med den ovale bold.

Den store udgave af rugby, den hvor der er 15 mand på hvert hold, havde sin plads ved OL i 1900, 1908, 1920 og 1924. Først i 2009 på kongressen i København fandt sporten atter nåde for de kritiske øjne i Den Internationale Olympiske Komité.

Derfor er Rugby Sevens på programmet i Rio, og håbet er, at det kan give sporten et bredere gennembrud.

Det er nemlig de traditionelle stormagter i rugby, der også er med i den lille udgave ved OL, og for eksempel Dansk Rugby Union (DRU) håber, at der ad åre kan blive plads til et dansk hold i den olympiske turnering.

Danmark forsøgte at kvalificere sig til legene i Rio. Tættest på var kvinderne, som spillede med i den afgørende turnering om billetterne til Brasilien. En 11.-plads var bare ikke nok, da kun de tre bedste kvalificerede sig. DRU arbejder nu frem mod OL i Tokyo om fire år og modtager i den anledning støtte fra OL-udviklingspuljen.

I alt deltager 12 hold ved OL hos både mænd og kvinder. De er delt op i tre puljer a 3 hold, og de 8 bedste mandskaber går videre til kvartfinalerne.

Store forventninger i Fiji

Hos kvinderne vandt Australien finalen over ærkerivalerne New Zealand, og hos mændene forventes der et tæt opløb blandt en række favoritter. På forhånd er Fiji udråbt til en af guldkandidaterne, og det vil være en fantastisk historie, hvis den lille ønation med blot 900.000 indbyggere i dag stryger til tops ved OL.

Fiji har aldrig nogensinde vundet en olympisk medalje, og forventningerne til holdet er enorme. Hvor vigtigt rugbyholdet er for Fiji, kom til udtryk, da OL-holdet blev udtaget. Her var ikke noget med at udsende en pressemeddelelse eller offentliggøre det på Facebook. Nej, det var Fijis premierminister, der var blevet betroet opgaven at læse de 12 navne op, som nu har hele landets bevågenhed.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Fiji fik en forrygende start på det mulige eventyr, da holdet lammetævede OL-værterne 40-12. Brasilien chokstartede ellers med en hurtig scoring, men så rullede Fiji hele repertoiret ud.

Tilbage på Deodoro Stadion knokler Frankrig og Australien for at få en debutsejr i den olympiske turnering. Hver gang spillet kortvarigt er stoppet, drøner hjælpere ind på banen med vandflasker, og ofte når de ikke helt ud, før spillet atter er i fuld gang.

Franskmændene fører fulde af selvtillid den ovale bold frem ad banen. Med stor sikkerhed kastes den fra spiller til spiller, og ved pausen fører det europæiske hold 17-0. Australien har ikke været i nærheden af modstandernes mållinje, men det ændres der på efter den korte pause.

Lynhurtigt får Australien reduceret til 14-17. Det står dog hurtigt klart, at den australske offensiv har kostet alt for mange kræfter. I hvert fald har Frankrig ikke de store problemer med nærmest at spadsere forbi australierne, der hiver efter vejret, og endnu to scoringer cementer den franske sejr på 31-14.

Dermed skrev de to hold historie som de første mandlige deltagere i en Rugby Sevens-kamp ved olympiske lege, men det er der ikke tid til at dvæle alt for længe ved. Betonrocken antyder, at de to næste hold står klar til at løbe på banen og udkæmpe en duel mellem gentlemen.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden