Foto: KHAN TARIQ MIKKEL
OL 2016

Blume fuldender sensationen med guld og bronze

Danmark vinder guld og bronze i svømning inden for en time.

OL 2016

Sensationelt gjorde Pernille Blume eventyret færdigt. Hun er olympisk mester. Verdens p.t. hurtigste kvindelige svømmer.

Pernille Blume vandt guld i 50 meter fri og er den første danske olympiske mester i svømning siden 1948.

Og tre kvarter senere vandt hun bronze sammen med Mie Ø. Nielsen, Rikke Møller Pedersen og Jeanette Ottesen, da Danmark satte europarekord i 4x100 meter medley.

Den mindste af finalisterne

Efter at have været hurtigst i både indledende heat og i semifinalen kom Pernille Blume storsmilende ind som den sidste og absolut mindste af de otte finalister.

Et minut senere var ansigtsudtrykket forvandlet til chok.

Pernille Blume så nærmest forfærdet ud, da det gik op for hende, at hun havde slået et skræmmende felt af verdensmestre, OL-guldvindere og verdensrekordholdere.

Sejr med 2 hundrededele sekund

Med 24,07 sek. svømmede Pernille Blume sig ind som nummer 9 på alle tiders verdensrangliste og var 2 hundrededele sekund hurtigere end amerikaneren Simone Manuel, der er nykåret olympisk mester på 100 meter, og 4 hundrededele sekund hurtigere end hviderusseren Aliaksandra Hersimenia, der var dobbelt OL-sølvvinder for fire i London.

Også hollænderen Ranomi Kromowidjojo, der vandt både 50 og 100 meter fri ved OL for fire år siden, og australieren Cate Campbell, verdensrekordholder i 100 meter fri, måtte kigge op på resultattavlen og konstatere, at de var slået af en af OL’s helt store sensationer.

Første guldvinder siden Karen Margrethe Harup

Medaljen er Danmarks femte ved legene i Rio, den første af guld og den blot fjerde i svømning siden 1948, da Greta Andersen og Karen Margrethe Harup blev Danmarks seneste olympiske mestre i svømning.

Og tre kvarter senere havde Danmark også den sjette medalje.

I et brag af en holdkap svømmede Danmark hurtigere end nogen sinde, satte europarekord og blev kun slået af USA, der sikrede nationens OL-guldmedalje nummer 1.000 gennem alle tider, med 3.52,13 min. og Australien, der med 3.55,01 min. var én sølle hundrededel sekund foran Danmarks bronzevindere.

23 hundrededele sekund under europarekorden

Mie Ø. Nielsen var på førsteturen hurtigere end i den indivduelle OL-finale, hvor holdkapstartturen på 58,75 sek. havde givet bronze, og Danmark førte efter 100 meter.

Rikke Møller Pedersen vendte som nummer to, og Danmark var nummer tre, da Rikke Møller Pedersen havde svømmet på 1.06,62 min.

Jeanette Ottesen var 56,43 sek. sekund om at svømme Danmark op andenpladsen, inden Pernille Blume skulle forsvare placeringen på de sidste 100 meter.

Det gjorde hun ved at svømme de sidste 100 meter på 53,21 sek., så Danmark vandt den første holdkapmedalje ved OL siden 1948 og den første nogen sinde i holdmedley med 3.55,01 min.

Det er 23 hundrededele sekund hurtigere end Sveriges europarekord fra VM i Kasan sidste år. Inden havde Danmark europarekorden med guldtiden på 3.55,62 min. fra EM i Berlin i 2015.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden