Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Jae C. Hong/AP
Foto: Jae C. Hong/AP

Historie. Usain Bolt kan vinde 100 meter for tredje OL i træk.

OL 2016
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bolt og Gatlin udkæmper det endelige opgør i Rio

Amerikaneren Justin Gatlin får en sidste chance for at støde Usain Bolt af tronen som verdens hurtigste mand.

OL 2016
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Selv om publikum ved olympiske atletikkonkurrencer i Rio de Janeiro allerede har set en verdensrekord på kvindernes 10.000 meter og i syvkampens højdespring, så vil tilskuerne rykke endnu længere frem i sæderne i aften, når verdens hurtigste mand skal findes.

Mændenes 100 meter-finale er traditionelt et højdepunkt ved OL, og i Rio bliver der endnu en gang bagt op til duellen mellem amerikaneren Justin Gatlin og den dobbelte mester Usain Bolt.

Gatlins brogede forhistorie, der startede med olympisk guld for 12 år siden i Athen og indbefatter en langvarig straf for overtrædelse af dopingreglementet, giver sig ofte udslag i, at duellen med Usain Bolt beskrives som den onde mod den gode.

Det er naturligvis noget sludder, for så sort og hvidt bør intet stilles op, og selv om de to kombattanter på banen ser ud til at spille med på visse mediers stereotype beskrivelse, så kommer rivalerne faktisk ganske fint ud af det med hinanden.

Hvis jeg ikke var klar, ville jeg ikke være her

Opgøret på 100 meter mellem Bolt og Gatlin bliver det sidste mellem de to på denne distance i olympisk sammenhæng, så skal amerikaneren støde Jamaicas store helt af tronen, så er det i den brasilianske storby, det gælder. Han får ikke flere chancer.

Rent historisk og statistisk ser det dog svært ud for Justin Gatlin, der ikke har formået at besejre Bolt, når de er stødt ind i hinanden ved store mesterskaber.

Ved OL i London vandt Bolt, mens Gatlin strøg ind på bronzepladsen, men det største nederlag tilføjede jamaicaneren sin fem år ældre rival ved VM sidste år.

Bolt dukkede op i Kina et stykke fra sin bedste form, mens Gatlin struttende af selvtillid kunne fremvise en ubrudt sejrsstime på 28 løb.

Det skulle dog blive en frygtelig aften for Gatlin i i Fuglereden – det olympiske stadion i Beijing – for Bolt formåede at løbe lige op med amerikaneren på de første 50 meter for så at sætte den afgørende spurt ind med 30 meter igen. Usain Bolt vandt med et forspring på en tiendedel af et sekund, og Gatlin må have spurgt sig selv, om han nogensinde ville være i stand til at slå fænomenet fra Jamaica.

Nu får Gatlin så en sidste chance på 100 meter, og igen ser han på forhånd ud til at have en chance, for hans bedste tid i år er 9,80 sekunder, mens Bolt ’blot’ har præsteret 9,88. Desuden er der tvivl om Usain Bolts styrke som det var tilfældet sidste år i Beijing.

Jamaicaneren har haft en mindre fibersprængning, der gjorde ham ude af stand til at stille op ved de nationale mesterskaber, der normalt fungerer som udtagelse til OL. Bolt behøvede dog ikke frygte for sin plads i den jamaicanske trup, og han siger til amerikanske medier, at skaden er et overstået kapitel.

»Hvis jeg ikke var klar, ville jeg ikke være her, for jeg er ikke så vild med den der taberting«, siger han.

Formen fejlede i hvert fald ikke noget, da Bolt forleden mødte verdenspressen og i selskab med nogle lokale skønheder kastede sig ud i en heftig samba. Det er i sandhed ved at være showtime i Rio.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden