Foto: DRESLING JENS
OL 2016

To episoder tegner et billede af Pernille Blume, der ikke finder sig i hvad som helst

Historien om den danske guldmedaljevinder har masser af kulørte sider.

OL 2016

For halvandet år siden var Pernille Blume sur på Politiken – eller i hvert fald på en netartikel, der handlede om hende selv og hendes paradoksale skuffelse, efter hun havde kvalificeret sig til VM i Kasan.

Hun var så sur, at hun ikke ville tale med mig dagen efter under et stævne i Bellahøj Svømmestadion. Det gjorde hun så alligevel, så utilfredsheden kunne forklares.

DANISH OPEN 2015

Pernille Blume syntes, at beskrivelsen af hendes skuffelse var overdrevet, og flere havde trøstet og opmuntret hende, siden hun var så skuffet, som det fremgik af artiklen. Men hun erkendte dog, at hun havde været skuffet – men måske ikke lige på den måde.

Meget præcist et år tidligere havde svømmernes landstræner, Nick Juba, også været oprigtigt fortørnet, da Politiken i en netartikel kaldt Pernille Blume for ’undertøjsmodel’. Englænderen taler efter et par år i Danmark stadig ikke dansk, men kan den dag i dag stadig huske overskriften ’Undertøjsmodel tilføjer Jeanette Ottesen sjældent nederlag’, som hun synes var upassende.

DANISH OPEN 2014

Begge episoder er med til at tegne en del af billedet af Danmarks første guldvinder med de olympiske lege i Rio, der ikke finder sig i hvad som helst, men heller ikke er bange for at bryde normerne.

For Pernille Blume har altså i flere omgange været dybt skuffet over sine egne sportslige præstationer, hun har altså optrådt på forsiden af mandemagasinet ’M’ i undertøj, hun har sågar været fotograferet helt nøgen, om end i ærbare positurer, til BT’s OL-magasin, og så har hun så sent som for otte måneder siden været så led og ked og træt af svømning, at hun valgte at stoppe sin karriere.

En lang, uafbrudt talestrøm

»Jeg var træt af svømning. Jeg var træt af at det ikke kom fra hjertet af, alt det jeg lavede. At det bare var blevet rutine. Det satte mange tanker i gang. Jeg har mange andre interesser ud over svømning, men når man bruger så meget tid på noget, så skal man virkelig nyde det. Alle dage er ikke lige sjove, men der skal være flere gode dage end dårlige, og til sidst sagde min krop nej. Jeg var meget stresset, og så trak jeg stikket, så jeg kunne mærke efter, om det var det, jeg ville«, forklarede Pernille Blume i nat i en lang og meget længere uafbrudt og velformuleret talestrøm, da hun blev bedt om at forklare den pause på to måneder, hun havde holdt i vinter.

Pernille Blume er fra Bagsværd, og startede sin svømmekarriere i Sigma Nordsjælland, fik et tidligt gennembrud og skiftede til Det Nationale Sportcenter i Bellahøj, hvor hun først trænede under hollænderen Paulus Wildeboer, siden australieren Shannon Rollason og nu med Stefan Hansen som daglig træner, og de to har oparbejdet et helt særligt bånd.

Derfor var Stefan Hansen heller ikke overrasket, da Pernille Blume i december meddelte, at hun stoppede med at svømme, for hun var tydeligvis ikke længere glad for det hårde slid.

»Nick (landstræner Nick Juba, red.) og vores sportspsykolog Carsten Hvid skal have en stor del af æren for, at hun stadig svømmer i dag«, siger Stefan Hansen.

Træneren skifter til Gladsaxe

»Men Pernille havde brugt tiden til at finde sig selv, og i de tre 50-metre, hun svømmer hernede, er hun bare Pernille hver gang. Hun er i kontrol med sig selv, og gør bare al det, hun har lært de seneste år. Hun er jo en teknisk god svømmer, der har et godt tage i vandet, selv om hun qua sin størrelse ikke er den bedste starter«, siger en pavestolt træner, der efter OL forlader NTC for at blive klubtræner i Gladsaxe.

Pernille Blume tog en pause, der gav hende anledning til at reflektere over sit liv som 22-årig, og i april var hun tilbage for fulde omdrejninger, da hun ved Danish Open i Bellahøj kvalificerede sig til OL som individuel svømmer i 50 meter fri med både kronprinseparret og kajakroeren Rene Holten Poulsen som tilskuere.

Læs også

Pernille Blume var i forvejen kvalificeret til OL som en del af de holdkapper, der hidtil har defineret hendes sportslige karriere. For hun har allerede vundet 12 medaljer ved VM og EM, men alene i bassinet havde hun aldrig vundet så meget som en lillebitte bronzemedalje ved et kortbane-EM.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Kæreste med en OL-favorit

Det blev der lavet med eftertryk lavet om på natten til søndag, da Pernille Blume fuldendte sit sensationelle gennembrud ved at blive olympisk mester i 50 meter fri i et felt spækket med olympiske mestre, verdensmestre og verdensrekordholdere. Faktisk var fem af de ti bedste på alle tiders verdensrangliste til start ved OL, men Pernille Blume slog dem alle og er med en dansk rekord på 24,09 sekund nu selv nummer ni på den liste.

Foto:

Og hvorfor Rene Holten Poulsen så lige skulle nævnes som en af tilskuerne til Danish Open? Jo, det er såmænd kommet frem under OL, at Pernille Blume i nogle måneder har været kæreste med den dobbelte verdensmester, der senere under dette OL er blandt favoritterne i 1.000 meter enerkajak.

Så hvis ikke historien om Pernille Blume allerede havde et kulørt skær, så fik den det da i yderligere grad.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden