MEDALJER. Ved EM i Berlin i to vandt Pál  Joensen for første gang to medaljer ved et stort mesterskab, da han fik sølv i både 800 og 1.500 meter fri.
Foto: Michael Sohn (arkiv)/AP

MEDALJER. Ved EM i Berlin i to vandt Pál Joensen for første gang to medaljer ved et stort mesterskab, da han fik sølv i både 800 og 1.500 meter fri.

Svømning

Verdens bedste færing skal være forbillede for de store danskere

Efter en stor udskiftning tæller projektet Great Danes nu også Pál Joensen.

Svømning

Pál Joensen er en stolt færing og alle tiders største sportsnavn fra det atlantiske ørige, men i olympisk sammenhæng er han dansker - og nu skal langdistancesvømmeren også fungere som forbillede for de bedste mandlige danske svømmere.

Dansk Svømmeunion har netop offentliggjort den reviderede trup af Great Danes, projektet, der skal være bidrage til at løfte standarden blandt de mandlige svømmere, og den 23-årige Pál Joensen, der har vundet fem medaljer ved VM og EM, er et af flere nye navne i truppen.

»Pál sætter et fremragende eksempel og er en af de mest respekterede svømmere, vi har herhjemme, så han vil både kunne fungere som et forbillede og være rådgiver for nogle af de ynge svømmere«, siger Nick Juba om indlemmelsen af færingen, der med daglig træningsbase på NTC i Bellahøj jo er særdeles velkendt blandt de øvrige 'store danskere'.

En mere ambitiøs gruppe

»Med OL i Rio så tæt på er det også vigtigt, at vi også begynder at favne Pál i forberedelserne«, tillægger Nick Juba, der dog næppe - som det var tilfældet i London i 2012 - kommer til at gøre brug af færingen i den 4x200 meter fri-holdkap, som danskerne håber at kunne få kvalificeret.

Ved sommerens EM i Berlin eksperimenterede Pál Joensen ud over de to lange distancer i bassinet med deltagelse Open Water-svømningen, og skal den satsning videreføres, er det ikke foreneligt med en 'sprinterdistance' som 200 meter er.

EM 2014

Great Danes blev lanceret for et års tid siden som et af Nick Jubas første selvstændige aftryk som landstræner, og selv om englænderen på nogle punkter var lidt skuffet over resultaterne sidste år, så drog han sig nogle brugbare erfaringer.

»Der var nok lidt for mange, der så udtagelsen som en belønning i stedet for en del af processen, så den nye gruppe er mere ambitiøs og tæller i højere grad de bedste danske svømmere kombineret med nogle lovende talenter med potentiale«, siger Nick Juba om sin ti svømmere, hvor af fem er gengangere fra sidste år.

Ny i truppen er bl.a. Frans Johannessen, der har haft tre måneders karantæne for en dopingforseelse, men netop er blevet udtaget til kortbane-VM i Doha senere i år, og dermed tæller Great Danes-truppen i alt tre svømmere med færøsk baggrund.

Teoretisk undervisning og to stævner

Med Marcus Krøyer Svendsen og Frederik Sørensen er der også blevet plads til de to danskere, der klarede sig bedst ved sommerens europæiske juniormesterskaber, og de kan se frem til en større fokus på det teoretiske i forbindelse med Great Danes.

»De skal være lige så meget i klasselokalet som i bassinet, når vi er samlet«, som Nick Juba siger.

Der er da også kun sat to stævner på programmet for Great Danes, der skal til Euro Meet i Luxembourg sidst i januar og de irske mesterskaber i Dublin tre måneder senere.

GREAT DANES

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce